Pereiti į pagrindinį turinį

Bausmė už nusikaltimą – tremtis į Kėdainius

2008-12-13 09:00
DMN inf.

Tarpukario Kauno kronika

Pavarčius tarpukario spaudą, supranti, kad švelnus teismų elgesys su narkotikų prekeiviais – gili tradicija Lietuvoje. Griūvantys tiltai, brangios cigaretės ir vagiantys inkasatoriai – taip pat. Užtat pakelta galva galime didžiuotis dviem frontais vienu metu kariavę ir "davę į kaulus" bolševikams bei bermontininkams. Įdomybių iš senų laikraščių parinko istorikas Jonas Palys. Kalba netaisyta.

LIETUVA

1919 XII 10

Generalinio štabo pranešimas. Bolševikų frontas. Priešininkas smarkiai apšaudė kairįjį barą armotomis ir kulkosvaidžiais. Dešiniame fronto bare lėta armotų ugnis. Mūsų artilerija apšaudė Aušgulėnų kaimą, kur buvo pastebėta daug raudonarmiečių. Bermontininkų frontas. Mūsų kariuomenė, sėkmingai vydama vokiečių plėšikų gaujas, visą frontą žygiuoja pirmyn. Šiauliai ir apylinkė mūsų rankose. Šiaulių Tilžės geležinkelis perkirstas. Priešas skubotai traukiasi Vokiečių link.

1923 XII 08

Veik visos Kauno spaustuvės išskiriant Valstybės Sp. Gruodžio 3 d. pirmadienį 10 val. ryto sustreikavo, reikalaudami 33% brangenybės priedo. Jau dabar 6 spaustuvių savininkai susitarė su darbininkais, pridėdami 25% priedo ir pradėjo darbą nuo gruodžio 6 d. (Kuzmickio, Bako Gurevičių, "Žydų Balso", Mankienės, Neumano). Tik "Varpo", ir "Raidės" spaustuvių darbininkai dar streikuoja.

1923 XII 12

Prekė ta pati – kaina jau kita. Gruodžio m. 7 d. dėžutė papirosų "Kaunas" 10 št. talpumo kainojo L. Darbo Federacijos kooperatyve "Kova" 50, kooperatyve "Parama" 55c., Kitose privatėse krautuvėse Alėjoje 65-60c., o krautuvėje "Ekonomija" Gedimino g-vėje 24 Nr. tokia pat dėžutė "Kaunas" papirosų kainojo 70 centų. Kame priežastis?

1924 XII 10

Gruodžio 8 d. tarp Jonavos ir Palemono stočių nežinomi piktadariai apiplėšė greitojo traukinio Nr. 1 pašto vagoną. Vagone buvo vežamos kai kurių stočių pajamos ir pašto pinigai. Buvę tuo metu vagone du tarnautojai suimti. Eina tardymas.

1924 XII 11

Pašto traukinio apiplėšimo byla. Kriminalinei policijai betardant suimtuosius apiplėšto traukinio Nr. 1 pašto vagono saugotojus Merkevičių ir Michailovą, aiškėja, kad plėšimas veikiausia padarytas jų pačių. Ypač įtartinas jų prisipažinimas, kad jau kurį laiką abu ruošęsi iš Lietuvos visiškai išvykti į užsienius. Jie tačiau simuliaciją neigia ir primygtinai sako, jog vagoną apiplėšę plėšikai. Anot tardomųjų, apiplėšimas įvykęs traukiniui beeinant. Vagono duris plėšikai atsidarę automatiniu rakteliu ir grasindami abiem saugotojam ginklu neva pagrobę buvusius vagone su pinigais paketus ir vėl iššokę iš traukinio.

