Pereiti į pagrindinį turinį

Turkų virtuvės paslaptis – prieskonių gausa

2009-11-21 09:55
Pranašumai: lęšių kotletai ne tik gardūs, bet ir paruošti iš nebrangių produktų.
Pranašumai: lęšių kotletai ne tik gardūs, bet ir paruošti iš nebrangių produktų. / Organizatorių archyvo nuotr.

Vilniaus universiteto studentai patys galėjo patirti, koks yra turkiškos virtuvės patiekalų skonis. Su jų ypatumais ir gaminimo tradicijomis supažindino Turkų kultūros centras.

Šią savaitę Vilniaus universiteto Turkų kultūros centras organizavo "Turkų dienas". Jose vilniečiai galėjo pamatyti turkiškų filmų, klausytis šios šalies dainų ar išmėginti jėgas šokių aikštelėje ir, žinoma, paragauti tradicinių turkų patiekalų.

Turkijos maisto kultūra ypatinga. Turkams valgymas – šventė, kultūra, būdas bendrauti, kuriam jie teikia labai daug reikšmės. Ruošdami maistą turkai neapsieina be gausybės prieskonių ir žolelių. Kai kurie patiekalai valgomi tik tam tikromis dienomis, yra specialių šventinių patiekalų ar valgių, skirtų specialioms ceremonijoms.

Siūlome jums pabandyti patiems pasigaminti vieną iš Turkijoje populiarių patiekalų – lęšių kotletus.

Reikės:

1 stiklinės raudonųjų lęšių, 1 l vandens, 2 stiklinių smulkių virtų kviečių, 2 svogūnų, 1 arbatinio puodelio alyvuogių aliejaus, 1,5 valgomojo šaukšto čili pastos, 1 šaukštelio juodųjų pipirų, smulkintų raudonųjų paprikų (pagal skonį), 1 arbatinio puodelio karšto vandens, 1,5 valgomojo šaukšto pomidorų pastos, 1 pluoštelio petražolių, 6 ar 7 svogūno laiškų, 1,5 arbatinio šaukštelio druskos, salotos lapų.

Kaip pasigaminti:

1 puodelį raudonųjų lęšių nuplaukite ir supilkite į 1 l vandens. Pastatykite ant viryklės ir kaitinkite, kol išbrinks. Uždenkite dangčiu puodą, tačiau palikite jį šiek tiek pravirą ir virkite, kol beveik išgaruos vanduo (jei išgaruos visas vanduo, kotletai bus sausi).

Du puodelius smulkintų kviečių sumaišykite su lęšiais giliame puode. Ant viršaus uždėkite lęšių ir išmaišykite. Uždenkite aliuminio folija ir palikite, kad išbrinktų (30–45 minutes). Susmulkinkite du svogūnus ir pakepinkite.

Alyvuogių aliejų sumaišykite su pusantro valgomojo šaukšto pomidorų pastos ir čili pastos. Tada įberkite juodųjų pipirų ir smulkintų raudonųjų paprikų (pagal skonį). Viską gerai išmaišykite. Įpylę 1 puodelį karšto vandens, pavirkite vieną dvi minutes. Šį mišinį sumaišykite su išbrinkusiais lęšiais ir uždenkite puodą.

Nuplaukite svogūno laiškus ir petražoles ir viską supjaustykite. Į masę įdėkite druskos ir giliame dubenyje išminkykite (minkykite 10 minučių). Įdėkite svogūno laiškų, petražolių ir minkykite dar dvi tris minutes. (Jei pasirodys per daug skysčio, įdėkite dar kviečių, kad jį sugertų). Mažus gabaliukus tešlos paimkite į delną ir suformuokite norimą formą. Patiekite lėkštėje su salotos lapais.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų