Sveikas mėsainis namuose

Nors mėsainiai įprastai asocijuojasi su greito maisto užkandinių meniu, šiandien jie sėkmingai išplito ir į restoranus, kavines. Vis dėlto tik išsikepę mėsainį patys, būsite tikri dėl jo sudėties. Be to, naminis „burgeris“ – ne tik sveikesnis, bet dažnai ir gerokai gardesnis.

Svarbiausia – traški bandelė

Mėsainiai tapo tokie populiarūs, kadangi juos paprasta ir greita pagaminti. Be to, pasak virtuvės šefo Mindaugo Mizaro, šiandien kulinarui rankos visiškai atrištos: improvizacijos laisvė tiek renkantis mėsą, tiek bandelę ir visus kitus ingredientus – didžiulė.

Kartu kulinaras pastebėjo, kad svarbiausi produktai, užtikrinsiantys mėsainio gardumą, yra vis tie patys – tai šviežia bandelė ir kokybiška mėsa. Visa kita skirta tik skoniui papildyti.

„Bandeles galima rinktis pačias įvairiausias, tiks ir tolygiai supjaustytas prancūziškas batonas. Nerekomenduoju pirkti masinės gamybos bandelių tinklinėse parduotuvėse, juk yra įvairiausių puikių kepyklėlių. Jei norisi nustebinti šeimą ar svečius, galima bandelių bandyti išsikepti ir pačiam“, – sakė M.Mizaras.

Jis pridūrė, kad labai gerai prieš „surenkant“ mėsainį bandelę apkepti, ypač ant grilio. Susidariusi traški plutelė neleidžia padažams per daug įsigerti, bandelė ne taip sudrėksta.

Kokia mėsa?

Renkantis mėsą verta žinoti, kad „tikras“ mėsainis patiekiamas su jautienos maltinuku. Tačiau virtuvės šefas tikino, kad čia vėlgi nėra taisyklių – viskas priklauso nuo žmogaus individualumo.

„Skonio tikrai nepagadins ir kiauliena ar net ėriena, aviena. Norintys liesesnio varianto, gali rinktis baltą mėsą – vištieną, taip pat – kalakutieną. Dėkite ir pakeptą rūkytą šoninę, lengvai apkepti ir suplėšyti galima ir vištienos krūtinėlę, sukapoti šlaunelių kumpelius“, – vardijo virtuvės šefas.

M.Mizaras pabrėžė, kad mėsos skoniui labai svarbus ir paruošimo būdas. Jos nereikėtų perkepti. Geriausia padaryti apvalų maltinuką, šiek tiek iš abiejų pusių apkepti ir tada leisti mėsai „pailsėti“ – padėti ją šiltai kokioms penkioms minutėms (daugiausiai – iki 10 min.). Taip sultys pasiskirstys po visą mėsą.

Sūris ir prieskoniai derinami prie mėsos

„Sūris parenkamas atsižvelgiant į tai, kokia naudojama mėsa. Jeigu gaminama iš jautienos, rekomenduoju įtarkuoti čederio. Prie vištienos labiau tiks mocarelos ar net stipresnio skonio fetos sūris. Galima priderinti receptą ir su ožkos ar pelėsiniu sūriu. Viskas priklauso tuo to, ką daugiau norima išryškinti – sūrio skonį ar mėsos“, – kalbėjo kulinaras.

Būtiniausių prieskonių, be kurių išties būtų neimanoma iškepti burgerį, mažai – reikės tik druskos ir pipirų. Tačiau siekant išgauti subtilesnį skonį prieskonių paletė – didžiulė.

„Mėsainiams pagardinti labai tinka rūkytos paprikos prieskoniai. Vištieną, kalakutieną galima pabarstyti kariu, ciberžole, baziliku. Prie jautienos geriau rinktis stipresnius prieskonius – čiobrelį, rozmariną, raudonėlį“, – patarė jis.

Daržovių įvairovė

Daržovių pasirinkimas yra laisvesnis, jį daugiau apsprendžia konkretus receptas. Pasak M.Mizaro, mėsainis sunkiai įsivaizduojamas be pomidorų, marinuotų agurkėlių, svogūno, o visa kita – jūsų fantazijos reikalas. Kuo daržovių įvairovė didesnė, tuo mėsainis bus sveikesnis. Į tai ypač turėtų atkeipti dėmesį vegetariškų ar net veganiškų burgerių mėgėjai.

„Bent jau man labai svarbu salota, jos traškumas. Pavyzdžiui, nors kai kam Aisbergo salotos atrodo atsibodusios, jas aš renkuosi dažniausiai, man tai kaip tik suteikia ypatingą skonį“, – savo patarimais dalinosi vituvės šefas.

Be to, į receptus galima įtraukti ir kitų produktų. „Esu gaminęs vištienos mėsainį su figomis. Drąsiai rinkites įdomesnius sūrius. Juos pertepus uogų džemu mėsainis įgaus dar kitų poskonių“, – nebijoti eksperimentuoti skatino M.Mizaras.


Receptas

Mindaugo Mizaro mėsainis su plėšyta vištiena ir mocarelos sūriu

Reikės:

1 bandelės,

100 g mocarelos sūrio,

10 g raudonojo pesto arba pomidorų padažo,

1 šviežio pomidoro,

20 g aisbergo salotų,

150 g vidinės vištienos filė,

1 česnako skiltelės,

1 g malto muskato riešuto,

10 g alyvuogių aliejaus,

žiupsnelio druskos ir pipirų.

Gaminimas:

Vištienos filė gabalėlius gerai įtrinkite prieskoniais, sumaišytais su trintu česnaku, pašlakstykite alyvuogių aliejumi ir palikite šaldytuve marinuotis 30 min. Marinuotą vištieną pakepkite įkaitintoje keptuvėje su aliejumi po 5 min. iš abiejų pusių. Bandelę perpjaukite pusiau ir lengvai paskrudinkite orkaitėje arba grilyje. Paskrudintą bandelę patepkite raudonojo pesto arba pomidorų padažu, sudėkite Aisbergo salotas, griežinėliais pjaustytą pomidorą, iškeptą ir lengvai paplėšytą vištieną, griežinėliais pjaustytą mocarelos sūrį, tuomet uždenkite antra bandelės pusele. Mėsainius galima patiekti su skrudintomis bulvytėmis ar kitaip pakeptomis bulvėmis, taip pat karamelizuotu pastarnoku ar saliero traškučiu, pomidorais, salotų lapais. Skanaus!



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
Daugiau straipsnių