Šonkauliukai su varškės ir bulvių koše bei obuolių padažu

Ar pastebėjote, kaip drėgnais žingsniais įkandin vasaros atžliugsėjo rudens vėsa? Kokia ten vėsa, neretai jau žvarbu kaip reikiant! Todėl taip norisi nebe lengvo ir gaivaus, o sunkesnio, šildančio maisto. Į mūsų valgiaraščius grįžta tirštos sriubos, troškiniai, karšti mėsos patiekalai. Rudens gėrybės tokiam meniu labai tinkamos.

Reikės

Apie 1 kg kiaulienos šonkaulių,

4 morkų,

1 svogūno,

3 obuolių,

2–3 šakelių rozmarinų,

2 valgomųjų šaukštų svarainių sirupo,

2 valgomųjų šaukštų medaus,

2–3 valgomųjų šaukštų obuolių acto,

druskos,

maltų juodųjų pipirų,

laurų lapų,

kelių kvapiųjų pipirų žirnelių,

aliejaus kepti.

Bulvių košei su varške

1–1,5 kg bulvių,

250 g varškės,

150 ml pieno,

50 g sviesto,

1 svogūno,

150 g šviežios arba rūkytos šoninės,

žiupsnelio tarkuoto muskato,

druskos.

Obuolių padažui

5–6 rūgščių obuolių,

2 gvazdikėlių,

2 valgomųjų šaukštų rudojo cukraus,

3–5 cm šviežio imbiero šaknies.

Paruošimo būdas

Šonkaulius įtrinti druska ir pipirais ir apkepti keptuvėje su šlakeliu aliejaus iš abiejų pusių, kol gražiai paruduos. Išimti ir sudėti į troškintuvą. Nulupti svogūną, nuskusti morkas, iš obuolių išimti sėklas, nulupti odelę. Stambiai supjaustyti ir sudėti ant šonkaulių. Įpilti 200 ml vandens (galima ir kiek daugiau), sudėti rozmarinų šakeles, laurų lapus, suberti kvapiuosius pipirus, uždengti dangčiu ir užkaisti.

Troškinti, kol mėsa ir daržovės suminkštės. Prireikus įpilti dar vandens. Troškinimo trukmė – valanda.

Svarainių sultis sumaišyti su actu, medumi ir supilti į troškintuvą likus 15 min. iki troškinimo pabaigos.

Kol šonkauliai troškinasi, ruošiama bulvių košė ir obuolių padažas.

Bulves nuskusti, išvirti ir sugrūsti. Supilti pašildytą pieną, įdėti sviesto. Sudėti varškę, įberti žiupsnelį muskato, druskos ir išmaišyti.

Svogūną nulupti, smulkiai supjaustyti ir pakepinti su susmulkinta šonine. Įmaišyti į košę.

Obuolių padažas: obuolius nulupti, išimti sėklas, supjaustyti mažais gabaliukais ir suberti į atskirą puodą. Įpilti šlakelį vandens ir užkaisti. Nulupti ir smulkiai supjaustyti arba sutarkuoti imbiero šaknį ir suberti likusius prieskonius. Troškinti apie 15 min. Jei norisi vientisos masės, galima sutrinti smulkintuvu.

Šonkauliukus patiekti su karštu obuolių padažu ir bulvių koše su varške.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)

    Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...

    1
  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
Daugiau straipsnių