- Klaipeda.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Jau visai čia pat – gražiausia pavasario šventė šv. Velykos. „Gardu Gardu“ laidos vedėjai Gian Luca Demarko ir Ali Gadžijevas šį kartą paruošė patiekalus, kurie yra labai populiarūs Italijoje.
Šefas Gian Luca gamins tradicinį Velykų vyniotinį. Italijoje vyniotiniai šventėms yra labai populiarūs. Jie yra sotūs, aromatingi ir labai skanūs. Dar senais laikais vyniotiniai buvo gaminami dėl pinigų stygiaus. Tuomet į juos dažniausiai vyniodavo džiovintą duoną ir taip sočiai pavalgydavo visa šeima. Vėliau šis patiekalas paplito ir aristokratų šeimose, tik įdarui jau pradėti naudoti brangesni, kokybiškesni ingredientai kaip malta mėsa, sūris, daržovės, špinatai ir t.t. O Velykų vyniotinis, be abejo, neapsieina be kiaušinių, kurie yra šios šventės simbolis.
Ali pasiūlys citrininį keksą, kuris, pasirodo, yra labai populiarus Italijoje. Jis ypatingai dažnai puošia Velykų stalą. Jis yra purus, minkštas, drėgnas, o užpiltas citrininiu glajumi tampa dar aromatingesnis ir skanesnis. Be abejo, šio kekso tikrai nereiktų pamiršti ir po Velykų. Juo galima mėgautis nors ir kiekvieną savaitgalį prie kavos, arbatos ar netgi pieno puodelio.
Ne tik idėjos šventiniam stalui, bet ir linksmi pokalbiai, šeštadienį 9 val. laidoje „Gardu Gardu“ per TV3 televiziją.
Velykinis mėsos vyniotinis
Jums reikės:
• Apie 600 g jautienos nugarinės gabalo
• 100 g maltos jautienos
• 50 g rūkyto lydyto sūrio
• 30 g virto kumpio
• 30 g maltų džiūvėsėlių
• 3 virtų kiaušinių
• 400 g itališko stiliaus pomidorų padažo
• 150 ml vandens
• Alyvuogių aliejaus
• Druskos
• Pipirų
Susmulkinti svogūną, kubeliais supjaustyti sūrį bei virtą kumpį ir sumaišyti su malta jautiena. Įberti druskos ir pipirų.
Jautienos nugarinės gabalas turėtų būti kuo lygesnis. Jį reikia įpjauti pusiau, bet ne iki galo, kad gautųsi nemažas plonas lakštas. Ant jo paskirstyti įdarą kraštus paliekant tuščius. Per vidurį dėti nuluptus pilnus virtus kiaušinius ir susukti vyniotinį taip, kad jautienos nugarinės tušti kraštai užeitų vienas ant kito. Apvynioti visą gabalą su kepimui skirta virvele, kad kepant neiširtų.
Pradžioje vyniotinį apkepti iš visų pusių aukštoje temperatūroje keptuvėje, kad apskrustų, ir tuomet dėti į troškintuvą, užpilti alyvuogių aliejaus, pomidorų padažo ir vandens. Troškinti 30 – 40 min.
Iškepus nuo vyniotinio nuimti virvelę ir supjaustyti riekelėmis.
Citrininis keksas
Tešlai reikės:
• 2 kiaušinių
• 7 kiaušinių trynių
• 2 citrinų žievelės
• 300 g cukraus
• 220 g grietinės
• 340 g miltų
• 1 valg. š. kepimo miltelių
• 135 g lydyto sviesto
Glazūrai reikės:
• 150 g cukraus pudros
• 15 g medaus
• 40 g citrinos sulčių
Kiaušinius, kiaušinių trynius, cukrų ir tarkuotą citrinų žievelę plakti iki standžių putų. Sudėti grietinę ir permaišyti. Plakti nebereikia, kad nesugadintumėte purių putų. Suberti sausus produktus ir vėl atsargiai išmaišyti iki vientisos masės. Pabaigoje maišant po truputį supilti lydytą sviestą. Formą ištepti sviestu, pabarstyti miltais ir supilti tešlą. Kepti iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 60 min. Iškepusį keksą atvėsinti. Kad keksas būtų šventiškesnis, jį galima paglazūruoti. Glazūrai tereikia sumaišyti citrinos sultis su cukraus pudra ir medumi. Ją užpilti ant kekso ir užberti citrinos žievelės.
Skanaus!
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...
-
Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai2
Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...
-
Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?1
Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...
-
Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)1
Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...
-
Dietistė V. Uzielė: sveikas maistas – geresnio gyvenimo sau palinkėjimas (receptai)14
„Sveika mityba yra daugiau nei maistas, daugiau nei žinojimas, ką valgyti. Tai gyvybė, sveikata, meilė sau ir savo kūnui ir ramybė jame“, – sako instagramo paskyroje „viki.heal“ rašo dietistė ir gyvensenos medicinos ...
-
Patiekalai įsimylėjusiems: piniginei draugiškas romantiškas vakaras1
Šv. Valentino dieną norisi ypatingomis vaišėmis palepinti mylimuosius. Tik nebūtina tai daryti prabangiame restorane – romantišką vakarą puikiai ir pernelyg neišlaidaujant galima praleisti namuose, drauge smagiai gaminant...
-
Kai susipina aistra gaminti ir noras dalintis (receptai)
Edita Guščienė, kaip ir daugelis moterų, maisto gaminimu susidomėjo ištekėjusi. Ji neabejoja, kad ir šiuo metu sostinėje studijuojanti dukra, atėjus laikui, panirs į skonių paieškas. Tad su meile kaupia patarimus savo feisb...
-
Patiks visai šeimai: greitai, sočiai, nebrangiai (receptai)4
Dažnai sukame galvą, kaip pamaitinti vyrą ir vaikus per ilgai negaištant prie viryklės ir pernelyg neišlaidaujant. Atsakymą į klausimą, ką gaminti, galima rasti pasidarius į konservų atsargų. Verdami be mėsos, tačiau tikrai pasotinan...
-
Maisto gamyba vienkiemio gyventojai – tarsi meditacija (receptai)2
Vienkiemyje Vilniaus rajone prieš kelerius metus su vyru Vaidotu apsigyvenusi Eliza Bielinė sako grįžti gyventi į miestą nebegalvojanti. O kadangi didžiausias jos hobis yra maistas – labai mėgsta tiek valgyti, tiek gaminti, – ėmė da...
-
Burokėliai – vitaminų bomba viduržiemy (receptai)8
Jei burokėlius mėgstate nebent šaltibarščiuose, tai tik todėl, kad dar nesate ragavę su jais kitokių puikių patiekalų. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad burokėliai – tik...