Ant grotelių galima kepti beveik visas daržoves – netgi agurkus, žirnelių ankštis. Didelis pliusas ir tai, kad jas skaniai pagaminti lengva, o kepimas dažniausiai ilgai netruks. Kad atsiskleistų daržovių skonis, pakanka jas patepti aliejumi, pagardinti druska ir pipirais. Galima dar įdėti išspausto česnako ar užberti česnako miltelių, žolelių, kitų mėgstamų prieskonių.
Kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė dalijasi patarimais, kaip išsikepti įvairių daržovių.
Paprikos. Spalvingos paprikos yra bene populiariausias pasirinkimas grilinant. Pateptas aliejumi galima kepti tiesiai ant grotelių, verti ant iešmų vienas ar derinti su kitomis daržovėmis, mėsa ar jūros gėrybėmis. Verta taip ruošti ne tik įprastas raudonas, geltonas, žalias paprikas, bet, pvz., ir pailgąsias „Ramiro“, kurios įspūdingai atrodys lėkštėje. O egzotikos įneš chalapos ar aitriosios.
„Paprikas perpjaukite per pusę (čili galite palikti sveikas), išimkite sėklas ir patepkite aliejumi, galite paskaninti česnaku, druska. Kepkite ant grotelių 8–10 min. (vidutinėje kaitroje), kepimo metu apverskite. Jeigu paprikas versite ant iešmų, supjaustykite jas maždaug 3 cm dydžio gabalėliais. Paprikos labai tinka kepti su kitais ingredientais, nes nieko nenutiks, jei dėl skirtingų kepimo laikų šios daržovės po paruošimo bus dar kietos arba per minkštos“, – pažymi G. Urbonavičiūtė.
Grybai. Kaip garnyrui arba greitam užkandžiui labai skanu pasikepti paprastų pievagrybių. Tiesiog pašalinkite kotelį ir kepkite jį visą (jeigu jie dideli – galite pasmulkinti ir verti ant iešmelių). Juos galima įdaryti sviestu su žolelėmis. O vis daugiau populiarumo sulaukiantys stambieji „Portobello“ grybai gali būti ir sotus, maistingas pagrindinis patiekalas.
Ant grotelių galima kepti visas daržoves – netgi agurkus, žirnelių ankštis. Didelis pliusas ir tai, kad jas skaniai pagaminti lengva.
„Grybų kepimo ant grotelių trukmė priklauso nuo jų dydžio, o mažesniems grybams ir jų gabalėliams paprastai skiriama 4–5 min. Didesniems grybams ant grotelių gali prireikti 7–8 arba net 10–15 min. Beje, atminkite, kad grybus gali prireikti pakankamai dažnai apversti, nes jie labai lengvai prilimpa prie įkaitusių paviršių“, – atkreipia dėmesį G. Urbonavičiūtė.
Cukinijos. Rinkitės jaunas, vidutinio dydžio cukinijas. Jeigu kepsite tiesiai ant grotelių, cukinijas supjaustykite išilgai storesnėmis (maždaug 1–1,5 cm) riekėmis – tuomet reikės mažiau vartyti. Visai jaunas cukinijas pakaks tiesiog perpjauti išilgai.
„Išilgai supjaustytas cukinijas dėkite ant grotelių žievele aukštyn, kepkite 3–4 min., tada apverskite ir kepkite dar kelias minutes, kol suminkštės – iš viso apie 8 min. Jeigu traukiate iešmelius, supjaustykite cukiniją 2–3 cm griežinėliais, kad daržovė laikytųsi ir nenukristų į kepsninę“, – pataria „Iki“ maisto technologė.
Baklažanai. Rinkitės tvirtus, su lygia, tvirta odele ir be spalvos pakitimų. Prieš kepdami palikite juos „pailsėti“: supjaustę pabarstykite baklažanus druska ir po 15 min. nuvalykite popieriniu rankšluosčiu. Tiesa, jeigu baklažanas jaunas, šią dalį galite praleisti.
„Baklažaną kepti galima įvairiai – pjaustytus riekelėmis, ant iešmelių, jų puseles ar paprasčiausiai ant grotelių dėti juos nepjaustytus. Šakute subadyti nepjaustyti baklažanai kepami 15–20 min., perpjauti išilgai pusiau – paprastai 7–8 min., o supjaustyti maždaug 2,5 cm storio griežinėliais – 2–3 min.“, – gairėmis dalijasi maisto gamybos žinovė.
Kukurūzai. Pirmiausia juos reikia išvirti, priešingu atveju kukurūzų viršus gali apdegti, o vidus dar nebūti paruoštas. Visgi, jeigu turite kukurūzų burbuolių su lapais, verta jas palikti tokias, o prieš dedant tiesiai ant grotelių, gerai sudrėkinti vandeniu, kad nesudegtų. Jei tai jauna daržovė, kepkite ją 15–20 min., reguliariai apversdami.
„Jeigu ketinate kepti burbuoles be lapų, kukurūzus visų pirma 5–6 min. pavirkite vandenyje, o tada 3–4 min. apkepkite iš kiekvienos pusės, kad grūdai taptų minkšti ir aromatingi. Labai patogu, kad su virimu vargti nereikia – parduotuvėse galima įsigyti jau virtų burbuolių. Jas taip pat galima supjaustyti riekėmis ir iškepti suvertas ant iešmelių ar pagaliukų“, – pasakoja G. Urbonavičiūtė.
Smidrai. Šparagai – kasmet vis didesnio populiarumo susilaukianti daržovė. Ją vos per kelias minutes paruošite ir ant grotelių, tik reikia nupjauti kietus galus ir atsargiai pašalinti sumedėjusią odelę nuo apatinių stiebų dalių – tai galima lengvai padaryti daržovių skustuvu.
„Kepimo laikas priklauso nuo šparagų storio. Paprastai plonesniems reikia 4–6 min., storesniems – iki 8 min. Galite pagardinti smidrus alyvuogių aliejumi, druska, pipirais, citrinos sultimis ar savo mėgstamais prieskoniais. Beje, panašiai galite kepti ir šparagines pupeles, jei jų ankštys yra jaunos, dar gana tvirtos ir be ryškių gijų“, – rekomenduoja G. Urbonavičiūtė.
Agurkai. Jie – neįprasta, bet skani daržovė, kurią verta išbandyti grilyje. Taip kepti jie įgauna dūmų skonį ir tampa minkšti, sultingi. Galima naudoti įvairių veislių agurkus, prieš kepimą juos išilgai supjausčius maždaug 1 cm ilgio riekelėmis. Nedidelius pakaks perpjauti tik pusiau.
„Grilyje juos apkepkite bent po 3–5 min. iš kiekvienos pusės. Tai vandeningos daržovės, tad gali prireikti daugiau laiko, norint gerai apskrudinti. Tik nepalikite jų be priežiūros. Taip paruoštus agurkus labai skanu patiekti su česnaku pagardinta grietine, jogurtu arba paruošti iš jų vasariškas šiltas salotas su feta ir šviežiomis mėtomis“, – idėja dalijasi G. Urbonavičiūtė.
Naujausi komentarai