Pereiti į pagrindinį turinį

Šermukšniai – ir puošmena, ir maistas

2016-08-25 15:02

Šermukšnis – senovės lietuvių garbintas medis, kuris buvo sodinamas beveik kiekvienoje sodyboje. Mat tikėta, kad šermukšniai saugo nuo perkūno ir žaibo, kito blogio, nepageidaujamos įtakos, suteikia ramybę namams ir saugo nuo piktų akių. Senovės aisčių tikėjimuose šermukšnis buvo siejamas su Saule, tikima, kad keleivis, pasiramsčiuojantis šermukšnio lazda, galėjo būti tikras, kad velnio pakeliui nesutiks.

Danutės Kunčienės nuotr.

Linkėdami sunkiam ligoniui pasveikti, lietuviai pamerkdavo jo lovos galvūgalyje kelias šermukšnių šakeles.

Šermukšniai nuo seno naudojami maisto pramonėje, o žinoma sveikos gyvensenos ir mitybos propaguotoja Danutė Kunčienė siūlo kelis nesudėtingus receptus.

Marinuotos uogos

Marinatui reikės:

1 l vandens,

150 g obuoliu acto,

šakelė raudonėlio,

2 šaukštai medaus arba cukraus,

1 nubrauktas šaukštelis druskos.

Užvirinti vandenį ir sudėti išvardytus produktus. Nuplautas ir nuvarvintas šermukšnių uogas (beveik pilną stiklainį) suberti į karštą marinatą ir kaitinti 1 min. Po to uždaryti stiklainį.

Tiks kaip garnyras prie įvairių antrųjų patiekalų, pagerins virškinimą (ypač sunkaus maisto).

Uogos sirupe

Sirupui reikės:

0,5 l vandens,

0,5 kg rudojo cukraus,

mėgstamų prieskonių (cinamono, mairūnų, kardamonų, mėtų).

Užvirti vandenį, suberti cukrų ir pagardinti mėgstamu prieskoniu. Suberti uogas. Pakaitinti ir uždaryti į stiklainį. Šios uogos labai tiks puošti pyragus ir kitus saldumynus.

Uogos gurmanams

Šermukšnių uogomis įdaryti išilgai perpjautus išskobtu vidumi agurkus. Įdarui tiks ir žali, ir marinuoti, ir išimti iš sirupo šermukšniai. Žodžiu, pagal skonį.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų