Pereiti į pagrindinį turinį

Skanus Gritos benefisas (originalūs patiekalai iš antienos)

2013-06-08 23:10
Skanus Gritos benefisas (originalūs patiekalai iš antienos)
Skanus Gritos benefisas (originalūs patiekalai iš antienos) / Shutterstock nuotr.

Aleksotiškė Grita Vosylienė jau senokai suprato namie gaminto maisto vertę. „Aš nuo dešimties metų gaminu maistą. Atsimenu, mama išeidavo į darbą ilgam, o man palikdavo produktų ir receptų knygą, pagal kurią gamindavau pietus anksčiau iš darbo pareidavusiam tėčiui“, – pasakojo Grita, prisiminusi ir tai, kad pirmąja savo mokytoja virtuvėje laiko ne knygą, o mamą. „Ji draugavo su viena žydų šeima, iš kurios išmoko kai kurių žydų virtuvės paslapčių. Iki šiol mėgstu ir pati verdu mamos gamintą antienos sultinį, paruoštą pagal kaimynės žydės receptą. Tuo sultiniu su kvapniomis bandelėmis kartais pavaišinu ir savo dukras. Sakau “kartais„, nes gaminant šį sultinį reikia laiko ir kantrybės“, – neslėpė Grita.

Antienos sultinys

Pasak pašnekovės, antį reikia išdarinėti taip, kad ant kauliukų beveik neliktų mėsytės. Tuomet plikus anties petukus, sparnelius, stuburkaulį sudėti į puodą, įpilti penkis litrus vandens.

Anties mėsą lengvai apkepti keptuvėje su susmulkintais salierais ir svogūno ropele, dviem tarkuotomis morkomis. Galvutę česnako perpjauti skersai ir apkepinti perpjautas puses virš atviros ugnies, kol jos pajuos. Tuomet viską suversti į puodą, užvirti, nugriebti putas, įberti druskos pagal skonį ir virti pusketvirtos valandos ant silpnos ugnies. Išvirusį sultinį paskaninti susmulkintomis žaliomis prieskoninėmis daržovėmis, kurios beriamos į lėkštę.

Kvapnios bandelės

(tiks prie sultinio)

700 g miltų,

20 g mielių,

druskos,

džiovintų čiobrelių, mairūnų, rozmarinų, šafrano,

0,5 stiklinės šilto vandens.

Į ištirpintas vandenyje mieles įdėti šaukštą cukraus ir tris šaukštus miltų. Išmaišyti, sudėti į miltus. Pilant vandenį į miltus maišyti. Pilti nedaug – tešla turi būtu kietoka ir minkoma 15 min., t.y. taip ilgai, kad neliptų prie rankų. Tuomet palaikyti tešlą 1,5 val. šiltai, kad pakiltų. Po to jau galima formuoti bandeles ir aptepti tokiu mišiniu: 1 kiaušinio trynys, suplaktas su puse stiklinės pieno. Tuomet skardelę su bandelėmis šauti į iki 16 laipsnių įkaitusią orkaitę. Kepti 35–40 min.

Anties kepenėlių paštetas

0,5 kg anties kepenėlių,

2 kupini šaukštai sviesto ar anties taukų,

svogūno galvutė,

150 ml riebios grietinėlės,

mėgstami prieskoniai,

1 šaukštas konjako.

Supjaustyti kepenėles gabaliukais, sudėti į įkaitusią keptuvę su dviem kupinais šaukštais sviesto ar antienos taukų, susmulkinta svogūno galvute ir mėgstamais prieskoniais. Apkepti iki švelnaus rudumo. Tuomet įpilti riebios grietinėlės, šaukštą konjako ir patroškinti dar 7 min. Atvėsinti, susmulkinti smulkintuvu ir padėti į šaldytuvą valandai dviem.

Pavasarinės salotos

1 nedidukė žiedinio kopūsto gūželė,

2 morkos,

3 šaukštai pakepintų saulėgrąžų,

alyvuogių aliejaus,

citrinos sultys,

1 šaukštas pašildyto medaus.

Žiedinį kopūstą susmulkinti, morkas sutarkuoti (galima ir smulkiai supjaustyti). Sumaišyti su saulėgrąžomis ir užpilti padažu iš likusių trijų sudedamųjų dalių.

Sutvarstyti obuoliai

0,5 l aviečių ar spanguolių, ar braškių sulčių,

2 kupini šaukštai krakmolo,

6 obuoliai,

3 šaukštai cukraus,

1 šaukštas cinamono,

gatavos sluoksniuotos tešlos lakštas.

Įdarui tiks arba džiovinti susmulkinti vaisiai arba paprasčiausiai keli saldainiai „Karvutė“.
Atskiruose induose pakaitinti iki užvirimo sultis ir krakmolą, atskiestą vandeniu. Išjungti. Tuomet nulupti šešis obuolius, išimti sėklalizdžius, nepraduriant obuolio kiaurai. Obuolius apvolioti cukraus ir cinamono mišinyje, prikimšti įdaro (vienam obuoliui gali pakakti pusės „Karvutės“).

Nusipirktą sluoksniuotos tešlos lakštą supjaustyti pusantro centimetro pločio juostelėmis ir jomis apsukti obuolius, sudėti juos į skardelę ant sviestinio popieriaus ir kepti apie 40 min.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų