Virtuvės žvaigždė – graikiškas jogurtas. Ką su juo gaminti?

  • Teksto dydis:

Graikiškas jogurtas – ne tik skanus ir naudingas žmogaus organizmui, bet ir virtuvėje itin plačiai panaudojamas maisto produktas.

Vien per pastaruosius metus graikiško jogurto pardavimai šalyje išaugo daugiau nei ketvirtadaliu, ryškiai išsiplėtė ir skirtingų gaminių pasiūla. Prekybininkų teigimu, tokį graikiško jogurto populiarumą visų pirma lemia besikeičiantys vartotojų įpročiai.

Pasak prekybos tinklo „Maxima“ komercijos vadovės Vilmos Drulienės, pastarųjų metų duomenys rodo, kad šįmet, palyginus su pernai, graikiško jogurto pardavimai šalyje išaugo 25 proc. Tokį augimą vadovė visų pirma sieja su visuomenės pastangomis gyventi sveikiau.

Įvairių mitybos specialistų teigimu, graikiškas jogurtas – ne tik skanus, bet ir naudingas žmogaus organizmui, mat jo sudėtyje gausu kalcio, probiotikų, jodo, baltymų, vitamino B12. Tai, pasak specialistų, žmogui teikia visapusę naudą: stiprina kaulus, didina raumenų masę, mažina kraujospūdį, taip pat gerina žarnyno veiklą, skatina medžiagų apykaitą ir mažina apetitą.

Savitas jogurto skonis ir kitokia nei įprastų jogurtų konsistencija sudaro sąlygas ruošiant maistą graikišką jogurtą pritaikyti visapusiškai. Mat pagrindinis graikiško jogurto skirtumas nuo įprastų yra tas, kad jį gaminant, specialaus filtravimo proceso metu, pašalinamos išrūgos – skystis su laktoze. Dėl to jogurtas išsiskiria kiek rūgštesniu nei įprasti skoniu, taip pat yra riebesnės konsistencijos.

„Graikiškas jogurtas puikiai tinka ne tik salotoms gardinti ar padažams maišyti, bet ir sriuboms ar net desertams ruošti, taip pat dažnu atveju yra tinkamas grietinei ar majonezui pakeisti“, – sako V. Drulienė. Norintiems praktiškai panaudoti graikišką jogurtą savo virtuvėje, V. Drulienė siūlo išmėginti kelis prekybos tinklo šefų mėgstamus skirtingų patiekalų receptus.

Agurkų sriuba su jogurtu

Sriubai pagaminti reikės:

6 agurkų,

3 kiaušinių,

po saują krapų, svogūnų laiškų ir graikinių riešutų,

250 ml graikiško jogurto,

litro rūgpienio,

4 skiltelių česnakų,

prieskonių pagal skonį – druskos ir pipirų.

Gaminimas. Agurkus stambiai sutarkuokite, virtus kiaušinius atvėsinkite ir smulkiai supjaustykite. Susmulkinkite riešutus. Sumaišykite jogurtą su rūgpieniu, į masę išspauskite česnako skilteles ir priberkite prieskonių. Tuomet suberkite kiaušinius, agurkus ir žalumynus ir viską sumaišykite, o patiekdami apibarstykite riešutais.

Sveikesni blynai pusryčiams

Blynams paruošti reikia:

2 puodelių miltų,

2 šaukštų cukraus,

šaukšto kepimo miltelių,

pusės šaukštelio druskos,

2 puodelių pieno,

3 didelių šaukštų graikiško jogurto,

2 kiaušinių,

50 g sviesto.

Gaminimas. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, cukrumi ir druska. Kitame dubenyje išplakite pieną, kiaušinius ir jogurtą, taip pat – ištirpintą sviestą. Į mišinį palengva berkite miltus, ir būtinai nuolat maišykite. Blynus kepkite tirpintame svieste, o patiekti tiks pačių mėgstamiausi ingredientai – medus, uogos ar kiti.

Avokadų mišrainė su lašiša ir jogurtu

Mišrainei pagaminti reikės:

avokado,

agurko,

2 kiaušinių,

70 g lašišos,

skiltelės česnako,

1,5 šaukšto graikiško jogurto,

druskos ir pipirų pagal skonį.

Gaminimas. Atvėsintus kiaušinius, agurką, lašišą ir avokadą smulkiai supjaustykite, tuomet viską sumaišykite su graikišku jogurtu. Į masę išspauskite česnako skiltelę, paberkite druskos ir pipirų, ir vėl pamaišykite. Štai ir mišrainė, kurią patiekti galima originaliai – kad ir avokado skiltelėje.

Graikiško jogurto suflė

Desertui pagaminti reikės:

180 g liesesnio graikiško jogurto,

2 kiaušinių,

2 šaukštų miltų,

žiupsnelio druskos, citrinos,

šaukštelio vanilės ekstrakto ir cukraus,

gabalėlio sviesto formai patepti.

Gaminimas. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių ir pasiruoškite formeles: ištepkite jas labai plonu sviesto sluoksniu ir apibarstykite trupučiu cukraus. Dubenyje išplakite graikišką jogurtą, kiaušinių trynius, miltus, druską, vanilę ir nutarkuotą citrinos žievelę. Kitame dubenyje išplakite baltymus, kol šie taps minkštomis putomis. Trečdalį plaktų baltymų sudėkite į jogurto plakinį ir lengvai išmaišykite. Tuomet sudėkite likusius baltymus ir vėl išmaišykite. Masę sudėkite į kepimo formeles, ir kepkite apie 15 minučių. Atminkite, kad kepant suflė labai svarbu nevarstyti orkaitės durelių, o ir patiekti desertą reikia iškart.



NAUJAUSI KOMENTARAI

UZKNISOT!!!-

UZKNISOT!!!- portretas
Jei kokiam recepte yra CUKRUS, net t neskaitykit žmonės iki galo. Cukrus- nuodai organizmui, is to visi “uždegimai” ir alergijos ir visos kitos bėdos.

tadas

tadas portretas
graikiskas jogurtas is lietuvisku isrugu.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
Daugiau straipsnių