Valgiaraštyje – Havajai: išbandykite viso pasaulio virtuves užkariaujančius dubenėlius

  • Teksto dydis:

Atšilus orams į valgiaraščius vis dažniau įtraukiami sveiki ir gaivūs patiekalai, kurie ne tik neapsunkina organizmo, bet ir suteikia daug energijos. Tokiu nekaloringu, bet gardžiu maistu mėgaujasi egzotiškuose Havajuose gyvenantys žmonės. Iš šių salų į Lietuvą neseniai atkeliavo ir maistingieji dubenėliai (angl. Poke Bowls), kurių pagrindą sudaro ryžiai, žuvis, spalvingos daržovės arba vaisiai.

Ne tik sveika, bet ir fotogeniška

Žvelgdama į šiandien skelbiamą turinį socialiniuose tinkluose ir maisto tinklaraščiuose, „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė pastebi, kad žmonės vis dažniau bando savo virtuvėse pasigaminti užsienio šalyse išpopuliarėjusius patiekalus. Vienas jų – sveikuolių pamiltas maistingasis dubenėlis, kuris ne tik skanus, bet ir vertas įamžinimo nuotraukoje.

„Daugybė žmonių socialiniuose tinkluose dalijasi šio spalvingo patiekalo fotografijomis ir vieningai sutaria, kad paragauti jo tikrai verta. Rūpindamiesi ne tik lėkštės spalvingumu, bet ir savo sveikata lietuviai parduotuvėse ieško vis įvairesnių šviežių daržovių, žuvies ir kitų ekologiškų, natūralių prekių, su kuriomis eksperimentai virtuvėse taptų dar malonesni. O tam, kad kiekvienas pirkėjas rastų įvairiausių spalvų ir vitaminų turinčių vaisių ir daržovių, mūsų prekybos tinklo parduotuvėse stengiamės nuolat plėsti asortimentą – kiekvienas čia gali atrasti labiausiai jo poreikius ir skonį atitinkančius produktus, „Maximos“ lentynas pasiekusius ne tik iš Lietuvos, bet ir iš viso pasaulio,“ – sako E. Dapkienė.

Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė pasakoja, kad vienas svarbiausių maistingųjų dubenėlių ingredientų – žuvis.  Ji turi itin daug organizmui reikalingų maistinių medžiagų, naudingųjų riebalų ir baltymų, o taip pat pasižymi labai mažu kalorijų kiekiu. Tuo metu, anot jos, kiekvieną kartą dubenėlyje šalia žuvies eksperimentuojant su skirtingomis daržovėmis ir vaisiais, galima pasirinkti, kokiais vitaminais ir mineralinėmis medžiagomis labiausiai norima praturtinti savo organizmą.

„Ryškiomis spalvomis išsiskiriantis maistingasis dubenėlis yra ne tik sveikas patiekalas – taip pat jį labai paprasta ir pasigaminti. Pavyzdžiui, Havajuose jis ir yra toks populiarus dėl to, kad jį pasiruošti galima itin greitai ir nebrangiai, o dubenėlyje besislepiantis liesų baltymų ir angliavandenių derinys suteikia energijos visai dienai bei pasirūpina mūsų virškinimo sistema. Vis dėlto ruošiant šį patiekalą vertėtų išsaugoti sveikąsias jo ingredientų savybes, neapkraunant visko egzotiškais padažais, kuriuose dažniausiai būna itin didelis druskos, riebalų ir cukrų perteklius“, – sako B. Baratinskaitė.

Ta proga maisto gamybos ekspertė dalijasi dviem maistingųjų dubenėlių receptais, kurie puikiai tiks karštą vasaros dieną, kuomet norisi lengvo ir gardaus patiekalo.

Maistingasis dubenėlis su lašiša

Reikės:

150 g lašišos,

1 puodelio rudų ryžių,

1 trumpavaisio agurko,

pusės morkos,

saujos edamame pupelių,

pusės avokado,

pusės šaukšto sojų padažo,

šaukštelio sezamų aliejaus,

pusės šaukštelio ryžių acto,

pusės šaukšto medaus,

šaukštelio aštraus padažo,

2 šaukštų citrinos sulčių,

žiupsnelio juodųjų sezamo sėklų,

šiek tiek druskos ir pipirų.

Visų pirma, į verdantį vandenį supilkite ruduosius ryžius – virkite juos apie 40 min. Kol šie verda, supjaustykite lašišą ir agurką mažais gabalėliais, o morką ir avokadą – juostelėmis. Tuomet į dubenėlį pilkite sojų padažą, sezamų aliejų, ryžių actą ir įdėkite medaus – viską gerai išmaišykite. Tada į marinatą sudėkite lašišos gabalėlius ir palikite šiek tiek pasimarinuoti. Kol lašiša marinuosis, kitame dubenėlyje sumaišykite citrinos sultis ir aštrų padažą – pagardinkite juos druska ir pipirais.

Tuomet į dubenėlį sudėkite išvirusius ryžius, lašišą ir daržoves. Viską apšlakstykite pasigamintu padažu ir apiberkite sezamo sėklomis.

Maistingasis dubenėlis su tofu

Reikės:

70 g tofu,

1 šaukšto klevų sirupo,

1 šaukšto sojos padažo,

1 šaukšto alyvuogių aliejaus,

pusės puodelio ryžių,

pusės cukinijos,

3 ridikėlių,

pusės morkos,

saujos edamame pupelių,

žiupsnelio jūros druskos.

Visų pirma, į verdantį vandenį suberkite ryžius ir virkite juos apie 15 min. Tuo metu smulkiai supjaustykite daržoves. Tada pasiruoškite tofu – nupilkite skystį ir supjaustykite sūrį mažais kubeliais.

Vėliau į atskirą dubenėlį pilkite klevų sirupą, sojų padažą ir alyvuogių aliejų – viską sumaišykite. Tada paimkite nedidelę keptuvę, ją pašlakstykite alyvuogių aliejumi, dėkite tofu ir pagardinkite trupučiu druskos. Kepkite apie 20 min. Vėliau atsidėkite atskirai porą šaukštų paruošto padažo, o visą likusį supilkite į keptuvę ir, sumažinę ugnį, šiek tiek pamaišykite. Kepkite dar maždaug 5 min, tuomet nuimkite nuo ugnies ir atvėsinkite.

„Į dubenėlį iš pradžių suberkite ryžius, o tuomet pasitelkę savo kūrybiškus sugebėjimus išdėliokite ant viršaus tofu sūrį ir daržoves. Kiekvienas naujas maistingojo dubenėlio receptas gali maloniai nustebinti, todėl nebijokite paeksperimentuoti ir vietoje išvardintų ingredientų naudokite ne tik daržoves, bet ir vaisius, pavyzdžiui, granatų sėklas arba mangą“, – šypsosi maisto ekspertė B. Baratinskaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)

    Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...

    1
  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
Daugiau straipsnių