Dėl Mainų gatvės – detektyvas

Kai kurių Klaipėdos gatvių vardai miestiečius stebina. Keičiantis veidą miestas turi gatvių, kurių pavadinimai yra tik teoriniai.

Jūros tema dominuoja

Kasdien judėdami iš namų į darbą ir atgal, nė nesusimąstome, kiek daug keistų, o kartais ir nesuprantamų gatvių pavadinimų yra Klaipėdoje. Vardai gatvėms suteikiami įamžinant sunykusias gyvenvietes, garbių asmenybių atminimą, o neretai tiesiog pavadinant jas romantiškai.

Vardus gatvėms sugalvoja ir siūlo Žymių žmonių įamžinimo ir gatvių pavadinimų suteikimo komisija.

Uostamiestyje atsirado daugybė su miesto geografine padėtimi susijusių gatvių pavadinimų: Burių, Jūreivių, Jūrininkų, Jūros, Marių, Molo, Pajūrio, Pakrantės, Švyturio, Pamario, Skardžio, Žvejybos, Žvejų, Tinklų, Uosto, Kopų.

Nevengia romantinių vardų

Trečias pagal dydį šalies miestas pavadinimuose įamžino ir pramonę. Plytinės, Technikos, Fabrikų, Serviso, Kombinato, Mechanizacijos, Kooperacijos gatvėse gyvenantys žmonės jaučiasi esą tikri miestiečiai. Klaipėdos praeitis įamžinta atkūrus senuosius amatų pavadinimus žyminčius gatvių vardus.

O tie, kurių namų sienas žymi lentelės su pavadinimais Beržynų, Pušyno, Beržų, Giraitės, Jaunystės, Poilsio, Ramioji, Rasos, Ryto, Rūko, Saulėlydžio, Saulės, Saulėtekio, Spindulio, Žalioji, Kalnelio, Kalvos, Parko, Pievų, Miško, Lankų, Lazdynų, Nendrių, Smilgų, Žilvičių gatvė, galėtų jaustis pakylėti, nes jokia rutina ar pramonės triukšmas ir tvaikas jų neturėtų trikdyti.

Balandžių, Lakštučių, Ruonių, Varnėnų, Žuvėdrų, Lazdynų, Nendrių, Smilgų, Žilvičių gatvėse gyvenantys žmonės nenoromis turėtų tapti gamtos mylėtojais.

Vardą pasiūlė verslininkai

Tačiau kai kurie pavadinimai tiesiog verčia stebėtis ir ieškoti atsako, kodėl gatvė gavo būtent tokį vardą. Pavyzdžiu galėtų būti Mainų gatvė. Kas, kodėl ir ką mainė bei kuo ypatingi buvo tie mainai, kad jų garbei pavadinta gatvė?

Šią mįslę padėjo išnarplioti savivaldybės Geodezijos skyriaus vedėjas Vytautas Nausėda. Mainų gatvė yra šalia Šilutės plento tarp Šiaulių ir Debreceno gatvių, tik nusidriekusi į rytinę pusę.

V.Nausėda prisiminė, kad šalia buvusio Mėsos kombinato suformavus sklypus reikėjo duoti vardą šiam kvartalui. Šioje vietoje verslą vystantys žmonės dėstė savo mintį taip: čia nebus statomi gyvenamieji namai, kad ir kaip keistųsi gyvenimas, čia vyks prekyba, o tai susiję su prekių ir pinigų mainais. Pasiūlymas naujai besiformuojančiai gatvei suteikti kurio nors Lietuvos miestelio vardą, pritarimo nerado.

Kol kas Mainų gatvę galima rasti tik internete skelbiamame miesto žemėlapyje. Nei knygynuose parduodamame žemėlapyje, nei ant pastatų pačioje gatvelėje užrašų, skelbiančių, kad tai Mainų gatvė, nėra.


Šiame straipsnyje: Mainų gatvėKlaipėdos gatvės

NAUJAUSI KOMENTARAI

Asta Vaitkeviciene

Asta Vaitkeviciene portretas
na ir ismaste!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių