- Klaipeda.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Jau visai čia pat – ilgasis šv. Velykų savaitgalis, tad namai pakvips gardžiausiais patiekalais. O kad šįkart Velykų stalas būtų ir originalus, TV3 laidos „Gardu Gardu“ vedėjai Gian Luca Demarco ir Ali Gadžijevas dalinasi paskutinės minutės pasiūlymais.
Šefas Gian Luca siūlo pasigaminti jaučio žandus su artišokų garnyru. Tai tikrai nėra kasdieniškas patiekalas. Greičiau, atvirkščiai, dažnai sutinkamas prabangiuose restoranuose. Vis dėlto anot šefo, juos pasigaminti yra neįtikėtinai paprasta. Kaip juokauja pats Gian Luca, pakanka viską sudėti į puodą, o tas keturias valandas, kol patiekalas gaminasi, galite bendrauti su šeima.
Desertų virtuozas Ali taip pat paruošė puikų paskutinės minutės desertą. Jokio biskvitų kepimo, tešlos kočiojimų ar sudėtingų kremų gaminimo. Vos keletas ingredientų ir pasigaminsite tobulą kavos ir šokolado putėsių desertą.
Jaučio žandai su artišokais
Žandams reikės:
1 kg jautienos žandų
1 l raudono sauso vyno
2 morkų
2 svogūnų
2 saliero kotelių
2-3 šviežio rozmarino šakelių
Alyvuogių aliejaus
Druskos
Pipirų
Artišokams reikės:
4-6 artišokų
150 ml raudono arba balto vyno
1 daržovių sultinio kubelio
2 skiltelių česnako
Šiek tiek petražolių
Alyvuogių aliejaus
Druskos
Pipirų.
Svogūnus, morkas ir salierus supjaustykite kubeliais ir apkepkite keptuvėje. Suberkite į troškinimo puodą.
Žandus gerai apskrudinkite keptuvėje su alyvuogių aliejumi ir dėkite į troškinimo puodą. Užpilkite vyno, užberkite druskos ir pipirų, įdėkite 2-3 šakeles rozmarino ir uždenkite puodą. Pirmiausia užvirinkite vyną, o tuomet pamažinkite kaitrą ir palikite troškintis ant mažos kaitros apie 4 val.
Žandams išsitroškinus juos išimkite iš puodo, o likusį skystį su daržovėmis sumalkite, kad pavyktų padažas.
Artišokus pirmiausia reikia nulupti – nuskabyti apatinius augalo žiedlapius, kurie yra kieti ir nevalgomi. Turi likti žiedas su minkštais, valgomais žiedlapiais. Žiedo viršūnę reikia nupjauti, maždaug ¼ dalį. Apipjaustyti žiedo apačią, taip pat kotą, kad liktų tik jo šerdis. Ji puikiai matosi – yra baltos spalvos. Artišokas greitai oksiduojasi, todėl ant jo reikia išspausti citrinos sulčių, kad augalas nepajuoduotų. Tuomet žiedą perpjauti išilgai pusiau ir išvalyti nevalgomą jo vidų, kuriame yra nuodingų plaušelių. Nuvalius artišoką valgomos dalies lieka nedaug, tačiau jo skonis atperka visas pastangas. Artišoką supjaustyti skiltelėmis.
Prieš kepant artišokus pirmiausia reikia pasiruošti sultinį. Į verdantį vandenį įdėti kubelį daržovių sultinio ir virti, kol ištirps. Į keptuvę su alyvuogių aliejumi įdėti 2 česnako skilteles. Jiems šiek tiek apkepus sudėkite artišokus. Užpilkite 150 ml vyno ir sultinio tiek, kad apsemtų artišokus. Suberkite smulkintas petražoles. Pagardinkite druska ir pipirais. Troškinkite apie 15 min. ant vidutinės kaitros.
Į lėkštę pilkite padažą, ant jo dėkite žandus, ant jų – artišokus.
Kavos ir šokolado putėsių desertas
Sausainiams reikės:
Sausainių damų pirštelių
Puodelio kavos
Kremui reikės:
330 g grietinėlės
50 g cukraus pudros
70 g juodojo šokolado
50 g stiprios kavos
1 želatinos lapelio.
Želatinos lapelį išbrinkinkite šaltame vandenyje. Į prikaistuvį supilkite 50 g stiprios kavos ir šokoladą. Tirpinti ant mažos kaitros nuolat maišant, kol šokoladas pilnai ištirps. Įdėkite išbrinkintą želatiną ir permaišyti. Palikti atvėsti.
Grietinėlę lengvai išplakti su cukraus pudra. Turi būti labai lengva, dar bėganti nuo šaukšto konsistencija – per daug išpurenti nereikia.
Maišant grietinėlę, šluotele po truputį supilti pravėsusią šokolado bei kavos masę. Masė iš karto pradeda tirštėti, tad maišyti jau reikėtų pabaigti silikonine mentele.
Sausainius sulaužykite į kelias dalis, po vieną merkite į kavą ir sudėkite į desertinių taurių dugną. Ant viršaus pilkite kremą.
Palaikykite šaldytuve, kol atvės ir sustings.
Prieš patiekiant galima įvairiai papuošti: plakta grietinėle, riešutais, smulkintu šokoladu, trupintais damų pirštelių sausainiais, kakava.
Šventiniai receptai ir daug naudingų patarimų – jau šį šeštadienį laidoje „Gardu Gardu“ 9 val. per TV3.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...
-
Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai2
Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...
-
Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?1
Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...
-
Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)1
Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...
-
Dietistė V. Uzielė: sveikas maistas – geresnio gyvenimo sau palinkėjimas (receptai)14
„Sveika mityba yra daugiau nei maistas, daugiau nei žinojimas, ką valgyti. Tai gyvybė, sveikata, meilė sau ir savo kūnui ir ramybė jame“, – sako instagramo paskyroje „viki.heal“ rašo dietistė ir gyvensenos medicinos ...
-
Patiekalai įsimylėjusiems: piniginei draugiškas romantiškas vakaras1
Šv. Valentino dieną norisi ypatingomis vaišėmis palepinti mylimuosius. Tik nebūtina tai daryti prabangiame restorane – romantišką vakarą puikiai ir pernelyg neišlaidaujant galima praleisti namuose, drauge smagiai gaminant...
-
Kai susipina aistra gaminti ir noras dalintis (receptai)
Edita Guščienė, kaip ir daugelis moterų, maisto gaminimu susidomėjo ištekėjusi. Ji neabejoja, kad ir šiuo metu sostinėje studijuojanti dukra, atėjus laikui, panirs į skonių paieškas. Tad su meile kaupia patarimus savo feisb...
-
Patiks visai šeimai: greitai, sočiai, nebrangiai (receptai)4
Dažnai sukame galvą, kaip pamaitinti vyrą ir vaikus per ilgai negaištant prie viryklės ir pernelyg neišlaidaujant. Atsakymą į klausimą, ką gaminti, galima rasti pasidarius į konservų atsargų. Verdami be mėsos, tačiau tikrai pasotinan...
-
Maisto gamyba vienkiemio gyventojai – tarsi meditacija (receptai)2
Vienkiemyje Vilniaus rajone prieš kelerius metus su vyru Vaidotu apsigyvenusi Eliza Bielinė sako grįžti gyventi į miestą nebegalvojanti. O kadangi didžiausias jos hobis yra maistas – labai mėgsta tiek valgyti, tiek gaminti, – ėmė da...
-
Burokėliai – vitaminų bomba viduržiemy (receptai)8
Jei burokėlius mėgstate nebent šaltibarščiuose, tai tik todėl, kad dar nesate ragavę su jais kitokių puikių patiekalų. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad burokėliai – tik...