Pereiti į pagrindinį turinį

Aviatorių ambasadorė neužsnūdo ant laurų

2012-03-27 18:00
Aviatorių ambasadorė neužsnūdo ant laurų
Aviatorių ambasadorė neužsnūdo ant laurų / Andriaus Aleksandravičiaus nuotr.

Rašytoja, poetė Irena Jacevičiene-Žukauskaitė neatsitiktinai vadinama aviatorių ambasadore – apie aviaciją ji rašo eiliuodama. Šiandien pasaulį išvydo jau 14 jos knygų apie Lietuvos aviaciją.

Nieko nuostabaus, kad ją, Žemaitijos dukrą, neeilinės gyvenimo sukakties proga pasveikino net Lietuvos karinių oro pajėgų vadas generolas majoras Edvardas Mažeikis.

Lyduvėnų miestelyje, prie Dubysos, išaugusi Irena pradėjo eiliuoti šeštoje klasėje, o pirmąją eiliuotą knygą aviacijos tema „Sakalų giesmė“ parašė 1993 m. Kodėl autorė renkasi tokį neįprastą pasakojimo būdą?

„Man aviacija – tai poezija, ir tuo, atrodo, viskas paaiškinta, – šypsosi kūrėja. – Įvairiuose šaltiniuose domėdamasi Lietuvos aviacijos istorija norėjau ją perteikti lengva poezijos kalba. Man atrodo, kad eiliuotas knygas lengviau skaityti ir įsiminti kai kuriuos faktus iš aviacijos istorijos.“

I.Jacevičienė-Žukauskaitė sako, kad labai didžiuojasi savo pravarde – aviatorių ambasadorė: „Pirmas taip mane pavadino ilgametis aviacijos švenčių komentatorius Raimundas Kavaliauskas.“

Septintoji eiliuota jos knyga „Dangus vilioja, kviečia, šaukia“ yra patekusi į Lietuvos rekordų knygos Raštijos skyrių. Mat jos parašytą Lietuvos aviacijos istoriją sudaro net 174 trioletai – labai griežtos sandaros posmai: pirmoji eilutė būtinai sutampa su ketvirtąja ir septintąja, o antroji – su aštuntąja.

Paklausta, kuri iš 14 jos parašytų knygų jai yra brangiausia, Irena atsakė negalinti išskirti nė vienos – visos jai brangios. Matyt, brangiausia visgi bus ta, kurią jubiliatė jau rašo 24 metus.

„Tai bus knyga – albumas “Skrydis„, apimanti 1988–2013 m. laikotarpį, t.y. nuo 55-ųjų iki 80-ųjų Stepono Dariaus ir Stasio Girėno istorinio skrydžio metinių. Šioje istorinėje dokumentikoje nemažai vietos skirta Nijolės Dariūtės-Maštarienės tapybos ir skulptūros darbų fotografijoms“, – pasakoja kūrėja.

Ji sako išpildžiusi anksti mirusios Nijolės prašymą: prie kiekvieno jos tapybos ir skulptūros darbo – o jų yra net 27 – parašė po eilėraštį. „Būsimoje 800 puslapių knygoje-albume bus apie 1200 iliustracijų“, – paaiškina rašytoja.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų