Posakis, kad „kiek benusiderėjai Maroke, vis vien permokėjai“ gal ir ne iš piršto laužtas, tačiau įsitikinimas, kad kiekvienam vietiniui „išdurti europietį“ – garbės reikalas, toli gražu netiesa. Tuo tarpu prisiklausę gąsdinimų valgyti gatvės užeigose, prarasite pusę kelionės malonumo.
Net nepabuvoję šiose vietose ir nepabendravę su šiais žmonėmis tariamės nusimanantys apie kultūrą, šalį, žmones. Ir kaip mes klystame. Žinoma, kol, pelėsio gyvybingumui prilygstantys, stereotipai nukeliauja per Afriką ir beveik visą Europą – apauga būtais ir nebūtais įsitikinimais, įsivaizdavimais ir nuostatomis.
Pirmosios dienos Maroke, jei prieš tai nėra tekę pabuvoti arabų šalyse, bus gana įtemptos. Stebėti, saugotis, apsiuostyti, stebėtis ir dar kartą saugotis. Vietiniai turi nepaaiškinamą uoslę naujokams viešintiems šalyje pirmąsias dienas.
Vienas iš didžiausių Maroko malonumų, kuriuos ištyrinėti gali padėti tik vietiniai – virtuvė.
Maroko virtuvė atvykėlius pasitinka pikantiškais prieskoniais, šviežiais, vietiniais produktais, daaaug cukraus ir kartkartėmis lengvu šoku. Kitaip tariant - į Maroką atvykite alkani. Pagrindiniai Maroko virtuvės produktai nesiskiria nuo kitų islamo virtuvių. Bet yra keletas, kurie būdingi tik šiai Afrikos daliai. Tai argano aliejus, kartais pakeičiantis alyvuogių. Kitas išskirtinumas, kurio nepamatysite beveik niekur – Maroko citronas. Tai nedidelės, apvalios citrinos, kurias įprasta fermentuoti druskoje ir naudoti gardinant įvairius patiekalus.
Maroke itin paplitęs gatvės maistas ir užkandinės. Ir štai čia pasistenkite bent jau stebėti vietinius, o geriausia susipažinti ir susidraugauti nors su keletu jų. Didžiausia klaida, kurią galima padaryti lankantis Maroke - valgyti tik tai ką jau žinote (pažįstamą maistą) ar esate ragavę. Kiekviena virtuvė naudojanti tokias galybes išraiškingų prieskonių ir šviežių produktų yra verta tyrinėti. Pamirškite restoranus ir europiečiams pritaikytas kavines. Tik valgydami vietinių pamėgtose užkandinėse, gausite tikrai šviežią, vietiniam regione užaugintą, o ne mikrobangų krosnelėje pašildytą maistą. Jei nepažįstate draugiško marokiečio, kuris gali rekomenduoti gerą vietą pietums, paprasčiausiai pasikliaukite. savo nosimi.
Jei poilsiaujate ne 5 žvaigždučių didmiesčio viešbutyje, o iš tikrųjų norite pajusti Maroko dvasią – trumpam teks pamiršti Europoje priimtinas higienos normas. Maroke viskas daroma paprastai, visiškai nemanieringai ir be jokių pagražinimų.
Nors Prancūzija, kolonizavusi Maroką, šalyje turėjo stiprią įtaką, panašu, kad dar vienas europietiškas įprotis prigyti nesugebėjo. Tai peilis ir šakutė. Maroke priimta valgyti trimis pirštais, pradedant skaičiuoti nuo nykščio bei naudoti duoną kaip „įrankį“ valgiui paimti. Tad pamirškite apie baltas staltieses ir prisiminkite, kaip skanu valgyti rankomis, kurioms nusivalyti kiekvienas valgantysis gauna po kelis paprasto popieriaus lapelius.
Šis būdas ir principas ne visur galioja ir ne visada susitarsite kitą kainą, kuri yra numatyta, o dažnai net nurodyta kainoraštyje. Daug kur kainos yra iš anksto surašytos – nebūtinai ant popieriaus ar net atspausdintame meniu (kaip mums įprasta), bet kartais tiesiog ant lentos kreida ar kreidelėmis ant kokios skiautės, kavinės užkampyje.
Turite mėgstamą receptą? Dažnai tenka gaminti? Siųskite savo receptus su nuotraukomis el. pašto adresu: [email protected]
Naujausi komentarai