Pereiti į pagrindinį turinį

Velykų vaišės, kokių gal dar neragavote

2016-03-15 15:54
Shutterstock nuotr.

Sveiko maisto ir gyvensenos propaguotoja, Žolinčių akademijos vadovė Danutė Kunčienė pasiūlė didžiajai pavasario šventei originalių patiekalų receptų.

Neįprastas pagardas

Mūsų kiemuose vis drąsiau sukiojasi varnėnai  ir kiti gamtos atbudimo palydovai – didžiausios ir reikšmingiausios pavasario šventės skelbėjai.

Artimiausiu laiku moterims tikrai netrūks darbo namuose. Na, o didžiausias šeimininkių rūpestis – šventinių patiekalų ruošimas.

D.Kunčienė įsitikinusi, kad prie jūrų žuvų (keptų ar troškintų) labai tinka neįprastas, bet labai skanus padažas, kurį nesunku pačioms paruošti. Reikia, atsižvelgus į žmonių skaičių prie stalo, supjaustyti atitinkamą kiekį braškių (tiks ir atšildytos iš šaldiklio), lydyto sviesto (jis netyška kaitinant), džiovintų čiobrelių (galima nusipirkti vaistinėje). Į įkaitintą lydytą sviestą (2–3 šaukštai) dedama 10–15 supjaustytų braškių, du šaukštai džiovintų čiobrelių. Kaitinama kelias minutes. Jei paragavus atrodys, kad padažas rūgštus (dėl braškių skonio), reikėtų paskaninti medumi. Šis padažas labai tinka ir ryžių košei.

Senovinis jašnykas

Jei neturite namuose burokėlių, konservuotų su obuolių sultimis, Didįjį ketvirtadienį reikės juos užraugti – užpilti vandeniu į kelias dalis supjaustytus burokėlius, įmesti duonos plutelę, įberti cukraus ir palikti kelioms dienoms.

Šio burokėlių rasalo prireiks nepaprastai skaniam senovės žemaičių valgiui. Jis ruošiamas taip: pakaitinama 0,5 l rūgštymo, įberiama šaukštas miltų ir įpilama 100 g grietinėlės. Šis pikantiško skonio padažas pilamas ant išilgai per pusę supjaustytų kiaušinių. Padažas labai originaliai atrodo stikliniame inde. Ypač tuomet, kai kiaušinių puselės sudedamos perpjauta dalimi ant dugno (galima sluoksniuoti). Šį patiekalą galima paskaninti virtomis pupomis ir žirniais.

Kiaušinių apkepėlė

Kietai išvirtus ir atšaldytus kiaušinius su lukštu dantytu peiliuku perpjauname pusiau išilgai. Išimtą turinį susmulkiname, pridedame smulkintų žuvų ar mėsos, įberiame druskos, prieskonių pagal skonį.

Masę sudedame į lukštų puseles, apkepame. Valgoma su krienų padažu. Pasigaminti visai nesunku: gerai išmaišyti 3–4 šaukštus tarkuotų krienų, 2 trynius, pusę stiklinės grietinės, pagal skonį druskos.

Sūriai, gėrimas, desertas

Danutė įsitikinusi, kad ant Velykų stalo turi būti varškės sūris, nes jo forma primena suplotą kiaušinį. Be to, galima pagaminti ir „Gandro“ sūrį: 0,5 kg saliero gumbo, 250 g pievagrybių, 3 šaukštai aliejaus, 200 g porų, šaukštas kmynų, po žiupsnį mairūnų, bazilikų, sezamų. Pievagrybius ir apvirtą su prieskoniais saliero gumbą sumalti, supjaustytus porus pakepinti su prieskoniais, viską sumaišyti ir pavirti 10 min. Kai pravės, sukrėsti į sūrmaišį ir paslėgti, o išėmus – pabarstyti sezamais.

Per šventes pravers kmynų gėrimas, kurį lengva paruošti – šaukštą kmynų 5–10 min. pavirinti litre vandens, nukošti, ataušinti, paskaninti medumi, razinomis.

Nesunku paruošti ir originalų desertą – džiovintas datules patepti medumi, apklijuoti kviečių sėlenėlėmis. Taip paruoštos datulės atrodo tikrai įspūdingai. Prie jų tiks arbata su imbierais ir citrina.

Lietiniai su lašišomis ir varške

Ant iškeptų lietinių tepame sluoksnį aštrios varškės (ji sumaišoma su druska, pipirais, krapais, smulkintais česnakais, svogūnais ir majonezu), klojame rūkytų lašišų poros centimetrų pločio juosteles. Taip paruoštą lietinį suvyniojame į vamzdelį ir dedame į šaldytuvą. Šie lietiniai valgomi ir šalti, ir karšti (prieš paduodant į stalą apkepami), prisitaikius pagal skonį padažą.

Šį varškės mišinį galima panaudoti kitam skaniam ir gražiai ant stalo atrodančiam patiekalui. Tereikia lėkštę iškloti banguotų salotų lapais, ant jų sudėti griežinėliais supjaustytus pomidorus. Ant viršaus švirkštu ar konditeriniu maišeliu išspausti varškės mišinį.

Neįmantrus vaisių pyragas

Bananas, apelsinas, mandarinas, 2 obuoliai, 100 g sviesto (100–150 g margarino), 2 kiaušiniai, 2 šaukšteliai cukraus, 3 šaukštai grietinės, pusė šaukštelio kepimo miltelių, pusantros stiklinės miltų

Ištirpinti riebalus, išplakti kiaušinius – viską supilti į indą, sudėti supjaustytus vaisius, supilti grietinę ir miltus, išmaišyti ir padėti 10 min. į šaldytuvą. Tuomet galima kepti karštoje orkaitėje 15 min. Puošiama vaisiais.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų