Aistros dėl tikrosios picos Pereiti į pagrindinį turinį

Aistros dėl tikrosios picos

2010-01-22 23:59

Europos Sąjunga (ES) daugiau nei prieš mėnesį patenkino Neapolio picų kepėjų reikalavimus – pica "Margarita" įtraukta į ES saugomų tradicinių vietos patiekalų sąrašą.

Reikalavimai šiai picai keliami gana aukšti – visų ES valstybių picerijose gaminant picą "Margarita" bus privaloma naudoti tikrą mocarelą iš juodųjų buivolių, mieles, jūros druską ir specialios rūšies pomidorus. Nesilaikantiesiems šio nurodymo grės sankcijos.

Lietuvoje picerijos linkusios eiti paprasčiausiu keliu – dauguma jų apskritai iš meniu išbrauks picą "Margarita".

Žurnalistų kalbinta picerijos "Pizza Jazz" vyriausioji technologė Jurgita Leiputė apskritai pirmą kartą išgirdo apie tokius reikalavimus. Šių picerijų tinklo rinkodaros vadovė Rūta Ramonaitė vėliau pasakė, kad "Margarita" bus išbraukta iš jų siūlomų patiekalų sąrašo. Ji patikino: "Ne dėl to, kad per brangu, tačiau tai papildoma užduotis, kurios šiuo metu mes nelinkę bandyti įgyvendinti."

"Čili Holdings" generalinis direktorius Dainius Kalina linkęs "Čili Pica" picerijose klientams pasiūlyti originalios picos "Margarita", kuri būtų pagaminta pagal ES tarptautinius reikalavimus. Tačiau jis nežino, kada tai įvyks. Dainius Kalina sakė: "Kada ES direktyva dėl šių picų gaminimo bus aiški, kokių sudedamųjų dalių turės būti picoje, tada ir pradėsime ją tiekti rinkai."

Tarp kitko, picos "Margarita" pagrindas turės būti ne storesnis nei 3 mm. Picos tešlą reikės iškočioti rankomis, nenaudojant kočėlo. O pati pica turės būti kepama malkomis kūrenamoje krosnyje ant akmens plokštės. Tokias krosnis turi ir dauguma Lietuvos didžiųjų picerijų.

Teigiama, kad "Margarita" pirmą kartą gurmanams buvo pristatyta 1889-ųjų birželį Neapolyje. Vietos picerijos savininkas Raffaele Esposito, sukūręs ją karaliaus Umberto I ir jo žmonos Margheritos garbei. Parinkdamas picos sudedamąsias dalis kepėjas vadovavosi pariotiniais jausmais: naudojo Italijos vėliavos spalvų produktus – žalią simbolizavo bazilikai, baltą – mocarelos sūris, o raudoną – pomidorai.


Žiemos receptas

"Margaritos" taisyklės

Pagaminti tikrą "Margaritą" neturint mocarelos iš juodųjų buivolių pieno ir specialios krosnies neįmanoma. Tačiau norint šios picos išsikepti sau, nebūtina paisyti ES reikalavimų – svarbu laikytis pagrindinių taisyklių.

"Margaritos" įdarui reikia pomidorų (2 mažai picai), mocarelos (1 gabalėlis picai), alyvuogių aliejaus, šviežiai maltų pipirų, druskos, bazilikų. Tešlą formuoti ne kočiojant, bet spaudant rankomis, sūrį pjaustyti plonais griežinėliais, pomidorus – būtinai nulupti, o bazilikai turi būti švieži.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra

Daugiau naujienų