Džiovinti, švieži ar šaldyti?
Parduotuvėse galima rasti pačiais įvairiausiais būdais apdorotų žirnių. Džiovinti žirniai gali būti skaldyti arba pilni, taip pat rastume šaldytų žaliųjų žirnelių arba žirnių ankščių. Pasak mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. E. Gavelienės, žirniai yra priskiriami ankštinių produktų grupei, tad yra vertinami kaip augalinių baltymų šaltinis – tai pagrindinė žirnių nauda: „Dar ankštyje esantys žirneliai turi šiek tiek mažiau baltymų, bet daugiau skaidulų, vitaminų ir mineralinių medžiagų. Kalbant apie sausus džiovintus žirnius ir patiekalus iš jų, juose šalia baltymų yra šiek tiek angliavandenių ir visa gama mineralinių medžiagų bei vitaminų. Žirniuose yra ir kitų biologiškai aktyvių medžiagų, ypač šviežiuose arba šaldytuose.“
Svarbu atkreipti dėmesį į laikymo sąlygas
Anot O. Suchočevos, švieži žirneliai turi būti blizgūs, tvirti ir ryškiai žali. Reikėtų vengti sutrūkinėjusių ar suglebusių ankščių, nors maži įbrėžimai neturi įtakos produkto kokybei bei skonio savybėms.
„Žirnelius geriausia suvartoti kuo greičiau, nes jie greitai praranda traškesį. Norėdami juos traškius išlaikyti ilgiau, dėkite į šaldytuvą neišpakuotus, kad jie neprarastų drėgmės. Tinkamai laikomi virti žirneliai šaldytuve išsilaikys apie 3–5 dienas. Turint didesnį kiekį, žirnelius rekomenduojama išlukštenti ir trumpai blanširuoti verdančiame vandenyje – taip užtikrinsite, kad jie išlaikys ryškiai žalią spalvą ir netaps koše. Po blanširavimo atvėsinkite žirnelius šaltame vandenyje su ledukais. Kai atvės, dar kartą juos perkoškite per sietelį ir pašalinkite vandens perteklių (geriausia palaikyti ant rankšluosčio porą valandų, kad šaldant nesusidarytų ledukai). Sudėkite žirnelius į mažus polietileninius maišelius vienu sluoksniu ir užšaldykite. Vieno sluoksnio pradinis užšaldymas neleidžia žirniams sulipti – taip jie ilgai išlieka švieži“, – pataria specialistė.
Ar žirniai tinka visiems?
Ankštines daržoves dr. E. Gavelienė rekomenduoja į savo mitybos racioną įtraukti nors ir kasdien, o žirnius pataria valgyti ir glitimo netoleruojantiems žmonėms, nes šiose daržovėse nėra gliuteno: „Ankštinės daržovės gali būti salotų ar sriubų ingredientas, taip pat vartojamos kaip atskiras užkandis. Pačius įvairiausius žirnius ar kitas daržoves vartoti 2–3 kartus per savaitę būtų puiku.“
Išbandykite sveiką ir gardų patiekalą su žirneliais
Gamintojų nuotr.
Veršienos išpjova su žaliųjų žirnelių koše ir daržovėmis.
Patiekalui reikės:
400 g veršienos išpjovos
maltų pipirų – pagal skonį
1 šaukšto alyvuogių aliejus
100 g šaldytų žirnelių
200 g mažų morkų
pusės shallot svogūno
vieno šakelės šviežio čiobrelio
1 šaukšto sviesto
druskos – pagal skonį
Žirnelių košei reikės:
200 g šaldytų žaliųjų žirnelių
60 g grietinėlės
30 g sviesto
keleto šviežių mėtų lapelių
Gaminimo eiga:
Į puodą subėrę šaldytus žirnelius, užpilkite karštu vandeniu arba sultiniu, kad juos visiškai apsemtų, ir virkite apie 5 minutes. Pabaigoje supilkite grietinėlę ir užvirinkite. Sutrinkite žirnelius su mėtomis. Tada sudėkite šaltą sviestą, pagardinkite druska ir dar kartą sutrinkite. Atidėkite į šalį kuriam laikui, tačiau laikykite šiltai.
Veršieną susukite į spiralę, suformuodami savotišką sraigę. Pabarstykite šviežiai maltais pipirais ir apšlakstykite aliejumi. Gerai įkaitinkite keptuvę ir apkepkite iš abiejų pusių – po 2 minutes kiekvieną. Baikite kepti iki 175 ˚C įkaitintoje orkaitėje apie 10 minučių.
Morkytes nuskuskite ir apvirkite pasūdytame vandenyje. Tada atvėsinkite ir supjaustykite griežinėliais. Žirnelius nuplikykite verdančiu vandeniu. Svogūną supjaustykite smulkiais kubeliais ir pakepinkite su sviestu. Į keptuvę prie svogūnų sudėkite morkytes ir žirnelius, paskaninkite druska bei pipirais ir čiobrelių lapeliais. Pakepinkite dar apie 1 minutę.
Veršienos išpjovą patiekite su žaliųjų žirnelių koše ir daržovėmis.
Naujausi komentarai