Vegetariški bei veganiški patiekalai, kuriuos pasigaminsite ant grilio (receptai)

  • Teksto dydis:

Atšilus orams norisi kuo dažniau būti gamtoje, o buvimas gamtoje neatsiejamas nuo iškylų bei grilio. Nors dažniausiai esame pripratę ant grilio kepti kepsnius, šašlykus ar kitus mėsos gaminius, nepamirškime ir skanių daržovių receptų. „Maximos“ maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas dalinasi receptais, kurie puikiai tinka ne tik šalia mėsos, tačiau yra ir labai skani jos alternatyva vegetarams bei veganams.

Grilyje keptų nektarinų bei cukinijų salotos su mėtų padažu

Reikės: 3 nektarinų, cukinijos, saujos sėjamosios pipirnės, saujos šviežių mėtų, saujos baziliko, citrinos, šaukšto alyvuogių aliejaus, žiupsnelio druskos bei pipirų.

Paruošimas: supjaustykite nektarinus per pusę, o tada puseles dar į 4-8 skilteles. Cukiniją pjaustykite plonais, išilgais pjūviais. „Supjaustytą cukiniją bei nektarinus kepkite ant grilio apie 2-4 minutes iš kiekvienos pusės. Visus likusius ingredientus sudėkite į trintuvą ir sutrinkite iki vientisos masės. Į didelę lėkštę sudėkite cukiniją bei nektarinus ir pagardinkite pagamintu padažu. Šis patiekalas palepins gomurį tiek karštas, tiek šaltas“, – pataria Aidas Poleninas.

Grilyje keptų daržovių fachita su kreminiu aitriųjų paprikų padažu

Marinatui reikės: 1/4 stiklinės alyvuogių aliejaus, 1/4 žaliosios citrinos sulčių, 2 smulkintų česnako skiltelių, arbatinio šaukštelio aitriosios paprikos miltelių, arbatinio šaukštelio smulkinto kumino, arbatinio šaukštelio džiovinto raudonėlio, žiupsnelio druskos bei pipirų.

Kreminiam padažui reikės: 2-6 aitriųjų paprikų (be kotelių, perpjautų per pusę), 1-2 arbatinių šaukštelių alyvuogių aliejaus, stiklinės anakardžio riešutų (4-8 valandas mirkytų vandenyje ir nusausintų), pusės stiklinės sojos arba migdolų pieno, 1/4 stiklinės vandens, 1/4 stiklinės žaliosios citrinos sulčių, 2 arbatinių šaukštelių agavos sirupo, pusės stiklinės šviežios kalendros, žiupsnelio druskos.

Grilio daržovėms reikės: 450 g smidrų, 2 didelių pievagrybių (supjaustytų išilgai), didelės cukinijos (supjaustytos griežinėliais), 1 paprikos (supjaustytos juostelėmis), raudonojo svogūno.

Serviravimui reikės: 4-6 tortilijų.

Paruošimas: marinato ingredientus sumaišykite mažame dubenyje. Susmulkintas daržoves supilkite į negilų indą ir apliekite jas marinatu. Kambario temperatūroje daržoves marinuokite 30-60 minučių. Aitriąsias papirkas padenkite alyvuogių aliejumi, sudėkite ant grilio ir kepkite tol, kol jos suminkštės, apie 5 minutes. „Aitriąsias paprikas sudėkite į trintuvą kartu su anakardžio riešutais, pienu, vandeniu, žaliosios citrinos sultimis ir agavų sirupu. Smulkinkite tol, kol masė pasidarys vientisa. Vėliau įdėkite kalendrą ir vėl smulkinkite, visą sutrintą masę pagardinkite žiupsneliu druskos. „Supjaustytas daržoves kepkite ant grilio tol, kol jos suminkštės, tuomet apverskite ir pagardinkite likusiu marinato padažu. Tortilijas pašildykite ant grilio 1-2  minutes ir pripildykite keptomis daržovėmis bei padažu. Jeigu tortilijos būtų per aštrios, pasiruoškite iš graikiško jogurto, mėtos ir žaliosios citrinos paruoštą padažą. Pieno produktai numalšina aštrių patiekalų skonį burnoje“, – receptu ir patarimu dalinasi ekspertas.

Perlinių kruopų salotos su šparaginėmis pupelėmis

Reikės: stiklinės nevirtų perlinių kruopų bei 2 stiklinių virtų perlinių kruopų, šlakelio alyvuogių aliejaus, saujos šparaginių pupelių, citrinos (perpjautos per pusę) , pusės stiklinės sojos faršo, 2 valgomųjų šaukštų fetos, 2 arbatinių šaukštelių kaparėlių, 2 ridikų, saujos žirnių, 1/4 stiklinės smulkintų pistacijų.

Padažui reikės: 2 valgomųjų šaukštų alyvuogių aliejaus, valgomojo šaukšto baltojo vyno acto, arbatinio šaukštelio garstyčių, arbatinio šaukštelio čiobrelio, 1/4 arbatinio šaukštelio klevų sirupo, žiupsnelio druskos bei pipirų, 2 valgomųjų šaukštų vandens.

Paruošimas: perlines kruopas puode virkite 15-25 minutes, tačiau nepamirškite vadovautis instrukcijomis ant pakuotės, perlinės kruopos neturėtų būti per minkštos“, – perspėja A. Poleninas. Išberkite jas ant lėkštės ir apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Mažame dubenyje paruoškite salotų padažą, išmaišykite alyvuogių aliejų, baltojo vyno actą, garstyčias, čiobrelius, klevų sirupą, druską, pipirus bei vandenį ir padėkite į šoną. Perlines kruopas pagardinkite puse dubenėlyje esančiu salotų padažu. Šparagines pupeles bei abi citrinos skilteles apšlakstykite alyvuogių aliejumi bei pagardinkite druska ir pipirais. Ant grilio kepkite 6-8 minutes. Sojos faršą pakepinkite. Iškeptas šparagines pupeles, citrinas, kitus likusius ingredientus suberkite į indą, pagardinkite padažu, keptos citrinos sultimis bei žiupsneliu druskos ir pipirų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    5
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
Daugiau straipsnių