Užgavėnių vakarienei – netikėti blynų receptai

  • Teksto dydis:

Šiandien švenčiamos Užgavėnės, žiemos išvarymo šventė, kuri simbolizuoja paskutinę sočią žiemos dieną, prasidedantį Gavėnios laikotarpį ir artėjantį pavasarį. Lietuvoje Užgavėnių šventė neįsivaizduojama be personažų – Lašininio ir Kanapinio kovos ir gausybės blynų – saldžių, riebių, mėsinių, mielinių, ir begalės kitų rūšių. Kaip rodo „Maximos“ pardavimų duomenys – lietuviai vis dažniau renkasi neįprastus miltus bei jų mišinius, mėgsta išbandyti naujoves.

Populiariausi – miltų ruošinys picai ir kvietiniai miltai

Nors dauguma miltų iš pažiūros atrodo vienodai, tačiau nei viena patyrusi šeimininkė iš lentynos nepasiims bet kokių miltų. Vieni labiau tinka pyragams kepti, kiti – duonai, o treti – blynų tešlai maišyti. Taip pat itin populiarėja sveikesnės miltų alternatyvos, tai speltos miltai, viso grūdo miltai, kukurūzų, grikių, ryžių, sojų ar avižų miltai. Dažniausiai tokius miltus renkasi daugiau dėmesio sveikai mitybai teikiantys žmonės arba tie, kurių organizmas netoleruoja glitimo.

Palyginus 2016 metus su 2017 metais, pilno grūdo miltų paklausa išaugo 24 proc., o speltos miltų paklausa net 35 proc.

Blynai be miltų ir ne tik pusryčiams

Šiandienos pasiūla sudaro visas sąlygas pasirinkimams. Jeigu anksčiau pagrindiniai blynai būdavo mieliniai ir lietiniai, ir dažniausiai su riebiu padažu arba uogiene, tai šiandien atrodo, kad blynus galima iškepti iš visko – daržovių, sūrio, avinžirnių ar bananų.

Saldžių bulvių (batatų) blynai su pekano riešutais

Reikės: 1 stiklinės miltų; 0,5 puodelio kapotų ir kepintų pekano riešutų; 2 arbatinių šaukštelių kepimo miltelių; 1 šaukštelio cinamono; žiupsnelio druskos; 1 stiklinės pieno; 1/4 puodelio tamsaus rudojo cukraus; 1 šaukšto aliejaus; 1 šaukštelio vanilės ekstrakto; 2 kiaušinių; 3/4 puodelio apvirtų ir sutrintų batatų.

Gaminimo eiga: į miltus įmaišykite 2 šaukštus pekano riešutų, kepimo miltelius, cinamoną ir druską. Kitame dubenyje sumaišykite pieną, rudąjį cukrų, vanilę, aliejų ir kiaušinius. Skystuosius produktus  įmaišykite į miltų mišinį bei sudėkite saldžiąsias bulves. Kepkite iš kiekvienos pusės kol gražiai apskrus, patiekti apibarstykite likusiais pekano riešutais, skanaukite su klevų sirupu ar šokolado kremu.

Cukinijų ir morkų blyneliai

Reikės: 2 puodelių tarkuotos cukinijos; 2 puodelių tarkuotų morkų; 1 puodelio konservuotų kukurūzų; 1 kiaušinio; 2 šaukštų natūralaus jogurto; žiupsnelio druskos ir pipirų; 0,5 puodelio viso grūdo miltų; 0,5 puodelio kukurūzų miltų; 2 arbatinių šaukštelių kepimo miltelių; 0,5 puodelio tarkuoto čederio sūrio.

Gaminimo eiga: viename inde sumaišykite cukiniją, morkas, konservuotus kukurūzus, kiaušinį, jogurtą ir prieskonius. Maišykite iki vientisos masės. Atskirame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius. Miltus berkite į skystus produktus. Galiausiai suberkite sūrį ir lengvai išmaišykite. Kepkite iš abiejų pusių kol gražiai apskrus. Patiekite su natūraliu jogurtu ar grietine.

Avokado ir kale kopūsto blynai

Reikės: 1 kiaušinio; 1/3 stiklinės pieno; pusės griežinėliais supjaustyto avokado; 1 šaukšto aliejaus; 0,5 puodelio migdolų miltų; 1/4 stiklinės miltų; 1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių; 1-1,5 puodelio kale kopūsto; 0,5 citrinos sulčių; 0,5 šaukštelio cukraus; grietinės arba natūralaus jogurto patiekti.

Gaminimo eiga: į verdantį vandenį įdėkite kale kopūstą ir pavirkite porą minučių. Tuomet staigiai pamerkite į šaltą vandenį, taip kopūstas nepraras savo spalvos. Į maisto smulkintuvą įpilkite 2 šaukštus vandens, sudėkite kopūstą ir susmulkinkite ir vientisos masės. Dideliame inde išmaišykite miltus, kepimo miltelius ir cukrų. Kitame inde sumaišykite likusius produktus, sudėkite smulkintą kale kopūstą ir avokadą ir smulkintuvu sutrinkite iki vientisos masės. Kepkite ant nedidelės ugnies kol gražiai apskrus iš abiejų pusių, patiekite su natūraliu jogurtu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tagi

Tagi portretas
Kodel perrasineja ta pati straipsni per visus laikrascius? Dirba be galvu .geriau nusirasineti?

Tikrai

Tikrai portretas
Netikėti. Ir visi produktai tokie paprasti ;)
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
Daugiau straipsnių