Linkėdami sunkiam ligoniui pasveikti, lietuviai pamerkdavo jo lovos galvūgalyje kelias šermukšnių šakeles.
Šermukšniai nuo seno naudojami maisto pramonėje, o žinoma sveikos gyvensenos ir mitybos propaguotoja Danutė Kunčienė siūlo kelis nesudėtingus receptus.
Marinuotos uogos
Marinatui reikės:
1 l vandens,
150 g obuoliu acto,
šakelė raudonėlio,
2 šaukštai medaus arba cukraus,
1 nubrauktas šaukštelis druskos.
Užvirinti vandenį ir sudėti išvardytus produktus. Nuplautas ir nuvarvintas šermukšnių uogas (beveik pilną stiklainį) suberti į karštą marinatą ir kaitinti 1 min. Po to uždaryti stiklainį.
Tiks kaip garnyras prie įvairių antrųjų patiekalų, pagerins virškinimą (ypač sunkaus maisto).
Uogos sirupe
Sirupui reikės:
0,5 l vandens,
0,5 kg rudojo cukraus,
mėgstamų prieskonių (cinamono, mairūnų, kardamonų, mėtų).
Užvirti vandenį, suberti cukrų ir pagardinti mėgstamu prieskoniu. Suberti uogas. Pakaitinti ir uždaryti į stiklainį. Šios uogos labai tiks puošti pyragus ir kitus saldumynus.
Uogos gurmanams
Šermukšnių uogomis įdaryti išilgai perpjautus išskobtu vidumi agurkus. Įdarui tiks ir žali, ir marinuoti, ir išimti iš sirupo šermukšniai. Žodžiu, pagal skonį.
Naujausi komentarai