Savaitgalio rankdarbiai virtuvėje – granola: kaip pagaminti, su kuo valgyti?

  • Teksto dydis:

Artėjant savaitgaliui mintys sukasi ne tik apie tai, kaip praleisime laisvadienius, bet ir kuo palepinsime save bei artimuosius. Juk savaitgaliais dažniausiai norime neskubėti ir rytą pradėti nuo maistingų pusryčių: o jeigu įvairiais pavidalais paruošti kiaušiniai ar blynai kiek pabodo – siūlome namuose pasigaminti ir viso pasaulio pusryčiautojų pamėgtą granolą, sveikesnį ir maistingesnį sausų pusryčių variantą.

„Granola yra vienas tų produktų, kuriuos namuose pasigaminti gali kiekvienas. Jos išsikepus didesnį kiekį sandariame inde, nepakeitusi skonio ji išsilaikys net iki dviejų trijų savaičių. Be to, tai puiki išeitis nuolat nežinantiems, ką valgyti, – pasigaminus didesnį kiekį granolos nebereiks sukti galvos dėl pusryčių, o prie granolos tereikės išsirinkti mėgstamus priedus“, – sako prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė.

Ekspertei pritaria ir maisto tinklaraščio „Pusryčiams“ autorė Gabrielė Žutautaitė. Anot jos, granolos ir jogurto dubenėlis yra turbūt greičiausias pusryčių patiekalas, kuris yra ne tik skanus, maistingas, bet ir užtikrina sotumo jausmą ilgam laikui.

Granolą valgyti galima su įvairiais priedais: ja pagardinti graikišką jogurtą arba tiesiog užpilti pienu. Granola taip pat labai skanu pabarstyti vaisinių kokteilių dubenėlius ar ispaninio šalavijo pudingą. Iš jos taip pat galima suslėgti ir sveikus užkandžių batonėlius: – „Dar vienas mano slaptas triukas – granolą barstyti ant įvairiausių saldžių pusryčių dėl malonaus traškumo. Granola puikiai tinka ant saldžių skrebučių su riešutų sviestu ir džemu ar netgi ant kreminės košės“, – pataria tinklaraštininkė.

G. Žutautaitė siūlo išbandyti ir vieną iš savo mėgstamų receptų – šokoladinę granolą. Ji sako, kad pagal šį receptą paruošta granola – nuo stalo dingsta žaibišku greičiu. O ją tinklaraštininkė valgo ir pusryčiams, ir mėgaujasi kaip desertu, prie kavos.

Šokoladinė granola

Jums reikės:

– 1,5 stiklinės avižų dribsnių

– 0,5 stiklinės mėgstamų riešutų, sėklų, džiovintų vaisių

1,5 v. š. nesaldintos kakavos

– 3 v. š. skysto saldiklio – Gabrielė rekomenduoja medų arba klevų sirupą

– 3 v. š. tirpintų riebalų – sviesto, kokoso ar kito aliejaus

– Žiupsnelio druskos

– Kelių gabalėlių juodojo šokolado

Gaminimo eiga:

Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Tuomet prikaistuvyje ištirpinkite riebalus, jeigu naudosite kietesnį saldiklį, pavyzdžiui, medų, jį galite tirpinti kartu. Į dubenį sudėkite visus kietus ingredientus – avižinius dribsnius, riešutus, priedus, kakavą, druską. Juos tolygiai išmaišykite.

Viską užpilkite riebalu ir saldikliu, darkart gerai išmaišydami ir paskirstydami skystuosius ingredientus. Granolą kepkite orkaitėje (standartiniu viršus-apačia nustatymu) nuo 10–15 minučių, nuolat pamaišydami.

Kadangi granola – tamsi, labai lengva perkepti, tad nuolat stebėkite. Iškepusią granolą palikite atvėsti. Kai atvės, susmulkinkite šokoladą ir gabaliukus įmaišykite į granolą. Darkart lengvai pasūdykite druska – taip tik dar labiau išryškės skoniai. Skanaus!



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    8
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
Daugiau straipsnių