Pereiti į pagrindinį turinį

Asfaltui miesto gatvėms – privačios aukos

2009-01-17 09:00
DMN inf.
Asfaltui miesto gatvėms – privačios aukos
Asfaltui miesto gatvėms – privačios aukos / J.Palio archyvo nuotr. Vytauto Didžiojo laiptai

Tarpukario Kauno kronika

Pamestinukai vaikai, krauju apšlakstytos šeimos dramos ir draugystė, patiklius miestiečius medžiojantys sukčiai – istorinio Kauno kasdienybėje netrūko šešėlių. Vienintelė paguoda – mieste vykdomi tvarkymo darbai ir amžina ugniagesių drąsa. Istorinius įvykius iš tarpukario laikraščių parinko istorikas Jonas Palys. Kalba netaisyta. Turinčiuosius nuotraukų, kuriose įamžintos istorija tapusios Kauno gyvenimo akimirkos, J.Palys kviečia susisiekti tel. 8 628 44630.

LIETUVOS ŽINIOS

1930 I 13

Rastas pamestinukas. Sausio 12 d. Gedimino g-vėj 1 Nr. rastas moteriškos lyties kūdikis, kuris padėtas prieglaudon ir vedamas tardymas.

Sunkiai sužeistas girtuoklis. Užvakar vakare Lukšio g. smarkiai susipešė keli girtuokliai. Liko sunkiai sužeistas Gecevičius, padėtas ligoninėn ir vedama kvota.

Moteris sužalojo vyrą. Sausio 10 d. Ukmergės pl 2 nr. Barbora Juodienė susimušė su Koncevičium dėl buto ir pastarasis liko sunkiai sužalotas. Nukentėjęs padėtas ligoninėn.

Ne varną, bet vaiką pašovė. Sekmadienį A.Panemunėj ties fligeliu buvo šaudoma iš brauningo į varnas, bet per neapsižiūrėjimą, partaikyta Antanavičiui, 14 m. amžiaus, į galvą. Pulko gydytojas suteikė jam pirmą pagalbą. Nukentėjęs padėtas ligoninėn; gyvybė – pavojuj.

1930 I 15

"Aukso" pardavėjai išaiškinti. Prieš kurį laiką Kaune pardavusieji aliuminijų vietoj aukso (už 60.000 lt.) vienam Šveicarijos piliečiui aferistai jau nustatyti. Kaip praneša "Jaun. Žin.", tai esą tarptautiniai aferistai, kurių vienas 69 metų amžiaus pavarde Šveideris yra žinomas iš prieškarinių laikų. Jis esą "metalų specas" ir už tą specialybę jau yra sėdėjęs Berlyno, Vienos, Varšuvos kalėjimuose. 1928 m. jis pasirodė Rygoj ir taip pat spėjo "pasidarbuoti", parduodamas už 35.000 latų (70.000 lt.) "aukso smėlio". Jo padėjėjas yra 35 m. aferistas Venšau. Jie abu dabar Latvijoj. Tas pats laikraštis praneša, kad Rygon yra nuvykęs Lietuvos policijos inspektorius, kurijų ten ieško padedamas vietinės policijos.

1930 I 16

Vytauto Didžiojo laiptai (J.Palio archyvo nuotr.). Kad galima būtų pasikelti nuo Vytauto Didžiojo tilto į Aleksoto aukštumas, kur statomas Fizikos ir Chemijos institutas, Miesto valdyba yra įrengusi gana tvirtus ir monementalius laiptus, kurie kaip esamieji prieš Vytauto Didžiojo tiltą, pavadinti Vytauto Didžiojo laiptais. Prie laiptų įtaisyta keletas suolelių pasilsėti, jeigu kam sunku tais aukštais laiptais pasikelti. Veikiai ten bus įrengta taip pat elektros šviesa.

Gatvių meksfaltavimas. Miesto savivaldybė nustatė gatvių meksfaltavimo darbų planą. Šiemet bus išmeksfaltuotos šios gatvės: Vytauto prospektas, pradedant Geležinkelio stoties aikšte, iki Žalgirio gatvės: pusė Laisvės al. nuo Prezidento gat. Iki Įgulos bažnyčios (Miesto sodo pusė); Tolstojaus g. nuo jos Donelaičio g. iki Min. kabin. Rūmų; Vienybės aikštė ir nuo jos iki Laisvės al. Daukanto g. dalis. Apskaičiuota, kad tiems darbams reikia 200 tonų meksfalto, kas kainuos apie 80.000 lt., o visa su darbu apie 400.000 – 450.000 lt. Pinigai manoma paskolinti ar iš val. iždo, ar iš privačių asmenų, kurie jau siūlo.

1930 I 18

Didelis gaisras saldainių fabrike. Vakar Daukšos 18, apie 19 val. 30 min. degė "Abrikoso" saldainių fabrika II aukšte. Apačioj yra didelis manufaktūros sandėlis. III aukšte butai. Ugnis apėmė visą II aukštą ir grėsė persimesti į kaimyninius namus Nr. Nr. 20 ir 22. Namai statyti be jokių taisyklių ir tur būt 3–4 kartus perstatyti. Koridorėliai, kambarėliai, langai ir langeliai. Miesto brandmajoras ponas Maksimovas mėgino su kirvininkais įlipti į II aukštą. Staiga sprogo kažin koks butelis ir pats brand-majoras su 2 miesto ugniagesiais buvo išmesti iš aukšto žemėn. Visi 3 sužeisti, vienas rimtai. Į pagalbą atvyko miesto komandos Šančių skyrius, miesto ir Vilijampolės savanoriai. Dėl pavojaus visam kvartalui buvo iššauktos kariuom. Ugniagesių komandos: ryšių bataliono, pionierių bataliono, husarų pulko I artilerijos pulko. Civilių ir kariškių ugniagesių jėgomis arti 23 val. pavyko pašalinti pavojų kaimynams. Fabriko liepsna dar siautė. Vandens išpilta tiek, kad II aukšte buvo iki kelių... I aukšte vanduo pagadino daug prekių Kogano manufaktūros sankrovoje. Sužeistas brand-majoras ilgokai kentėjo ir laikėsi pagaliau jėgos jį paliko ir jis pasitraukė, palikęs savo vietoj kar. Ugn. Inspektorių majorą Ružancovą. Gesinant gaisrą, buvo sužeisti 2 žmonės: ryšių bataliono k-dos v-ko pavaduotojas viršila Migonis ir vienas savanoris – ugniagesys. Nukritusios kopėčios pramušė savanoriui šalmą ir jis stačiai stebūklingai išsigelbėjo nuo mirties. Apie 23 val. ugnis buvo visur nuraminta. Kariškiai ugniagesiai išvažiavo į kareivines. Kitos komandos darbavosi vietoj iki šios dienos ryto. Galutinai likviduoti gaisrą išvyko nauja miesto komandos grupė su 1 siurbliu. Per gaisrą, kaip ir visuomet, puikiai darbavosi visi be išimties gaisrininkai. Ypač pažymėtinas kariškių ugniagesių kirvininkų darbštumas. Miesto ugniagesiams profesionalams jie daug padėjo. Savanorių automobilis aprūpino visus motorus vandeniu iš Nemuno. Nuostoliai labai dideli. Turtas apdraustas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų