Sovietmečio šeimininkių patarimai (net keturi originalūs receptai)

Sovietmečiu išleistose knygose šeimininkėms gausu receptų, pagal kuriuos skanius ir nebrangius daržovių patiekalus ir dabar gali paruošti taupiai bei sveikai gyvenančios šeimos.

Įdaryti agurkai

Agurkai – nekaloringos, bet ir nelabai maistingos daržovės, tačiau jų aromatinės medžiagos skatina virškinimo sulčių išsiskyrimą, gerina apetitą. Agurkai turi vidurius laisvinančių savybių. Verta atsiminti, kad lygūs agurkai rečiau būna kartūs nei rauplėti.

Nedidelių šviežių agurkų odelę nulupti taip, kad liktų siauri jos ruoželiai (galima panaudoti figūrinį peilį), o galus nupjauti. Tuomet agurkus perpjauti išilgai, plonai nupjauti agurko nugarėlę taip, kad “laivelis” negriuvinėtų lėkštėje. Šaukšteliu išimti sėklas, užpildyti “laivelį” įdaru, prieš tai išpylus susirinkusias agurkų sultis. Įdaro dėti tiek, kad virš “laivelio” susidarytų nedidelis kauburėlis. Lėkštė su įdarytais agurkais papuošiama žalumynais ir spalvingomis daržovėmis.

Kiaušinių įdaras

3 kiaušiniai,
svogūno roputė (nedidelė),
šaukštas sviesto,
2 šaukštai majonezo,
šaukštelis garstyčių,
susmulkintų petražolių ar salierų lapų, druskos.

Susmulkinti kietai virtus kiaušinius. Pakepinti svieste (aliejuje) susmulkintą svogūną, ataušinti. Sudėti į dubenį kiaušinius, svogūnus, majonezą, garstyčias, petražolių ar salierų supjaustytus lapelius, pasūdyti, sumaišyti.

Grybų įdaras

Stiklinė grybų (šviežiai virtų, marinuotų ar raugintų),
2 svogūnų ropelės,
kiaušinis,
3 šaukštai aliejaus,
šaukštas majonezo,
pagal skonį kmynų ar krapų sėklų, maltų pipirų, cukraus, druskos.

Grybus susmulkinti. Aliejuje pakepinti susmulkintus svogūnus, sudėti paruoštus grybus ir dar pakepinti maišant. Paskaninti kmynais ar krapais, maltais pipirais, cukrumi, druska. Grybams ataušus, sudėti sukapotą kiaušinį, majonezą ir stropiai sumaišyti.

Kiaulienos suktinukai su jautienos faršu

Juos pagal savo senelės receptą paruošė kaunietis Paulius Strasevičius.
300 g kiaulienos nugarinės,
180 g jautienos faršo,
pusės stiklinės tarkuoto fermentinio sūrio,
druskos, pipirų,
5 šaukštai džiūvėsėlių,
1 kiaušinis,
7 šaukštai aliejaus.
Reikės kepimo popieriaus.

300 g kiaulienos nugarinės supjaustyti į tris lygias dalis, stropiai išmušti ir pamarinuoti druska bei pipirais pagal skonį.
Druskos, pipirų dėti ir į jautienos faršą. Kiekvienos kiaulienos nugarinės marinuotos dalies pakraštyje dedame apie 60 g faršo ir dalį tarkuoto sūrio. Susukame suktinukus ir įmerkiame į jau paruoštą kiaušinio plakinį.

Ištrauktus iš plakinio suktinukus reikia pavolioti džiūvėsėliuose ir dėti į keptuvę su įkaitintu aliejumi, kepinti ant vidutinės ugnies 15–20 min. (Tuo metu galime ruošti mėgstamą garnyrą, pvz., iš gūžinių salotų, pomidorų, svogūnų, špinatų lapelių.)
Prieš tiekiant į stalą, suktinukus galima perpjauti įstrižai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ieva

Ieva portretas
kodel tik 3 suskaiciuoju

o kur

o kur portretas
o kur deti kepimo popieriu kiaulienos suktinukuose? Virti aliejuje, ar serviruoti leksteje?

negi

negi portretas
ir sovietmečiu gamino, juk visi badavo
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių