Šv. Velykų belaukiant: trys neįprastos margučių dažymo technikos, leisiančios paįvairinti šventinį stalą

  • Teksto dydis:

Nors šv. Velykas lietuviai jau antrą kartą pasitiks karantino akivaizdoje, jie šią šventę ruošiasi paminėti kaip ir kiekvienais metais – su tradiciniu šventiniu stalu bei išskirtiniais margučiais. Vis tik, artėjant didžiajai pavasario šventei, tautiečiai ėmė aktyviau dairytis naujų, dar iki šiol neišbandytų kiaušinių dažymo idėjų. Ta proga „Maxima“ siūlo išmėginti neįprastus marginimo būdus, kurie taps ne tik įdomiu užsiėmimu, bet ir leis dar labiau papuošti velykinį stalą.

Laukiamiausia šventės dalis – margučiai

„Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė tvirtina, kad pandemija tautiečius paskatino dar atviriau pažvelgti į pavasarinės šventės kūrimą namuose. Tik su namiškiais šv. Velykas sutiksiantys lietuviai šiemet šventinę nuotaiką kurs drauge dekoruodami namus bei išbandydami įvairiausias kiaušinių marginimo technikas.

„Niekas nepaneigs, jog margučių dažymas yra laukiamiausia, visus šeimos narius suburianti šventės dalis. Tad kol šiemet dalis lietuvių žada marginti kiaušinius tradiciškai – pasitelkiant natūralius augalinius dažus, pavyzdžiui, svogūnų lukštus arba vašką, kiti noriai ieško originalių alternatyvų. Savo ruožtu ir mes siekiame klientams pasiūlyti itin platų prekių asortimentą, kuris leistų patenkinti net ir išrankiausių kiaušinių margintojų poreikius“, – pasakoja E. Dapkienė.

Pradėję kurti naujas šventines šeimos tradicijas, į savus namus galite įnešti daugiau malonių netikėtumų.

Tuo metu „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė priduria, kad kasdienį laiko leidimą namuose gali puikiai praskaidrinti ir naujų tradicijų kūrimas švenčių metu. Anot jos, tokiais atvejais galima pradėti ir nuo netradicinių margučių dažymo technikų.

„Pradėję kurti naujas šventines šeimos tradicijas, į savus namus galite įnešti daugiau malonių netikėtumų. O kalbant apie margučių dažymą – tai gali tapti tinkama proga patobulinti savo meninius, rankdarbiams reikalingus įgūdžius. Bet kuriuo atveju, tai puikus laiko praleidimas su namiškiais, kuris, naudojant tinkamas priemones bei maistinius dažus, leis išbandyti ir netradicinius margučių dažymo metodus “, – pasakoja B. Baratinskaitė.

Ta proga, sparčiai artėjant šventiniam sekmadieniui, maisto gamybos ekspertė dalijasi trimis margučių dažymo technikomis, kurios ne tik papuoš šventinį stalą, bet ir leis atsiskleisti kiekvieno šventės dalyvio kūrybiniam polėkiui.

Margučių marginimas su ryžiais

Reikės: virtų kiaušinių baltu lukštu, ryžių, maistinių dažų ir šlakelio acto.

Į uždaromą indelį arba šaldymo maišelį suberkite ryžius. Tuomet į juos įlašinkite kelis lašelius maistinių dažų bei acto – gerai juos išmaišykite, kol visi ryžiai nusidažys. Vėliau į juos įdėkite kiaušinį, uždarykite indelį arba maišelį – pavartykite jį keletą kartų.

Kai iš ryžių ištrauksite kiaušinį, pamatysite dailiai išmargintą jo lukštą. Iš pradžių, palietus margutį, galite pastebėti, jog šis vis dar yra teplus. Todėl leiskite jam bent porą valandų „pastovėti“ ir gerai išdžiūti.

Marmuriniai margučiai

Reikės: virtų kiaušinių baltu lukštu, purškiamosios grietinėlės, acto ir maistinių dažų.

Iš pradžių virtus kiaušinius porą minučių pamirkykite acte. Tuo metu ant didelės lėkštės arba kepimo popieriumi ištiestos skardos tolygiai išpurkškite visą grietinėlės flakonėlį. Ant jos paeiliui lašinkite skirtingų spalvų taškelius. Tada dantų krapštuku atsakingai išvedžiokite linijas tiesiai per taškelius, jog spalvos susimaišytų.

Vėliau ištraukite kiaušinius iš acto ir gerai juos nusausinkite. Belieka smagiausia dalis – kiekvieną kiaušinį išridenkite per dažus ir grietinėlę. Tuomet palikite juos „pastovėti“ maždaug 15 min. ir tik tada kiekvieną iš jų nuplaukite.

Dekupažas

Reikės: virtų kiaušinių baltu lukštu, maistinių dažų, acto, aliejaus, teptuko, spalvotų servetėlių ir kiaušinių baltymų.

