- Aida Valinskienė
- Teksto dydis:
- Spausdinti
-
V. Uzielė akcentuoja, kad dietos veda į psichoemocinį pavargimą, apatiją, o sveika mityba – į skonius, patirtis, balansą
-
Dietistė V. Uzielė: sveikas maistas – geresnio gyvenimo sau palinkėjimas (receptai)
-
Dietistė V. Uzielė: sveikas maistas – geresnio gyvenimo sau palinkėjimas (receptai)
-
Dietistė V. Uzielė: sveikas maistas – geresnio gyvenimo sau palinkėjimas (receptai)
-
Dietistė V. Uzielė: sveikas maistas – geresnio gyvenimo sau palinkėjimas (receptai)
-
Dietistė V. Uzielė: sveikas maistas – geresnio gyvenimo sau palinkėjimas (receptai)
-
Dietistė V. Uzielė: sveikas maistas – geresnio gyvenimo sau palinkėjimas (receptai)
-
Dietistė V. Uzielė: sveikas maistas – geresnio gyvenimo sau palinkėjimas (receptai)
-
Dietistė V. Uzielė: sveikas maistas – geresnio gyvenimo sau palinkėjimas (receptai)
-
Dietistė V. Uzielė: sveikas maistas – geresnio gyvenimo sau palinkėjimas (receptai)
-
Dietistė V. Uzielė: sveikas maistas – geresnio gyvenimo sau palinkėjimas (receptai)
„Sveika mityba yra daugiau nei maistas, daugiau nei žinojimas, ką valgyti. Tai gyvybė, sveikata, meilė sau ir savo kūnui ir ramybė jame“, – sako instagramo paskyroje „viki.heal“ rašo dietistė ir gyvensenos medicinos specialistė Viktorija Uzielė, besidalijanti profesionaliomis žiniomis apie mitybą ir sveikesnių patiekalų receptais.
Pribrendęs suvokimas
Viktorija pasakoja, kad sveika mityba ir dietetikos studijos į jos gyvenimą atėjo, deja, ne iš didelės meilės sveikesniam gyvenimo būdui.
„Tuo metu, kai įstojau studijuoti dietetiką, pati kenčiau nuo valgymo sutrikimų, tiksliau – ortoreksijos, emocinio valgymo ir persivalgymo, tad norėjau sužinoti, kaip čia dar labiau save pakankinti, – juokauja pašnekovė. – Studijų metu labai gėriau į save žinias, intensyviai sportavau ir laikiausi dietų. Tik pabaigus studijas ir gimus sūnui atėjo nušvitimas, kad laikas išlipti iš valgymo sutrikimų, dar labiau gilintis į sveikos mitybos naudą ir reikalingumą, o galų gale supratau, kad galiu padėti ir kitoms moterims.“
Pasikeitus požiūriui į mitybą, Viktorija ėmėsi studijuoti dar ir gyvensenos mediciną. Mat kartu atėjo supratimas, kad mūsų sveikatą, kūno svorį, odos grožį įtakoja ne vien mityba, bet apskritai visa gyvensena, todėl parūpo gilintis visapusiškai.
Daugiau nei maistas
Tad kas, jos požiūriu, yra sveika mityba? „Balansas ir sveikos mitybos taisyklių pritaikymas prie savo gyvenimo būdo, ne atvirkščiai, – sako Viktorija. – Sveikos mitybos nauda didžiulė, nes maistas atsakingas už visas žmogaus organizmo funkcijas ir tinkamą funkcionavimą. Labai svarbu užtikrinti, kad organizmas gautų visų reikalingų maistinių medžiagų, vitaminų, mineralų.“
Sveika mityba, pasak pašnekovės, – daugiau nei maistas ir jo paruošimas, tinkamų produktų pasirinkimas. Ne mažiau svarbu ir tai, kur, kada, su kokiu požiūriu, kokiomis mintimis gaminame ir valgome, ar nebijome maisto, ar jo nedemonizuojame, ar negarbiname.
Nors vis dar populiarus laikytis įvairių – net ir ekstremalių – dietų, Viktorija akcentuoja, kad sveika mityba ir dietos – nesuderinama. „Draudimai, savęs suvaržymai ar darymas kažko, ko negalėsi daryti visą likusį gyvenimą, niekaip nesusiję su sveikata. Dietos veda į psichoemocinį pavargimą, apatiją, trumpalaikius rezultatus, o sveika mityba – į skonius, patirtis, laisvę, balansą ir ilgalaikius rezultatus“, – sako ji.
Svarbiausia – sveikata
Vis dėlto dirbdama su moterimis dietistė pastebi, kad dažniausios jų klaidos siekiant mažesnio svorio ir gražesnės išvaizdos – būtent dietos, savęs varžymas ir kankinimas įvairiais draudimais ir taisyklėmis. Taip pat – ribojantys įsitikinimai mitybos klausimu, maisto skirstymas į gerą ir blogą, požiūris „viskas arba nieko“, kai arba darau tobulai arba nedarau visai.
Pasak pašnekovės, dažniausiai moterys žino pakankamai, daug domisi, bet pasiekti teigiamų rezultatų joms trukdo motyvacijos, palaikymo stoka.
Specialistę liūdina ir tai, kad dažniausia priežastis sveikai maitintis visgi yra ne noras geriau jaustis ir būti sveikesnei, o noras sulieknėti. Taip pat gana dažnai žmonės nesuvokia, kad mityba gali būti ir žalojanti, ir gydanti, kad tinkamai maitindamiesi galime susigrąžinti sveikatą, įgauti daugiau jėgų ir energijos, turėti sveiką odą, plaukus, nagus, atsikratyti galvos skausmų, sureguliuoti miegą.
Paklausta, ką patartų žmonėms, norintiems sveikiau maitintis ir geriau jaustis, Viktorija konkreti: „Lai sveika mityba būna jūsų gyvensenos įprotis, tuomet nebus sunku tai daryti. Nedarykite visko stačia galva, darykite žingsneliais. Su meile žiūrėkite į save, savo kūną, į tai ką dedate į burną. Ir svarbiausia – valgykite linkėdami sau geriausio gyvenimo.“
Žalias omletas
2 kiaušiniai,
1 didelė sauja špinatų,
šiek tiek mėgstamo pieno,
prieskonių,
alyvuogių aliejus.
Kiaušinius suplakite su pienu ir špinatais, kepkite ant aliejaus intensyviai maišydami. Patiekite uždėję omletą ant duonos su avokadu ir krapais.
Lašišos ir ryžių dubenėlis
120 g lašišos,
40 g ryžių,
1 šaukštelis majonezo arba graikiško jogurto,
1 šaukštelis pomidorų padažo arba pastos,
1 sauja vyšninių pomidoriukų,
1 nedidelis agurkas,
1 saujelė gražgarsčių,
2 dumblių lapeliai.
Ryžius išvirkite. Lašišą iškepkite (aš kepu karšto oro gruzdintuvėje). Viską sudėkite į dubenėlį, įdėkite padažus ir sutrinkite šakute. Pagardinkite susmulkintomis daržovėmis.
Skanus ir sveikas desertas
2 bananai,
1 apelsinas,
2 plytelės juodo šokolado,
100 g riešutų sviesto.
Bananus supjaustykite riekelėmis, išdėliokite norima forma ant kepimo popieriaus, į tarpelius sudėkite apelsiną, aptepkite viską riešutų sviestu, supilkite ištirpintą šokoladą ir paskirstykite ant vaisių. Šokoladą tirpinkite ir tepkite po vieną plytelę, nes jis labai greitai stingsta ir nebesitepa taip gražiai. Ištirpinus šokoladą, galima jį sumaišyti su riešutų sviestu ir tepti kartu – taip bus didesnė tikimybė, kad pasidengs tolygiai.
Tunų ir varškės paplotėliai
1 skardinė tunų savo sultyse (skystį būtinai nupilkite),
150 g grūdėtos varškės be skysčio,
1–2 kiaušiniai,
40 g avižų kruopų arba avižų miltų,
prieskonių.
Viską sumaišykite. Masė turi būti tiršta – jeigu skysta, dėkite papildomai miltų. Kepkite ant alyvuogių aliejaus keptuvėje arba vaflinėjė. Priedams naudojau graikiško jogurto, špinatų, aliejaus ir prieskonių padažiuką, agurką ir džiovintus pomidorus, o jūs galite fantazuoti.
Moliūgų sriuba su pomidorais
2 saujos kubeliais supjaustyto moliūgo,
5 vidutiniai pomidorai,
česnako pagal skonį,
1 svogūnas,
4 bulvės,
0,5 stiklinės sultinio,
2 šaukštai graikiško jogurto,
šiek tiek alyvuogių aliejaus.
Visus ingredientus supjaustykite, sudėkite į kepimo skardą, apliekite aliejumi ir kepkite orkaitėje apie 20–25 min. Iškepus užpilkite sultiniu, įdėkite graikiško jogurto ir sutrinkite. Galima pagardinti skrudintais duonos gabaliukais, sėklomis ar žolelėmis.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Vasarą nepamainomi šaltibarščiai: nuo protėvių – ant šiandienio stalo (receptai)6
Karštymečiu dažno lietuvio valgiaraštyje įsitvirtina šaltibarščiai. Gaivi rausva sriuba tokia populiari, kad šalyje netgi vyksta šaltibarščių festivaliai. Pasak istorikų, šis patiekalas Lietuvoje v...
-
Vasaros valgiaraštyje – grilyje keptos daržovės
Be tradicinių šašlykų ir kepsnių, vis dažniau ant grotelių atsiranda ir daržovių. Skaniai paruoštos daržovės gali virsti tikru hitu – tereikia nebijoti pasidairyti jų įvairovės ir grilio vakarėlis įgaus žymiai daugiau ...
-
Ir lepeškos, ir grybų petražolės (receptai)3
Voveraitės, žavinčios auksine spalva, kvapnumu ir išskirtiniu skoniu, yra vienos laukiamiausių grybų. Nors ir patys mokame jas skaniai paruošti, įkvėpimo verta pasisemti Italijoje, kur voveraitės laikomos delikatesu, galinčiu papildyti ...
-
Virtuvės šefai mokosi mėsą ir žuvį keisti augalais
Amsterdame būsimi kulinarai mokėsi gaminant maistą restorane nenaudoti mėsos ar žuvies, ją keisti augaliniais produktais. Ekspertų teigimu, tokių virėjų paklausa tik didės, praneša LNK. ...
-
Joninių vakarėliui – vaišės šiek tiek kitaip (receptai)1
Artėjantis ilgasis Joninių savaitgalis neabejotinai daugeliui taps grilio fiesta, kad ir koks oras būtų. Tad jau dabar ne viena šeimininkė suka galvą, ką pasiruošti ir pasiimti į gamtą, kad ir prie puodų darbuotis daug netektų, ir urzg...
-
Šefas A. Ivanauskas: šventės prasideda prie vaišių stalo (receptai)
Ką veiksite per Jonines? Kūrensite laužus, ieškosite paparčio žiedo ir naktinėsite? „Nors prieš šventes visi sako, kad ne pavalgyti renkamės, gyvenimas nuolat patvirtina, kad visos šventės prasideda prie vaiši...
-
Vasaros valgiaraštyje – skanūs eksperimentai (receptai)2
Vasara diktuoja savo mitybos režimą – nesinori mėsos, jokio sunkaus maisto. Kartais užtektų sriubos, lengvo užkandžio, bet ką čia sugalvojus? Sutikite, dažnai susiduriame su šiuo galvosūkiu. Norėdami jį palengvinti, pasidomėjome, k...
-
Iš špinatų – netgi desertas (receptai)
Ne vienas pripažins – vaikystėje špinatų ragaudavo nenoriai. Tačiau suaugę daugelis atrado jų kulinarines galimybes ir pamėgo špinatų patiekalus. Salotos, makaronai, padažai ar glotnučiai su špinatais gerai žinomi, tačiau...
-
Kepsninių sezonas: lavinkime grilinimo įgūdžius (receptai)2
Kepimas ant žarijų – ne tik maisto ruošimo būdas, bet ir kulinarijos menas. Be to, tai dar viena galimybė pabūti gamtoje, praleisti laiką su artimais žmonėmis. Norint juos nustebinti puikiais skoniais reikia žinoti keletą taisyklių ir g...
-
Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)1
Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...