Gal dar nežinote, jog Jungtinių tautų maisto ir žemės ūkio organizacija (FAO) paskelbė šiuos metus Balandos metais? Tai mums primena Žolinčių akademijos vadovė ir sveikos mitybos bei gyvensenos šalininkė Danutė Kunčienė, pasiūliusi kelis receptus su balandos sėklomis.
Smaližių chalva
Sumaišyti lygiomis dalimis paimtus: medų, dilgėlių sėklas bei sumaltas saulėgrąžų sėklas. Naudoti prieš valgį po vieną – du šaukštelius kasdieną organizmui stiprinti.
Balanda pomidore
Išskobti pomidorą, pasiruošti užpildą: porą šaukštų baltosios balandos (šis piktžole vadinamas augalas – dažnas svečias mūsų daržuose) sėklų, porą šaukštų smulkinto česnako ar meškinio česnako pastos, kelis susmulkintus lapelius baziliko sumaišyti, paskaninti mėgstamais prieskoniais ir užpildyti gauta mase išskobto pomidoro vidų. Taip įdarytas pomidoras tiks valgyti su trinta varške arba duona.
Patartina balandų sėklos prieš naudojant pamirkyti porą valandų pasūdytame vandenyje – antraip jų skonis bus aitrokas. Beje, balandų sėklos turtingos amino rūgščių. Specialistai sako, kad patiekalai su balandų sėklomis – tai geras maistas diabetikams bei sergantiesiems ateroskleroze, migrena.
Naujausi komentarai