Svogūnų sriuba – prancūzų virtuvės delikatesas, kurį žino visas pasaulis. Jos paruošimas nereikalauja didelių išlaidų, jei atsisakysite alkoholinių gėrimų, kurie naudojami kai kuriuose receptuose. Prireiks tik šiek tiek daugiau laiko. Ir nors daugelis svogūnų sriubą laiko puikiu rudenišku patiekalu, tokį permainingą pavasarį kaip šis, tai bus puiki peršalimo ligų profilaktikos priemonė.
Nuo vargetų stalo iki karalių rūmų
Ganėtinai ilgą laiką svogūnų sriuba buvo neturtingųjų valgis ir tik XVIII amžiuje atkeliavo ant didikų stalų. Istorikų teigimu, šis patiekalas valgytas ir ruoštas dar Romos imperijos laikais. Mat taip buvę nebrangu pamaitinti kariuomenę.
Tačiau esama legendos, kur pasakojama, kad svogūnų sriuba – karaliaus Liudviko XV šedevras. Pasakojama, kad karalius, medžioklėje likęs be vakarienės, išsivirė sriubos iš to, ką rado po ranka: šampano, sviesto ir svogūnų.
Tinkama... pusryčiams
Kulinarai ir svogūnų sriubos ragautojai vieningai tvirtina – ji skani, aromatinga ir sušildanti iš vidaus, todėl puikiai tinka ryte. Vieniems, pavyzdžiui, vakarėlius mėgusiam Ernestui Hemingvėjui, tai buvo puiki atgaiva po audringo vakaro. Kitiems – darbininkams, prekeiviams – stiprinantis ir tonizuojantis patiekalas prieš sunkią darbo dieną.
Svogūnų nauda
Pagrindinis sriubos ingrediento – svogūno nauda sveikatai – nenuginčijama. Pirmiausia, besirūpinantiems figūra. Svogūnai nekaloringi, todėl sriuba – idealus pasirinkimas pavasarį.
Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, svogūnas gali būti naudojamas kaip apetitą gerinanti ar aterosklerozės profilaktikos priemonė. Šiose daržovėse gausu cheminių medžiagų, pasižyminčių priešuždegiminėmis, priešvėžinėmis, antioksidantinėmis savybėmis. Svogūnai taip pat aktyvina medžiagų apykaitą, skatina kraujo gamybą ir jo valymą, stimuliuoja virškinimo procesus, šalina iš organizmo nereikalingus skysčius, padeda reguliuoti cholesterolio kiekį kraujyje. Jie laikomi puikia priemone prieš peršalimą, ir širdies negalavimus, diabetą ar net osteoporozę. Svogūnuose esantis vitaminas B1 gerina virškinimą, o vitaminas B2 reguliuoja centrinės nervų sistemos veiklą.
Skonio paslaptys
Svogūnų sriubos recepto variacijų apstu. Tačiau virtuvės šefai teigia, kad kai kurie esminiai momentai turi būti žinomi tam, kad bet kuri svogūnų sriuba taptų tuo išgirtuoju delikatesu.
Pirmiausia puikų sriubos skonį lemia svieste kepinti svogūnai. Todėl reikėtų rinktis geriausios grietinėlės sviestą. Svogūnai lėtai kepinami pusvalandį, o kartais net ilgiau. Ypatingo skonio mėgėjai svogūnų sriubą būtinai gardina baltuoju vynu, cheresu arba konjaku.
Speciali dieta
Nors ne kartą kalbėta, kad trumpalaikis mitybos pakeitimas, liaudiškai vadinamas dieta, ne į naudą, esama net specialios svogūnų sriubos dietos. Teigiama, kad ji padeda per savaitę prarasti 5-8 kg. Dietologų nuomone, pagal šį valgiaraštį besimaitinantys žmonės didelės žalos organizmui nepadarys, kadangi meniu pakankamai subalansuotas: pagrindas – daug daržovių, gaunama ir vaisių, mėsos, pieno produktų. Tačiau reikia prisiminti, kad apsisprendus keisti mitybą ir atsisakyti tam tikrų produktų, nereikėtų vėl į juos įnikti, nes kilogramai grįš dvigubai, o savijauta suprastės.
Taigi, teigiama, kad savaitę negalima gerti alkoholio ir angliarūgštės gėrimų, valgyti duonos ir riebaus maisto.
1 diena. Svogūnų sriuba ir visų rūšių vaisiai, išskyrus bananus. Galima gerti nesaldintą arbatą, kavą ar geriausia - vandenį.
2 diena. Svogūnų sriuba, ant grotelių kepta ar troškinta jautiena ir daržovės. Susilaikyti nuo kukurūzų, žirnelių ir pupelių.
3 diena. Svogūnų sriuba ir žalios daržovės.
4 diena. Svogūnų sriuba, vaisiai ir daržovės. Galima suvalgyti ir bananų, atsigerti lieso pieno.
5 diena. Svogūnų sriuba, jautiena ir lapinės daržovės.
6-diena. Svogūnų sriuba, vaisiai ir daržovės, išskyrus bulves. Galima suvalgyti liesos varškės su džiovintomis razinomis.
7 diena. Svogūnų sriuba, ryžiai su daržovėmis, vaisių sultys.
Receptai
Toskanietiška svogūnų sriuba
Florencijos apylinkių ūkininkai auginamomis daržovėmis. Be abejonės tarp jų ir – svogūnas. Populiariausios dvi rūšys. Cipolla savonese – raudonieji, turintys išreikštą saldumą, itin traškūs ir cipolla vernina – aitrūs, intensyvios violetinės spalvos.
Reikės:
6 svogūnų,
5-6 pomidorų,
1 litro jautienos sultinio,
alyvuogių aliejus,
baziliko lapelių,
druskos, pipirų.
Smulkiai supjaustykite svogūnus. Pomidorus supjaustykite mažais kubeliais.Į gilią keptuvę įpilkite šiek tiek aliejaus ir suberkite supjaustytus svogūnus. Kepkite, kol suminkštės, pagels ir karamelizuosis. Supilkite jautienos sultinį, smulkintus pomidorus, pasūdykite ir įberkite pipirų pagal skonį. Virkite kol sriuba sutirštės.
Paskrudinkite duonos riekeles ir išklokite jomis dubenėlius. Užpilkite tiršta ir kvapnia sriuba. Patiekite nedelsiant. Prieš patiekiant dar galima pabarstyti tarkuoto brandinto sūrio. Skanaus!
Naujausi komentarai