Virtuvėje – rudeniškos vaišės iš miško (receptai patiks ir išrankiausiam gurmanui)

Kuris lietuvis atsispirs pagrybauti? Sulaukę savaitgalio imame pintines į rankas ir kas – į mišką patikrinti savo mėgstamų grybingų vietelių, o kas – į turgų. Litro grybų pakaks gardžiam, rudeniu kvepiančiam patiekalui paruošti.

Verta žinoti

• Gaminkite maistą tik iš pažįstamų, tikrai valgomų grybų.

• Grybai greitai genda, todėl nelaikykite jų ilgai – geriausia tą pačią dieną paruoškite patiekalą arba bent jau apvirkite.

• Grybus švariai nuvalykite, pašalinkite spyglius, samanas, žemes, nupjaukite kotelio apačią. Jei tai ūmėdės ar kazlėkai, nulupkite kepurėlės odelę.

• Nuvalytus grybus nuplaukite – jei tai darysite prieš valant, nukentės grybų kokybė ir skonis.

• Kai verdami grybai nusės ant dugno, o vanduo daugiau neputos, jie bus išvirę.

• Sūdykite grybus tada, kai jie bus jau beveik paruošti.

• Paruoštus grybus būtinai suvalgykite tą pačią diena, konservuotus – per pusmetį. Saugiausias būdas ruošti grybų atsargas žiemai – džiovinti.

Lietiniai su grybais ir špinatais

500 g grybų,

300 g špinatų,

150 g minkšto ožkų pieno sūrio,

3–4 skiltelės česnako,

½ stiklinės kapotų petražolių,

druskos,

pipirų,

12–15 plonų lietinių blynelių,

aliejaus kepti.

Tešla lietiniams

300 g miltų,

500 ml pieno,

3 kiaušiniai,

1 šaukštelis cukraus,

1 nubrauktas šaukštelis druskos,

3 šaukštai aliejaus,

sviesto keptuvei patepti.

Kiaušinius išsukite su cukrumi, druska, suberkite miltus, po truputį pilkite pieną ir maišykite iki vientisos masės. Paskiausiai įmaišykite aliejų ir palikite tešlą pastovėti 20 min. Lietinius kepkite trupučiu sviesto pateptoje įkaitintoje keptuvėje.

Grybus išvirkite ir smulkiai sukapokite. Įkaitintame aliejuje pakepinkite sutraiškytus česnakus, paskui suberkite grybus. Kai jie apskrus, sudėkite siauromis juostelėmis supjaustytus špinatus, pagardinkite prieskoniais ir troškinkite, kol špinatai suminkštės. Tada suberkite sutrupintą sūrį, išmaišykite ir, jam ištirpus, keptuvę nuimkite nuo ugnies. Ant kiekvieno blynelio dėkite po 2 šaukštus įdaro ir susukite į ritinėlį.

Pagal šį receptą galite pagaminti blynelių apkepą: paruoštus blynelius sudėkite į karščiui atsparų indą, užpilkite bešamelio padažą (kaip jį pagaminti, rasite kitame recepte), kepkite orkaitėje apie 10 min., tada pabarstykite tarkuotu sūriu ir pašaukite į orkaitę, kad sūris ištirptų ir gražiai apskrustų.

Grybais įdarytos saldžiosios bulvės

2 didelės saldžiosios bulvės,

200 g grybų,

50 g sūrio,

2–3 skiltelės česnako,

petražolių lapelių,

aliejaus,

druskos,

pipirų.

Bulves nuplaukite, bet nenulupkite. Viršų subadykite šakute, įvyniokite į foliją ir 45 min. kepkite iki 190 °C įkaitintoje orkaitėje. Aliejuje pakepinkite susmulkintus česnakus, grybus, pagardinkite prieskoniais ir troškinkite 15–20 min. Bulves įpjaukite išilgai, gražiai praskėskite ir prikraukite grybų. Pabarstykite tarkuotu sūriu ir 5–7 min. pašaukite į orkaitę, kad sūris ištirptų. Prieš patiekdami pabarstykite kapotomis petražolėmis.

Lazanija su grybais ir vištiena

250 g lazanijos lakštų,

700 g vištienos filė,

300 g grybų,

500 g pomidorų,

300 g sūrio,

150 g svogūnų,

aliejaus kepti,

druskos,

pipirų,

petražolių lapelių.

Bešamelio padažas

100 g sviesto,

5 šaukštai miltų,

1 l pieno,

druskos,

pipirų.

Smulkiai supjaustykite vištieną, grybus, svogūnus. Svogūnus pakepinkite aliejuje, sudėkite vištieną, po 5 min. suberkite grybus, pagardinkite druska, pipirais, išmaišykite ir 15 min. troškinkite. Pomidorus nuplikykite verdančiu vandeniu, nulupkite odelę, sutarkuokite ir sumaišykite su susmulkintomis petražolėmis. Padažui ištirpintame svieste pakepinkite miltus, pamažu, nuolat maišydami supilkite pieną, pagardinkite druska ir virkite ant lėtos ugnies, kol sutirštės iki grietinės konsistencijos. Į kepimo formą sluoksniais sudėkite lazanijos lakštus (būtinai pasidomėkite etiketėje, ar nereikia jų apvirti) bei grybų ir vištienos įdarą, ant jo užpilkite bešamelio padažo. Viršutinis sluoksnis – lazanijos lakštai, ant jų sudėkite pomidorus su petražolėmis. Lazaniją kepkite 20 min. iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje. Tada suberkite ir tolygiai paskirstykite stambiai sutarkuotą sūrį. Lazaniją dar kepkite 15–20 min.

Kiaulienos ir grybų guliašas

700 g kiaulienos sprandinės ar mentės,

300 g šviežių grybų,

3 svogūnai,

3–4 skiltelės česnako,

0,5 l šviesaus alaus,

1 šaukštas pomidorų padažo,

1 šaukštas grietinės,

2 šaukštai miltų,

petražolių lapelių,

aliejaus kepti,

2 lauro lapeliai,

keli žirneliai kvapniųjų pipirų,

žiupsnelis aitriųjų pipirų,

druskos.

Mėsą supjaustykite gabaliukais ir apskrudinkite įkaitintame aliejuje. Tada įpilkite nepilną stiklinę alaus, įmeskite kvapniuosius pipirus ir lauro lapelius, uždenkite ir troškinkite apie 20 min. Sudėkite susmulkintus grybus, pusžiedžiais supjaustytus svogūnus, susmulkintus česnakus, pomidorų padažą, supilkite likusį alų, pagardinkite druska, pipirais ir dar troškinkite 20–25 min. Mėsą pabarstykite miltais, labai gerai išmaišykite. Pradėjus skysčiui tirštėti, įmaišykite grietinę. Prieš patiekiant pabarstykite petražolėmis. Skanu valgyti su bulvėmis, makaronais, grikiais, ryžiais.

Kreminė voveraičių sriuba

400 g voveraičių,

2 bulvės,

1 svogūnas,

800 ml daržovių sultinio,

150 ml grietinėlės,

50 g sviesto,

keli svogūnų laiškai,

pipirų,

druskos.

Voveraites apvirkite. Nuluptas ir stambiai supjaustytas bulves užpilkite sultiniu ir užvirkite. Po 10 min. sudėkite svieste apkepintus susmulkinus svogūnus, voveraites, pagardinkite prieskoniais ir virkite 10 min. Tada atsidėkite kelis šaukštus voveraičių ir visą puodo turinį elektriniu smulkintuvu susmulkinkite į tyrę. Pabaigoje išmaišykite grietinėlę. Sriubą supilstykite į dubenėlius, ant viršaus uždėkite po kelias voveraites, pabarstykite susmulkintais svogūnų laiškais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...,papasakosiu KA valgiau ANTRIEMS PUSRYCIAM...,

...,papasakosiu KA valgiau ANTRIEMS PUSRYCIAM..., portretas
ikaitinau keptuveje ALIEJAUS,paSMULKINAU ir paBARSCIAU KUMPIO,paPJAUSCIAU riekelemis CUKINIJU,viena SVOGUNO GALVA,pabarsciau VISKA prieskoniais VEGETA...,pakepines i KEPTUVE imusiau DU KIAUSINIUS...,paDRUSKINAU juos irPAPIRINAU JUODAISIAIS PIPIRAIS...,paKEPUS VISKA suDEJAU i LEKSTE ir uzsiKASDAMAS JUODA DUONA VISKA SKANIAI suVALGIAU...,dabar geriu JUODA jau ANTRA KAVA...,snustelejes PIETMIEGIO po to eisiu i MISKELI paCIRKULIUOTI...,taip ir leidziu SAVO DIENELE...,MALONIAUS SVENTADIENIO VISIEMS... TASKAS
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių