Velykų vaišes apgalvokime iš anksto (receptai)

  • Teksto dydis:

Nors Velykų valgių ruošos imsimės kitą šeštadienį, priartėję prie Didžiosios savaitės pabaigos, planuoti, ką dėsime ant šventinio stalo, galime ir dabar. Pagrindiniai ant jo, žinoma, bus margučiai, tačiau neapsieisime be šventinio pyrago ir mėsos patiekalų.

Įdaryti kiaušiniai su Kajeno paprikomis

12 kiaušinių,

1 saliero stiebas,

Kėdainių majonezo "Lietuviškas be konservantų",

1/3 paprikos,

1 šaukštas garstyčių,

1 šaukštelis Kajeno paprikų,

druskos,

pipirų,

svogūnų laiškų.

Išvirkite kiaušinius ir pamerkite kelioms minutėms į šaltą vandenį, kad būtų patogiau nulupti lukštus. Perpjaukite kiaušinius per pusę, išimkite trynius ir sudėkite į atskirą indą. Sutrinkite su šakute. Susmulkinkite papriką, salierą ir viską sudėkite į trynių masę. Pagardinkite majonezu, garstyčiomis, Kajeno paprikomis ir išmaišykite. Druskos ir pipirų dėkite pagal skonį. Gautą masę šaukšteliu dėkite į išvirtų kiaušinių baltymą. Pagardinkite smulkintais svogūnų laiškais.

Tunų salotos

180 g tunų savo sultyse,

1 skardinė konservuotų kukurūzų,

keli marinuoti agurkėliai,

1 raudonas svogūnas,

2 šaukštai kaparėlių,

Kėdainių majonezo "Lietuviškas originalus",

citrinos sulčių.

Susmulkinkite raudoną svogūną ir agurkėlius. Atskirame inde sumaišykite tunus, svogūną ir agurkėlius, kukurūzus ir kaparėlius. Pagardinkite keliais šaukštais majonezo ir citrinos sultimis. Salotos puikiai tiks su duona arba trapučiais.

Duonos ir sūrio užkandis

1 kepalas nepjaustytos juodos,

240 g fermentinio sūrio,

240 g čederio sūrio,

Kėdainių majonezo "Lietuviškas originalus",

100 g šoninės,

1 sauja svogūnų laiškų,

100 ml grietinės,

50 g jalapenų pipirų.

Sutarkuokite abiejų rūšių sūrį ir sumaišykite su keliais šaukštais majonezo. Iškepkite šoninę ir supjaustykite smulkiais gabaliukais. Į sūrio masę sudėkite iškeptą šoninę, smulkiai pjaustytus svogūnų laiškus ir jalapenus. Tuomet pagardinkite grietine ir pipirais. Paruoškite duoną: nupjaukite jos viršų ir su rankomis išimkite šiek tiek duonos masės, kad į ją tilptų įdaras. Sudėkite paruoštą sūrio masę ir kepkite iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje apie 10–15 min.

Dvispalvis keksas

3 kiaušiniai,

1 stiklinė cukraus,

3 šaukštai pieno,

0,5 stiklinės aliejaus,

2 stiklinės miltų,

1 šaukštas vanilinio cukraus,

1 šaukštelis kepimo miltelių,

2 šaukštai kakavos.

Citrininiam glajui:

1 stiklinė miltelinio cukraus,

2 šaukštai citrinų sulčių

šiek tiek vandens.

Kiaušinius išplakite su cukrumi. Įpilkite pieną, aliejų, suberkite miltus ir kepimo miltelius. Tešla turi būti grietinės tirštumo. Ją padalykite į dvi dalis: į vieną dalį suberkite kakavą, į kitą – vanilinį cukrų. Kekso kepimo formą patepkite aliejumi. Pirmiausia supilkite rudą tešlą, o ant viršaus – baltą. Kepkite 40 min. 180 laipsnių temperatūroje. Iškeptą atvėsinkite. Pasiruoškite glajų. Sumaišykite miltelinį cukrų su citrinų sultimis, įpilkite truputį vandens, gerai išmaišykite. Glajų užpilkite ant kekso.

Glazūruotas kumpis

2,5 kg kiaulienos kumpis su oda, be kaulo,

3 skiltelės česnakų,

žiupsnelis druskos,

žiupsnelis maltų juodųjų pipirų,

1 šaukštelis maltų kalendrų,

1 šaukštelis smulkintų čiobrelių,

3 šaukštai aliejaus,

10–15 gvazdikėlių.

Glazūrai:

1 šaukštas medaus,

1 šaukštas apelsinų sulčių,

0,5 šaukštelio nutarkuotos apelsino žievelės,

1 šaukštas Dižono garstyčių,

0,25 šaukštelio maltų imbierų.

Česnakų skilteles nulupkite, sukapokite, sumaišykite su druska, maltais juodaisiais pipirais, kalendromis, čiobreliais ir aliejumi. Gautu marinatu įtrinkite kiaulienos kumpį ir palikite 3–4 valandoms. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Kumpį padėkite ant orkaitės grotelių oda žemyn, o po grotelėmis – gilią skardą, įpylę į ją 2 stiklines vandens. Kepkite apie 1,5–2 valandas, tada išimkite iš orkaitės, nupjaukite kumpio odą, o viršutinį sluoksnį įpjaukite rombais. Glazūrai sumaišykite nutarkuotą apelsino žievelę, sultis, garstyčias, medų, imbierą. Gautu mišiniu patepkite kumpį ir dar kartą jį pašaukite į orkaitę. Kepkite 15 min., dažnai patepdami glazūra. Ištraukę prismaigstykite gvazdikėlių.

Kalakutienos vyniotinis su įdaru

1 kg kalakutienos filė,

žiupsnelis druskos,

žiupsnelis pipirų.

Įdarui:

200 g špinatų,

60 g sviesto,

5–6 saulėje džiovinti pomidorai,

2 skiltelės česnakų,

žiupsnelis trintų muskato riešutų,

žiupsnelis cukraus,

žiupsnelis druskos,

žiupsnelis pipirų.

Mėsą įpjaukite taip, kad susidarytų gili kišenė ir būtų galima išlankstyti kuo plokščiau. Pasūdykite, papirinkite, lengvai išmuškite virtuviniu plaktuku. Palikite valandėlei pasimarinuoti, per tą laiką paruoškite įdarą. Keptuvėje ištirpinkite dalį sviesto, jame pakepkite susmulkintas česnako skilteles, sudėkite špinatus ir troškinkite ant mažos ugnies. Kad geriau išsitroškintų, galite įpilti šiek tiek vandens. Baigiant troškintis suberkite muskato riešutus ir cukrų. Išmaišykite, šiek tiek atvėsinkite. Džiovintus pomidorus supjaustykite kubeliais ir sumaišykite su špinatais. Ant folijos lakšto išklokite mėsą, ant jos tolygiai paskleiskite įdarą. Atsargiai suvyniokite, sutvirtinkite smeigtukais arba kulinarine virvute. Foliją patepkite sviestu. Kelis sviesto gabaliukus uždėkite ant susukto vyniotinio. Įvyniokite mėsos suktinį į foliją ir dėkite į iki 190 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepkite 50 min., po to labai atsargiai praskleiskite foliją ir kepkite dar 15–20 min., kad gražiai apskrustų viršus. Kartkartėmis palaistykite susidariusiomis sultimis.

Kiaulienos šaltiena

700 g kiaulės kojų,

1,5 kg kiaulienos karka,

1 didelė morka,

1 didelis svogūnas,

0,5 poro žaliosios dalies,

1 saliero gumbas,

kelios petražolių šakelės,

keli lauro lapeliai,

1 nubrauktas šaukštelis maltų juodųjų pipirų.

Mėsą gerai nuplaukite, užpilkite šaltu vandeniu ir palikite pamirkti tame pačiame puode, kuriame virsite. Vanduo turi apsemti mėsą. Mirkykite mažiausiai 3 valandas – taip pasišalins kraujo likučiai, suminkštės oda. Kai mėsa pamirks, kruopščiai daržovių skustuku nuskuskite kiaulės kojas ir nuvalykite kitų mėsos dalių odą. Užvirkite. Visą užvirusį vandenį išpilkite – šaltiena bus skaidresnė, neliks specifinio riebalų skonio. Po to, kai nupilsite pirmą vandenį, neišimdami mėsos iš puodo viską perplaukite po tekančiu vandeniu. Tada vėl užpilkite šviežio vandens, jis turi apsemti mėsą per maždaug du pirštus. Vandens reikia daugiau, kad verdant nereikėtų papildomai pilti. Užvirkite ir virkite ant silpnos kaitros apie 5–6 valandas, kol mėsa pradės kristi nuo kaulų. Išvirusią mėsą išgriebkite ir sudėkite į platų indą, kad greičiau atvėstų. Į sultinį suberkite daržoves ir virkite atidengę puodą dar 1 valandą. Kol virs daržovės, nuimkite nuo kaulų mėsą ir supjaustykite mažais gabaliukais. Odelių ir kremzlių neišmeskite, jos suteiks šaltienai stangrumo – smulkiai jas supjaustykite ir sumaišykite su gera mėsa. Kaulus galite sumesti atgal į puodą su daržovėmis. Likus iki virimo pabaigos 15 min., sudėkite lauro lapus, suberkite pipirus. Sultinį perkoškite, palaikykite, kad nusėstų drumzlės. Atsargiai, kad nesusidrumstų, supilkite atgal į puodą, sudėkite susmulkintą mėsą, įdėkite druskos. (Jokiu būdu nesūdykite virimo pradžioje!) Šaltieną užvirkite ir supilstykite į formas. Palikite atvėsti kambario temperatūroje, vėliau dėkite į šaldytuvą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ignas

Ignas portretas
Grazi majonezo reklama

Anonimas

Anonimas portretas
Velykas zabyt..pasimelskime uz visus kurie mire tukstanciai nekaltu zmoniu mire ..kad kinieciai nekalti avineliai paleido zaraza..turi vaistu uzsislepe..kaukes kisa padielkas galvoja taip atpirks savo kalte..kodel turi mirti tukstanciai nekaltu zmoniu kas uz tai atsakys pasims kalte..varför?

Lyda

Lyda portretas
Aš taip pat galvoju, kad nereikia jokių vaišių ruošti. Juk vis tiek niekas neateis. Pasidengi stalą savo šeimai ir gana. Ir koks palengvinimas: nei ruošti, nei indų plauti. Papietausime, kiekvienas savo lėkštę išsiplausime ir tvarka. Valio! Tikros šventės !
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių