Valgykite žalią, kepkite ar troškinkite – tik prisiminkite vieną taisyklę apie jautieną

  • Teksto dydis:

Pasaulyje yra ne viena šalis, kuri didžiuojasi savo jautienos ir iš jos pagamintų patiekalų kokybe. Pavyzdžiui, Teksaso valstijoje esantis Herefordo miestas net vadinamas pasaulio jautienos sostine ir juokaujama, kad čia gyvena daugiau jaučių nei žmonių. Tuo metu Argentina jau seniai pasaulio kulinarijos žemėlapyje įsitvirtino kaip jautienos kepsnių šalis. Savo teises į modernių kepsnių autorystę reiškia ir italai, nes šioje šalyje nuo seno itin populiarus Florencijos kepsnys – storas mėsos gabalas apkepamas vos kelias minutes, tad valgomas praktiškai žalias.

Kol kas jautiena nėra ta mėsa, kuri dominuotų ant stalo mūsų šalyje – ją gerokai lenkia kiauliena ir vištiena. Mitybos specialistai vertina jautieną, nes joje gausu geležies, vitamino B bei mikroelementų. O gaminantys jautieną namuose tikriausiai ne kartą yra girdėję, kad svarbiausia šiuo atveju – mėsos nesugadinti. Nei apie kiaulieną, nei juo labiau apie vištieną taip sakoma nėra, tad kur yra jautienos paslaptis?

Viskas prasideda nuo tinkamo, kokybiškos jautienos gabalėlio išsirinkimo – tai yra pati svarbiausia taisyklė. Išsirinkus tinkamą, galima sakyti, pusę darbo jau padaryta, nes jautieną galima valgyti termiškai neapdorotą, keletą minučių pakeptą arba lėtai troškintą. 

Ko reikia tobulam kepsniui?

Vienas patiekalų, kuris pirmiausiai asocijuojasi su jautiena ar veršiena – sultingas kepsnys. Patyrę maisto ekspertai teigia, kad jam geriau rinktis jautienos nugarinės dalį ar išpjovą. Nors šios galvijo dalys brangesnės, vis dėlto teisingai jas paruošus, atsiskleidžia gardžiausi mėsos skoniai.

Gaminant kepsnį rekomenduojama rinktis brandintą jautieną. Ji yra minkšta, sultinga ir aromatinga, be to – lengviau virškinama. Kepsniams geriausia rinktis veršienos ar jautienos išpjovą, nugarinę ar antrekotą, jų gabalėliai turi būti maždaug nykščio storio, o kepimo laikas – nuo 4 iki 12 minučių. Šviežią, kokybišką veršieną ir jautieną galima valgyti išvis termiškai neapdorotą – pasigaminus tartarą ar karpačio, tad visada geriau šią iškepti ne iki galo nei perkepti.

Jautienoje, priešingai nei lietuvių mėgstamoje kiaulienoje, yra mažiau riebalinės dalies. Gaminant jautienos patiekalus, riebalai ištirpsta greičiau, o mėsa tampa tik dar labiau sultingesnė.

Jautienos guliašas

Reikės: 900 g jautienos (tinkamos troškinimui, supjaustytos kąsniais), 3–4 šaukštų kvietinių miltų, alyvuogių aliejaus kepimui, 2 kubeliais supjaustytų svogūnų, 4 skiltelių susmulkinto česnako, 2 paprikų pjaustytų kubeliais (žaliųjų arba raudonųjų), saldžiosios ir rūkytos paprikos prieskonių, 400 g konservuotų kapotų pomidorų savo sultyse, pusės stiklinės balto vyno, 400 ml sultinio (jautienos, vištienos arba daržovių), druskos, pipirų, šaukšto medaus.

Patiekimui: 150-200 ml grietinės, kapotų petražolių, virtų makaronų (pappardelle, tagliatelle ar penne).

Guliašas / Freepik.com nuotr.

Gaminame: įkaitinkite orkaitę iki 170 laipsnių Celsijaus. Įkaitinkite keptuvę, pašlakstykite aliejumi ir sudėkite miltuose apvoliotą, druska ir pipirais pagardintą jautieną, kepkite kol gražiai apskrus. Iškepus, išimkite jautieną ir sudėkite į dubenį.

Ant nekaitrios ugnies troškintuve apkepkite svogūnus 2–3 minutes, tada sudėkite česnakus ir pakepinkite 1 minutę, dėkite pomidorų pastą ir vėl jautieną. Supilkite konservuotus pomidorus ir pagardinkite prieskoniais, įpilkite vyną bei šiek tiek patroškinkite. Supilkite sultinį ir įdėkite šaukštą medaus.

Visą turinį maišykite kol užvirs, uždenkite troškintuvą dangčiu ir pašaukite į jau įkaitusią orkaitę, kepkite apie 1,2–2 valandas. Kepimo metu pamaišykite ir įsitikinkite, kad niekas neprikibo prie dugno. Likus 30 minučių, sudėkite raudonąsias paprikas ir kepkite likusį laiką. Išėmę iš orkaitės ant viršaus supilkite grietinę. Patiekite su virtais makaronais ir pabarstykite petražolėmis.

