- Klaipeda.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Ar su kiaulienos šašlyku tinka tik ryžiai, marinuoti svogūnai ir švieži pomidorai? Kokios daržovės paryškina vištienos skonį? O kokį garnyrą paruošti, kol orkaitėje čirška lašiša? Ekspertai pataria, kaip derinti vaisius ir daržoves prie mėsos, žuvies ir paukštienos.
Mitybos ekspertai nuolat pabrėžia daržovių, vaisių ir uogų naudą. Šviežios gėrybės padeda subalansuoti mitybą ir yra natūralus vitaminų, mineralinių medžiagų ir kitų vertingų elementų šaltinis. Tinkamai paruošta mėsa žmogaus organizmą praturtina baltymais, riebalais, geležimi. O reguliariai valgant žuvį organizmas aprūpinamas fosforu, riebalų rūgštimis omega-3 ir omega-6, taip pat – baltymais. Todėl derinant mėsos ar žuvies patiekalus su daržovėmis ir vaisiais galima atrasti ne tik naujų skonių, bet ir ugdyti sveiką gyvenseną.
Prie kiaulienos ir jautienos – daugiau žalios spalvos
Prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas sako, kad su kiauliena puikiai dera kopūstai ar burokėliai, tačiau verta kaip garnyrą patiekti orkaitėje keptų saldžiųjų bulvių, morkų ir pridėti saują šviežių špinatų lapų, apšlakstytų alyvuogių aliejumi. Taip pat tiks salotos vazonėlyje ar gūžinės salotos „Iceberg“ – šios dvi šviežių žalumynų rūšys šiemet „Maximoje“ yra pačios populiariausios – bendri jų pardavimai per aštuonis šių metų mėnesius viršijo 1,6 milijono vienetų.
Su jautiena A. Poleninas siūlo išbandyti žiedinius kopūstus, šparagus, brokolius. „Receptų, kaip tinkamai paruošti šias daržoves, – gausybė, bet vienas paprasčiausių sprendimų – tiesiog išvirti garuose“, – teigia ekspertas. Šių metų rugpjūtį brokolių pardavimai parduotuvėse buvo šeštadaliu didesni, lyginant su tuo pačiu mėnesiu pernai. O iš viso per aštuonis šių metų mėnesius pirkėjai prekybos tinkle įsigijo beveik 865 tūkst. vienetų brokolių.
Deriniai su vištiena gali būti tarsi skonių kelionė
„Šviežia ar atšaldyta vištiena yra vienas dažniausių klientų pasirinkimų. Rinkdamiesi mėgstamą produktą už palankią kainą pirkėjai gali kurti anksčiau neišbandytus skonių derinius. Vištiena su kukurūzų burbuolėmis akimirksniu nukels į Jungtines Valstijas, o jeigu pasirinksite ananasus ar mangus, skonių kelionė nusidrieks Azijos link“, – dėsto A. Poleninas.
Greta šviežios žuvies – ekologiškų daržovių pasirinkimas
„Apskrudinti Briuselio kopūstai, orkaitėje kepti brokoliai ar morkos, cukinijų gabalėliai ar sezamo sėklomis apibarstyti agurkų griežinėliai“, – idėjas, su kuo valgyti lašišą, vardija maisto gamybos ekspertas A. Poleninas. Prie kitos jūrinės žuvies taip pat dera įvairių rūšių pomidorai, ryškaus skonio suteikia paprika, kurią galima patiekti tiek šviežią, tiek pakepintą. Pačios populiariausios iš paprikinių daržovių išlieka raudonosios paprikos.
Uogos tinka ne vien puošybai
A. Poleninas drąsina virtuvėje eksperimentuoti su uogomis – braškes, šilauoges, slyvas ar spanguoles naudoti ne tik desertams, bet ir salotoms ar pagrindiniams patiekalams. Uogos patiekalo skonį gali praturtinti malonia rūgštele, suteikti saldumo poskonį ir yra nepamainomi puošybos elementai.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...
-
Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...
-
Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai2
Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...
-
Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?1
Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...
-
Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)1
Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...
-
Dietistė V. Uzielė: sveikas maistas – geresnio gyvenimo sau palinkėjimas (receptai)14
„Sveika mityba yra daugiau nei maistas, daugiau nei žinojimas, ką valgyti. Tai gyvybė, sveikata, meilė sau ir savo kūnui ir ramybė jame“, – sako instagramo paskyroje „viki.heal“ rašo dietistė ir gyvensenos medicinos ...
-
Patiekalai įsimylėjusiems: piniginei draugiškas romantiškas vakaras1
Šv. Valentino dieną norisi ypatingomis vaišėmis palepinti mylimuosius. Tik nebūtina tai daryti prabangiame restorane – romantišką vakarą puikiai ir pernelyg neišlaidaujant galima praleisti namuose, drauge smagiai gaminant...
-
Kai susipina aistra gaminti ir noras dalintis (receptai)
Edita Guščienė, kaip ir daugelis moterų, maisto gaminimu susidomėjo ištekėjusi. Ji neabejoja, kad ir šiuo metu sostinėje studijuojanti dukra, atėjus laikui, panirs į skonių paieškas. Tad su meile kaupia patarimus savo feisb...
-
Patiks visai šeimai: greitai, sočiai, nebrangiai (receptai)4
Dažnai sukame galvą, kaip pamaitinti vyrą ir vaikus per ilgai negaištant prie viryklės ir pernelyg neišlaidaujant. Atsakymą į klausimą, ką gaminti, galima rasti pasidarius į konservų atsargų. Verdami be mėsos, tačiau tikrai pasotinan...
-
Maisto gamyba vienkiemio gyventojai – tarsi meditacija (receptai)2
Vienkiemyje Vilniaus rajone prieš kelerius metus su vyru Vaidotu apsigyvenusi Eliza Bielinė sako grįžti gyventi į miestą nebegalvojanti. O kadangi didžiausias jos hobis yra maistas – labai mėgsta tiek valgyti, tiek gaminti, – ėmė da...