***

Neries tiltas griūva, Eigulių tiltas per Nerį, einant iš Žaliojo Kalno, jau visai baigia griūti. Turėklai vietomis visai nugriuvę, daugelyje vietų tiltas jau giliai įdubęs, vakarų šonas žemyn pasviręs. Per tiltą jau seniai uždrausta važiuoti. Žmonės, net ir pėsčia jau bijo vaikščioti, nes tiltas labai supasi. Gyventojai nepaprastai susirūpino, kad esą greit teksią laiveliais keltis per Nerį į antrą pusę. Taip pat gaila ir valdžios turto, kad bereikamo nyksta, o pavasario potvynio tiltas tikrai neišlaikys.

1925 XII 11

Čiurlionies Galereja jau atidaryta. Šiandien 12 val. įvyko iškilmingas Čiurlionies Galerijos laikinųjų rūmų pašventinimas. Iškilmėse dalyvavo vyriausybės atstovai ir visų rūšių menininkai. Pašventinimo apeigas atliko irgi menininkas prel. J. Maironis – Mačiulis. (...) Nuo gruodžio 13 d. Čiurlionies Galerijos tapybos skyrius bus atidarytas nuolatiniam lankymui nuo 10 val. iki 14 val., išskyrus pirmadienius. Už Galerijos lankymą švietimo ministerijos nustatytas toks mokesnis: Suaugusieji už įėjimą moka po 1 lt, vidurinių ir aukštesniųjų mokyklų mokiniai ir kareiviai, pavieniai ar ekskursijomis, moka po 50 ct. Nemokamai leidžiami: a) meno mokyklos mokiniai, b) pradedamųjų mokyklų ekskursijos ir c) švietimo ministerijos leidimu atskiri asmens studijų tikslais. Čiurlionies Galerejos liaudies dailės skyrius ir valstybės muziejaus kultūros – buities rinkiniai bus sutvarkyti ir prieinami lankytojams tik 1926 m.

1927 XII 09

Slaptas kokaino prekybos lizdas. Liubeckienė Olga ir Skirgaila Juozas už slaptą kokaino prekybą Kauno karo komendanto nutarimu išsiųsti 3 mėn. į Kėdainių apskr.. Šie piliečiai jau ne kartą buvo bausti už kokaino prekybą. Uždarytas jų balaganas – arbatinė ir sustatyta keli protokolai. Bet šios priemonės negelbėjo. Paskutiniuoju laiku padarius jų bute Gardino g-vė 7/9 kratą rasta įvairių dėžučių kokaino. Taip pat Liubeckienė jau buvo bausta už vogtų daiktų slėpimą 3 mėn. kalėjimo ir už slaptą degtinės paradinėjimą 2 savaitėms arešto.

1927 XII 12

Orlaivių "fokusai". Šeštadienį po pietų virš Kauno buvo matyti keletas orlaivių darančius dar iki šiol nematytus veiksmus. Protarpiais matėsi, kaip jie leidė įvairiaspalvius įvairiausių formų ir dydžio debesėlius. Tai buvo eiliniai mūsų aviacijos praktikos užsiėmimai signalizacijos ir kitų kautynėse vartojamų veiksmų pratimai.

1927 XII 12

Radio Kauno gatvėse. Laisvės Alėjoj prie namo Nr. 63 vakarais tenka matyti susispietusių žmonių būrelius. Pasirodo, kad tų namų tarpvartėj radio dalykų krautuvė įrengė radio – išleistuvą. Pas mus Lietuvoje šis dalykas naujiena, bent iki šiol nesimatė.

1927 XII 12

Radio stotį girdi Amerika ir tolimoji Gruzija. Mūsų Kauno radio stotis gavo vieno Brooklin‘o amerikiečio laišką, kuriame jis rašo, kad prie gerų atmosferos sąlygų, Kauno radio stotis pusėtinai girdima. Jis klausęs jau pora pranešimų anglų kalboj ir muzikos koncertų. Muzika girdima geriau, negu kalba. Taip pat gautas tūlo Kozlovskio laiškas iš Gruzijos Bakuriani miesto, kuriame rašoma, kad Kauno stoties perduodama programa gerai girdim.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų