- Klaipeda.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Itin šiltas pavasaris ir jau jaučiami karšti vasaros orai žadina norą ragauti tai, kas gaivina. Vaisių bei šviežių daržovių kokteiliai, dar kitaip vadinami glotnučiai, puikiai tam tiks, be to, tai – tikras vitaminų ir mineralų šaltinis.
Žalieji kokteiliai kartu yra ir gėrimas, ir maistingas patiekalas, ir puikus energijos užtaisas. Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos departamento direktorius Aidas Poleninas dalinasi glotnučių receptais ir patarimais, kaip geriau juos gaminti ir kokius ingredientus kartu maišyti, kad jie būtų ne tik sveiki, bet ir skanūs.
„Vasariški vaisių ir daržovių kokteiliai dažnai pakeičia pusryčius, o kartais net ir vakarienę. Kiekvienas ingredientas suteikia skirtingą naudą organizmui – vieni jų suteikia energijos, kiti atgaivina, o kai kurie netgi padeda saldžiau miegoti“, – atskleidžia A. Poleninas.
Braškių vėsa
„Prasidedant braškių sezonui šis kokteilis bus puikus skanėstas ir tikras energijos užtaisas. Parduotuvėse jau galima rasti ne tik šaldytų, bet ir šviežių lietuviškų braškių. Trintas braškių kokteilis puikiai tinka pusryčiams, mat jo suteikiamos energijos tikrai pakaks iki pat pietų meto“, – teigia A.Poleninas.
Šiam kokteiliui pagaminti reikės: 1 puodelio natūralaus jogurto, 1 banano, pusę puodelio apelsinų sulčių, 6 šaldytų arba šviežių braškių. Visus ingredientus sutrinkite virtuvinio kombaino ar trintuvo pagalba.
Agurko gaiva
„Vargu, ar pagalvodami apie gaivų glotnutį, įsivaizduojame jį pagamintą iš agurko, nors būtent agurkas turi sąlyginai neutralų skonį, o kokteiliams gali suteikti neįtikėtiną gaivą“, – pažymi ekspertas.
Šiam glotnučiui reikės: 1 puodelio smulkiais gabalėliais supjaustyto agurko, kurį prieš tai nuskuskite, 1,5 puodelio šaldyto arba šviežio pjaustyto mango, pusės puodelio pieno, pusės žaliosios citrinos (laimo) sulčių ir tarkuotos jo žievelės, 2-3 šviežių mėtos lapelių arba mėtos ekstrakto. Viską sutrinkite ir mėgaukitės neįtikėtina gaiva. Šis kokteilis puikiai tiks atsigaivinti karštą vasaros dieną.
Bananų ir migdolų kokteilis – saldesniam miegui
„Šį kokteilį rekomenduojame tiems, kas skundžiasi nemiga, nes jo sudėtyje gausu kalio ir magnio – mineralų, kurie ramina ir nervų sistemą, ir padeda turėti saldesnį miegą. Šis kokteilis yra išskirtinis ir tuo, kad jame nėra pridėtinio cukraus“, – sako ekspertas.
Kokteilį paruošite iš 3 puodelių nesaldinto migdolų pieno, ¼ puodelio migdolų miltų, 2 vidutinio dydžio bananų, 1 arbatinis šaukštelis datulių arba klevų sirupo. Šis kokteilis skanus tiek šaltas, tiek šiltas.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...
-
Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...
-
Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai2
Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...
-
Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?1
Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...
-
Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)1
Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...
-
Dietistė V. Uzielė: sveikas maistas – geresnio gyvenimo sau palinkėjimas (receptai)14
„Sveika mityba yra daugiau nei maistas, daugiau nei žinojimas, ką valgyti. Tai gyvybė, sveikata, meilė sau ir savo kūnui ir ramybė jame“, – sako instagramo paskyroje „viki.heal“ rašo dietistė ir gyvensenos medicinos ...
-
Patiekalai įsimylėjusiems: piniginei draugiškas romantiškas vakaras1
Šv. Valentino dieną norisi ypatingomis vaišėmis palepinti mylimuosius. Tik nebūtina tai daryti prabangiame restorane – romantišką vakarą puikiai ir pernelyg neišlaidaujant galima praleisti namuose, drauge smagiai gaminant...
-
Kai susipina aistra gaminti ir noras dalintis (receptai)
Edita Guščienė, kaip ir daugelis moterų, maisto gaminimu susidomėjo ištekėjusi. Ji neabejoja, kad ir šiuo metu sostinėje studijuojanti dukra, atėjus laikui, panirs į skonių paieškas. Tad su meile kaupia patarimus savo feisb...
-
Patiks visai šeimai: greitai, sočiai, nebrangiai (receptai)4
Dažnai sukame galvą, kaip pamaitinti vyrą ir vaikus per ilgai negaištant prie viryklės ir pernelyg neišlaidaujant. Atsakymą į klausimą, ką gaminti, galima rasti pasidarius į konservų atsargų. Verdami be mėsos, tačiau tikrai pasotinan...
-
Maisto gamyba vienkiemio gyventojai – tarsi meditacija (receptai)2
Vienkiemyje Vilniaus rajone prieš kelerius metus su vyru Vaidotu apsigyvenusi Eliza Bielinė sako grįžti gyventi į miestą nebegalvojanti. O kadangi didžiausias jos hobis yra maistas – labai mėgsta tiek valgyti, tiek gaminti, – ėmė da...