- Klaipeda.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Artėjant savaitgaliui mintys sukasi ne tik apie tai, kaip praleisime laisvadienius, bet ir kuo palepinsime save bei artimuosius. Juk savaitgaliais dažniausiai norime neskubėti ir rytą pradėti nuo maistingų pusryčių: o jeigu įvairiais pavidalais paruošti kiaušiniai ar blynai kiek pabodo – siūlome namuose pasigaminti ir viso pasaulio pusryčiautojų pamėgtą granolą, sveikesnį ir maistingesnį sausų pusryčių variantą.
„Granola yra vienas tų produktų, kuriuos namuose pasigaminti gali kiekvienas. Jos išsikepus didesnį kiekį sandariame inde, nepakeitusi skonio ji išsilaikys net iki dviejų trijų savaičių. Be to, tai puiki išeitis nuolat nežinantiems, ką valgyti, – pasigaminus didesnį kiekį granolos nebereiks sukti galvos dėl pusryčių, o prie granolos tereikės išsirinkti mėgstamus priedus“, – sako prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė.
Ekspertei pritaria ir maisto tinklaraščio „Pusryčiams“ autorė Gabrielė Žutautaitė. Anot jos, granolos ir jogurto dubenėlis yra turbūt greičiausias pusryčių patiekalas, kuris yra ne tik skanus, maistingas, bet ir užtikrina sotumo jausmą ilgam laikui.
Granolą valgyti galima su įvairiais priedais: ja pagardinti graikišką jogurtą arba tiesiog užpilti pienu. Granola taip pat labai skanu pabarstyti vaisinių kokteilių dubenėlius ar ispaninio šalavijo pudingą. Iš jos taip pat galima suslėgti ir sveikus užkandžių batonėlius: – „Dar vienas mano slaptas triukas – granolą barstyti ant įvairiausių saldžių pusryčių dėl malonaus traškumo. Granola puikiai tinka ant saldžių skrebučių su riešutų sviestu ir džemu ar netgi ant kreminės košės“, – pataria tinklaraštininkė.
G. Žutautaitė siūlo išbandyti ir vieną iš savo mėgstamų receptų – šokoladinę granolą. Ji sako, kad pagal šį receptą paruošta granola – nuo stalo dingsta žaibišku greičiu. O ją tinklaraštininkė valgo ir pusryčiams, ir mėgaujasi kaip desertu, prie kavos.
Šokoladinė granola
Jums reikės:
– 1,5 stiklinės avižų dribsnių
– 0,5 stiklinės mėgstamų riešutų, sėklų, džiovintų vaisių
1,5 v. š. nesaldintos kakavos
– 3 v. š. skysto saldiklio – Gabrielė rekomenduoja medų arba klevų sirupą
– 3 v. š. tirpintų riebalų – sviesto, kokoso ar kito aliejaus
– Žiupsnelio druskos
– Kelių gabalėlių juodojo šokolado
Gaminimo eiga:
Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Tuomet prikaistuvyje ištirpinkite riebalus, jeigu naudosite kietesnį saldiklį, pavyzdžiui, medų, jį galite tirpinti kartu. Į dubenį sudėkite visus kietus ingredientus – avižinius dribsnius, riešutus, priedus, kakavą, druską. Juos tolygiai išmaišykite.
Viską užpilkite riebalu ir saldikliu, darkart gerai išmaišydami ir paskirstydami skystuosius ingredientus. Granolą kepkite orkaitėje (standartiniu viršus-apačia nustatymu) nuo 10–15 minučių, nuolat pamaišydami.
Kadangi granola – tamsi, labai lengva perkepti, tad nuolat stebėkite. Iškepusią granolą palikite atvėsti. Kai atvės, susmulkinkite šokoladą ir gabaliukus įmaišykite į granolą. Darkart lengvai pasūdykite druska – taip tik dar labiau išryškės skoniai. Skanaus!
