Uogienė, džemas ir čatnis: panašu, bet ne tas pats (receptai)

  • Teksto dydis:

Ar žinote, kuo skiriasi uogienės, džemai ir pastaraisiais metais populiarėjantys čatniai? Nors iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad jie labai panašūs, jų nereikėtų laikyti vienu ir tuo pačiu – skiriasi tiek jų konsistencija, tiek ir panaudojimo būdai. Daugiau apie šiuos skirtumus pasakoja Rokas Galvonas.

"Uogienės ir džemai – geriausiai lietuviams žinomi, jais močiutės ar mamos savaitgaliais gardindavo mūsų blynus ar pyragus. Tačiau daugelis greičiausiai negalėtų pasakyti, kuo jie skiriasi. Čatnis – kur kas mažiau lietuviams žinomas", – sako jauniausias virtuvės šefas.

Čatnis – tirštas, saldžiai aštrus ir uogienę primenantis pagardas, gaminamas iš skirtingų vaisių ir gausiai gardinamas prieskoniais. Nors šio patiekalo šaknys slypi Indijoje, kasmet vis daugiau žmonių atranda skirtingus jo derinius.

"Čatniui gaminti siūlyčiau rinktis saldžius vaisius: mangus, ananasus, melionus, persikus ir kt. Puikiai tiks kriaušės, obuoliai ir slyvos, kurių šiuo metu gausu mūsų soduose ir parduotuvių lentynose. Čatniui pagaminti neprireiks didelių pastangų, todėl galima eksperimentuoti maišant skirtingus vaisių derinius. Vis dėlto svarbu laikytis kelių pagrindinių taisyklių: vaisių nesupjaustyti per smulkiai – čatnyje turi likti jų gabaliukų ir leisti jam pabręsti bent savaitę. Taip atsiskleis geriausios jo skonio savybės", – tikina R.Galvonas.

Specialistas priduria, kad čatnis puikiai tiks tiek prie sūrio ir mėsos patiekalų, bus labai gardus užteptas ant duonos arba skrebučio.

"Pagrindinis skirtumas tarp džemo ir uogienės – konsistencija. Uogienė paprastai gaminama iš stambiai supjaustytų vaisių ir verdama su daug  cukraus tol, kol jie suminkštėja ir tampa mase su gabaliukais. Tuomet gausiai tepama ant skrebučių, naudojama pyragams ar blynams gardinti. Uogienėms puikiai tinka Lietuvos soduose augantys įprasti vaisiai ir persikai, nektarinai, abrikosai", – aiškina šefas ir priduria, kad dėl didelio cukraus kiekio į sterilius stiklainius supilstyta uogienė vėsioje ir tamsioje vietoje gali išsilaikyti iki metų ir ilgiau.

Džemas yra želės konsistencijos patiekalas, gaunamas verdant vaisius iki vientisos konsistencijos. Jo sudėtyje taip pat daug cukraus, tad jis nerūgsta ir net žiemą pagardina sočius mėsos ar žuvies patiekalus, desertus. Džemui puikiai tinka įvairūs vaisiai – pradedant bananais ir apelsinais, baigiant kiviais ir dumplūnėmis.

R.Galvonas kviečia išbandyti greitai paruošiamą ir gardų svogūnų džemą su kriaušėmis, apelsinų ir moliūgų uogienę bei slyvų čatnį.

Svogūnų džemas su kriaušėmis

1 kg svogūnų,

1,5 kg kriaušių,

30 ml alyvuogių aliejaus,

1/3 stiklinės balzaminio acto,

½ stiklinės vandens,

¾ stiklinės rudojo cukraus,

32 g sviesto,

1 šaukštas garstyčių,

2 šaukšteliai džiovintų čiobrelių,

1 šaukštelis maltų pipirų,

½ šaukštelio druskos.

Dideliame ir sunkiame puode įkaitinkite alyvuogių aliejų ir sviestą. Sudėkite smulkiai pjaustytus svogūnus, suberkite druską ir kepkite ant vidutinės kaitros ugnies apie 5 min. Sumažinkite ugnį ir kepkite, vis pamaišydami, kol svogūnai suminkštės ir pradės ruduoti. Suberkite kubeliais pjaustytas kriaušes ir kepkite, vis pamaišydami, apie 40 min. Įmaišykite cukrų ir garstyčias. Supilkite balzaminį actą ir vandenį. Suberkite džiovintus čiobrelius ir pipirus. Palaukite, kol užvirs, tuomet sumažinkite ugnį ir virkite, kol kriaušės suminkštės ir džemas taps tirštas, apie 15–20 min. Skanaukite džemą, kol jis dar šiltas arba palaukite, kol atvės iki kambario temperatūros. Jis puikiai tinka tiek prie įvairių sūrių, tiek prie kiaulienos kotletų. Tuomet sudėkite jį į sandarius indelius ir laikykite šaldytuve iki trijų savaičių. Taip pat galite jį užkonservuoti ir laikyti spintelėje per žiemą.

Apelsinų ir moliūgų uogienė

1,5 kg moliūgo,

400 g cukraus,

2 apelsinai,

1 citrina,

1 šaukštelis cinamono.

Puode sumaišykite kubeliais pjaustytą moliūgą, tarkuotas apelsinų ir citrinos žieveles ir suberkite cinamoną. Suberkite smulkiai pjaustytus citrusinius vaisius, cukrų ir palikite per naktį. Kitą dieną virkite ant nedidelės kaitros, vis pamaišydami, apie 40 min. Leiskite uogienei šiek tiek pravėsti ir supilstykite ją į stiklainius. Juos sandariai užsukite ir uždengę šiltu apklotu palikite atvėsti.

Slyvų čatnis

1 kg mėlynųjų slyvų,

1 stiklinė rudojo cukraus,

1 stiklinė baltojo cukraus,

¾ stiklinės obuolių sidro acto,

1 stiklinė razinų,

2 šaukšteliai druskos,

1 svogūnas,

1 skiltelė česnako,

2 šaukšteliai garstyčių sėklų,

maltų imbierų,

Kajeno paprikos.

Puode sumaišykite cukrų ir obuolių sidro actą ir užvirę kaitinkite vis pamaišydami, kol cukrus ištirps. Sudėkite likusius ingredientus ir viską gerai išmaišykite. Kai užvirs, sumažinkite kaitrą ir vis pamaišydami virkite apie 45–50 min., kol masė sutirštės. Karštą čatnį sudėkite į sterilius stiklainius ir užsukite. Kai atvės, perkelkite į spintelę ir laikykite per žiemą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
Daugiau straipsnių