Troškinant mėsą ant viryklės, reikėtų atidžiau stebėti ir maišyti, kad ji neprikibtų prie keptuvės dugno. Guliašo patiekimui galima naudoti ne tik makaronus, bet ir kitus mėgstamus garnyrus – klasikinę bulvių košę arba ryžius.

Jautienos kepsnys

Reikės: 2 šaukštų sviesto, arbatinio šaukštelio maltų šviežių petražolių, pusės arbatinio šaukštelio malto česnako, šlakelio sojos padažo, 200 g jautienos nugarinės, žiupsnelio druskos bei pipirų.

Gaminime: pirmiausia paruoškite padažą. Sumaišykite vieną šaukštą ištirpinto sviesto su petražolėmis, česnaku ir sojos padažu. Keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitinkite likusį sviestą. Dėkite kepsnį ir kepkite, kol mėsa pasieks norimą paruošimo lygį. Mėsą apliekite paruoštu česnakiniu sviesto padažu. Pabarstykite kepsnį druska ir pipirais.

Jautienos kepsnys / Freepik.com nuotr.

Mėsos kepimo laikas priklauso nuo kepsnio storio ir norimo efekto. Norint 200 g mėsos kepsnį paruošti, su krauju, reikia kepti ant labai gerai įkaitintos keptuvės po 1–3 minutes iš abiejų pusių, o kepant po 3–5 minutes, kepsnys bus vidutiniškai iškeptas. Norint gerai iškepti mėsą, reikės 6–8 min. iš kiekvienos pusės – laikydami ant kaitros ilgiau, rizikuosite perkepti, mėsa taps sausa ir kieta.

Veršienos tartaras

Reikės: 300 g šviežios veršienos nugarinės, 10 g kaparėlių, 25 g kornišonų, kelių skiltelių česnako, žiupsnelio petražolių, šaukšto garstyčių, šaukšto Dižono garstyčių, dviejų šaukštų alyvuogių aliejaus, šaukšto tabasko padažo, šaukštelio vorčesterio padažo, dviejų žiupsnelių druskos, maltų pipirų, šlakelio spaustos citrinos, vieno kiaušinio trynio.

Gaminame: sukapokite veršienos nugarinę į kiek įmanoma mažesnius gabalėlius ir supjaustykite visus likusius ingredientus mažais kubeliais. Į supjaustytos mėsos indą įpilkite alyvuogių aliejų ir išmaišykite. Į tą patį indą įdėkite garstyčias ir tabasko bei vorčesterio padažus, viską išmaišykite. Sudėkite kitus supjaustytus ingredientus, pagardinkite druska pipirais bei išspausta skiltele citrinos.

Konditerinės formos pagalba suformuokite apskritimą arba kvadratą. Viduryje pirštais išspauskite duobutę ir į ją įmuškite kiaušinio trynį.

Gardinkite keptomis bulvytėmis ar baltos duonos skrebučiu.

Gaminant veršienos tartarą labai svarbu išlaikyti visų ingredientų balansą. Tiesa, svarbiausias dalykas – kuo šviežesnė veršiena, kadangi ji žalia, parduotuvėje vertėtų rinktis kuo šviesesnį nugarinės gabaliuką. Tartaro skonis priklauso ir nuo garstyčių bei vorčesterio padažo kokybės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

lietuvis

lietuvis portretas
Jautieną Lietuvoje žmonės neįperka ,nes ji beprotiškai brangi.Rusu lsikais kainavo 1.9 ,(vienas rubl.drvyniadfesimt kapeikų) fu rubliai ,aviena taip pat buvo tokią kainą, veršiena panaši kaina buvo ir bet jų greitai išpirkdavo.32 metai nevalgiau jautienos ir minėtų mėsu,tai štai kaip pigu laisvoje Lietuvoje .Neišvezkite i kitas šalis jautieną ,veršieą , avieną,kainas sunorrmalizuokite pirksime mes tada ir Lietuvoje.

Med.

Med. portretas
Iš kur istraukete tą žalios mėsos valgymą.Jeigu žalia mėsa norite valgyti , gyvulį turite auginti patys.Nes nežinote ar jis sveikas yra.Su gyvulio krauju patenka bakterijų, nuo kurių žmogus gali užsikrėsti.Maista reikią saugiai gaminti,gerai apdorotą ,nes gyvūnai serga .

jei

jei portretas
visi puls pirktiti kokybišką jautieną, tai kur dėsis nekokybiška? Ir kaip galima pardavinėti nekokybišką? Ir ar straipsnis taikomas LT rinkai, nes nuėjus į parduotuvę galima rasti tik nustipusios karvės mėsgalius su užrašu etiketėje "Jautiena" už tikros jautienos kainą.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

  • Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)

    Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...

    1
  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
Daugiau straipsnių