Į stiklinę su verdančiu vandeniu įlašinkite porą lašelių maistinių dažų, taip pat šalia įpilkite 2-3 šaukštus acto. Viską gerai išmaišykite. Į paruoštą skystį įdėkite išvirtą kiaušinį ir palaikykite apie 2 minutes. Norint, jog margutis labiau blizgėtų – išėmus iš skysčio, ištepkite kiaušinį aliejumi.

Kol atvės nudažytas kiaušinis, pasiruoškite klijus atstosiančią masę – supilkite kiaušinių baltymus į indelį ir praskieskite šlakeliu verdančio vandens. Viską maišykite, kol masė taps vientisa.

Tuomet pasiruoškite servetėles. Atskirkite viršutinį, paveikslėliu papuoštą servetėlės sluoksnį, kurį naudosite margučio dekoravimui. Atsargiai atplėškite norimo paveikslėlio skiautę ir uždėkite ją ant kiaušinio bei, naudojantis teptuku, užtepkite klijų masę. Papuošus visą kiaušinį skirtingomis atvaizdų skiautėmis, palikite jį nudžiūti.

„Pažvelkite į šiemetines šv. Velykas kūrybiškai. Šios trys nebrangios margučių dažymo idėjos gali ne tik suteikti jūsų šventiniam stalui daugiau spalvų, bet ir galbūt įnešti naujų tradicijų į jūsų šeimos šventę. Pamatysite, vienu metu žaidžiant su skirtingomis dažymo technikomis, kiekvienas šeimos narys atras savo mėgstamiausią – ir nesvarbu, ar tai būtų kūrybinę nuotaiką išsilaisvinantys kiaušinių dažymai su ryžiais bei plakta grietinėle, ar atidumo detalėms pareikalaujantis margučių dekupažas“, – pasakoja B. Baratinskaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kazimieras

Kazimieras portretas
jau kokius 5 metus kiaušinių iš viso nedažom. Nuo to jų skonis nei kiek nepasikeitė.

Natura

Natura portretas
Durnynas, bile daugiau dažų parduoti,- dažykite kaip protėviai darė virti su svogūnų lukštais kiaušinį aprištą(arba užmauta kojine) visokiom žolytėm arba su adata ir vašku/parafinu nupieštais raštais.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
  • Dietistė V. Uzielė: sveikas maistas – geresnio gyvenimo sau palinkėjimas <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Dietistė V. Uzielė: sveikas maistas – geresnio gyvenimo sau palinkėjimas (receptai)

    „Sveika mityba yra daugiau nei maistas, daugiau nei žinojimas, ką valgyti. Tai gyvybė, sveikata, meilė sau ir savo kūnui ir ramybė jame“, – sako instagramo paskyroje „viki.heal“ rašo dietistė ir gyvensenos medicinos ...

    14
  • Patiekalai įsimylėjusiems: piniginei draugiškas romantiškas vakaras
    Patiekalai įsimylėjusiems: piniginei draugiškas romantiškas vakaras

    Šv. Valentino dieną norisi ypatingomis vaišėmis palepinti mylimuosius. Tik nebūtina tai daryti prabangiame restorane – romantišką vakarą puikiai ir pernelyg neišlaidaujant galima praleisti namuose, drauge smagiai gaminant...

    1
  • Kai susipina aistra gaminti ir noras dalintis <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kai susipina aistra gaminti ir noras dalintis (receptai)

    Edita Guščienė, kaip ir daugelis moterų, maisto gaminimu susidomėjo ištekėjusi. Ji neabejoja, kad ir šiuo metu sostinėje studijuojanti dukra, atėjus laikui, panirs į skonių paieškas. Tad su meile kaupia patarimus savo feisb...

  • Patiks visai šeimai: greitai, sočiai, nebrangiai <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Patiks visai šeimai: greitai, sočiai, nebrangiai (receptai)

    Dažnai sukame galvą, kaip pamaitinti vyrą ir vaikus per ilgai negaištant prie viryklės ir pernelyg neišlaidaujant. Atsakymą į klausimą, ką gaminti, galima rasti pasidarius į konservų atsargų. Verdami be mėsos, tačiau tikrai pasotinan...

    4
  • Maisto gamyba vienkiemio gyventojai – tarsi meditacija <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto gamyba vienkiemio gyventojai – tarsi meditacija (receptai)

    Vienkiemyje Vilniaus rajone prieš kelerius metus su vyru Vaidotu apsigyvenusi Eliza Bielinė sako grįžti gyventi į miestą nebegalvojanti. O kadangi didžiausias jos hobis yra maistas – labai mėgsta tiek valgyti, tiek gaminti, – ėmė da...

    2
  • Burokėliai – vitaminų bomba viduržiemy <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Burokėliai – vitaminų bomba viduržiemy (receptai)

    Jei burokėlius mėgstate nebent šaltibarščiuose, tai tik todėl, kad dar nesate ragavę su jais kitokių puikių patiekalų. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad burokėliai – tik...

    8
Daugiau straipsnių