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Pavasaris lėkštėje: svogūnų laiškų duonelė, kvapnus paštetas ir spalvingos salotos
Šį sekmadienį TV3 laidos „La maistas“ virtuvės šefai Tomas Rimydis ir Vylius Blauzdavičius kvies pavasarį įsileisti ne tik į savo širdis, bet ir į lėkštes. Tomas ketina nustebinti ypatingo skonio svogūnų lai&s...
-
Maisto tinklaraštininkė K. Požienė: gardus maistas suartina šeimą (receptai)1
"Kad ir kas dabar vyksta pasaulyje, savo namuose nuotaiką kuriame patys", – sako Vokietijoje gyvenanti lietuvė maisto tinklaraštininkė Karina Požienė. Trijų vaikų mama įsitikinusi, kad skanus maistas, prie stalo suburiantis vis...
-
Veganiška vištiena: mėsos patiekalus primenantis seitanas populiarėja tarp sveikuolių (receptas)
Augalinė mityba sulaukia vis didesnio visuomenės pripažinimo. Kol vieni apsisprendžia kardinaliai pakeisti savo mitybos įpročius atsisakant mėsos, kiti sveikai besimaitinantys visavalgiai į savo valgiaraštį įtraukia dar daugiau vegetari&scaron...
-
Kretos salos patiekalai – maistas kūnui ir sielai1
Pandemija apribojo galimybes skraidyti, bet negali sustabdyti kelionių mintimis, prisiminimais ir skoniais. Šiandien siūlome kartu su tinklalapio "Mano Kreta" kūrėjais Audriumi A.Morkūnu ir jo žmona Jurgita nukeliauti į šią Grai...
-
Šventinis Velykų valgiaraštis: pusryčiams – kepti margučiai, pietums ar vakarienei – alpinis šalvis3
Besitęsianti pandemija lemia, kad jau antrus metus šv. Velykas pasitiksime kitaip nei buvome įpratę anksčiau. Didžiausią pavasario šventę praleisime tik su pačiais artimiausiais šeimos nariais, tad šventinio stalo patiekal...
-
Velykų stalui – prabangūs patiekalai, kuriuos pagaminti itin lengva1
Jau visai čia pat – ilgasis šv. Velykų savaitgalis, tad namai pakvips gardžiausiais patiekalais. O kad šįkart Velykų stalas būtų ir originalus, TV3 laidos „Gardu Gardu“ vedėjai Gian Luca Demarco ir Ali Gadžijevas dalina...
-
Šv. Velykoms – žuvis ir jūros gėrybės: trys gardžios idėjos netradiciniam švenčių stalui1
Jau tapo įprasta, jog tradicinį šv. Velykų stalą lietuvių namuose puošia ne tik margučiai, bet ir šaltiena, kumpis, mėsos vyniotiniai ar netikras zuikis. Tačiau šventinius pietus paįvairinti galima ir žuvies bei jūros g...
-
Šv. Velykų belaukiant: trys neįprastos margučių dažymo technikos, leisiančios paįvairinti šventinį stalą2
Nors šv. Velykas lietuviai jau antrą kartą pasitiks karantino akivaizdoje, jie šią šventę ruošiasi paminėti kaip ir kiekvienais metais – su tradiciniu šventiniu stalu bei išskirtiniais margučiais. Vis tik, ...
-
Kauniečiai G. Senulis ir A. Kazilionis siūlo vyriškos virtuvės patiekalus Velykoms (receptai)8
Du kauniečiai klasės draugai, dabar jau solidūs vyrai, Gintaras Senulis ir Artūras Kazilionis netikėtai susitiko įsigiję šalia sodybas Anykščių rajone. Draugystė atsinaujino, negana to, vyrai ėmė kartu gaminti ir net sukūrė vaizdo k...
-
Kaip virti kiaušinius – su muzika, garuose ar be lukšto?5
Kiaušiniai dažno žmogaus mityboje sudaro itin svarbią dalį. Juos valgome ne tik per šv. Velykas, bet ir ruošiame kasdieniams pusryčiams bei naudojame daugybės kitų patiekalų gamyboje. Atrodo, kad nėra nieko paprasčiau nei i&scaro...