Vyno rinką nustebino Makedonija

Vyno rinką nustebino Makedonija

2010-05-01 23:59

Su didžiosiomis vyno šalimis pradėjusi konkuruoti Makedonija nesiliauja stebinti ekspertų – tarptautiniuose konkursuose nedidelei šaliai liaupsių negailima. Dabar jos vynai – ir Lietuvoje.

Jei parduotuvėje rinkdamiesi vyną pamatysite etiketėje užrašą "Makedonija", daugelis turbūt tik apžiūrėsite, pasvarstysite ir padėję jį į šalį vėl pasirinksite ką nors įprastesnio. Makedonija niekuomet negarsėjo kaip vyno šalis – iki 2001 m., kai kone iš visų vyno konkursų šios šalies vyndariai ėmė grįžti su medaliais.

Todėl bent jau paragauti šio vyno gurmanai tikrai neturėtų bijoti. Nors skonis – subjektyvus dalykas, labai tikėtina, kad liksite maloniai nustebinti. Bent jau taip reagavo ekspertai per makedonietiškų vynų pristatymą Vilniuje, restorane "LivLounge".

Degustacijai vadovavęs vynų ekspertas Dominykas Velička pasakojo, kad dėl tokios kokybės makedoniečiams teko kaip reikiant pasistengti. Ir, žinoma, investuoti. Juk rinkodaros atžvilgiu, parduoti prancūzišką, itališką ar Čilės vyną kur kas paprasčiau, todėl lieka tik konkuruoti kokybe. Be to, ir kaina.

Viena gamybos paslapčių – ypatingas vynuogių auginimo būdas, specialiai sumažinus derlingumą. Sirpstant uogoms, pusė jų nuskinama ir išmetama tam, kad likusios uogos išskirtų geriausias sultis. Kita taisyklė – uogos vežamos iki spaudimo aparato daugiausia 6 km, kad nespėtų subliūkšti.

"Makedonija yra kalnų valstybė, jos pagrindiniai vynuogynai – šlaituose, lygumų mažai. Žemyninis klimatas, labai karštos vasaros, puikus gruntas, puri kreidinė žemė, leidžianti vynuogių šaknims pasiekti 7–8 m gelmės ir ten esantį labai švarų vandenį – tai pono Dievo duota žemė vynui auginti", – kalbėjo D.Velička.

Makedonijoje skaičiuojama apie 60 nacionalinių vynuogių rūšių. Dažniausiai naudojama senovinė vynuogių auginimo sistema, kai joms augti pastatomi labai aukšti skersiniai, sudarantys tam tikrą pavėsinę. Tuomet po šia pavėsine galima auginti bet kokius kitus augalus, daržoves, o rudenį lipti į viršų nusiskinti vynuogių.

"Žinoma, šie vynai pagaminti kur kas modernesniu būdu, naudojant visas aukščiausias technologijas. Kitaip tokia palyginti neseniai įsteigta įmonė nebūtų galėjusi iškart pradėti gauti tiek medalių", – aiškino vyno ekspertas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra

Daugiau naujienų