Pereiti į pagrindinį turinį

Didžiausias generolo nuopelnas

2009-03-02 09:00

Savaitgalį, pažymint Lietuvos vietinės rinktinės (LVR) įkūrimo 65-ąsias metines, prisimintas ir jos įkūrėjas gen. Povilas Plechavičius.

Istorinė generolo figūra iki šiol kelia beprasmių ginčų. Matyt, jo tvirta ir nuosekli pozicija Lietuvos klausimu, karininko atsakomybė ir pareiga daug kam tebėra tarsi rakštis.

Kai 1942 m. vokiečiai mėgino įkurti Lietuvoje SS dalinį, šis sumanymas jiems nepavyko. Tuomet buvo mėginta tai pakartoti 1943 m., tačiau lietuviai iškėlė sąlygas: kariniam daliniui vadovaus lietuvis karininkas ir bus kovojama su artėjančia Raudonąja armija bei kitais lietuvių priešais krašto viduje. Todėl vokiečiai labai nenoriai palaimino Vietinės rinktinės sukūrimą.

Po kreipimosi per radiją į tautą (1944 m. vasario 16-ąją), P.Plechavičius per trumpą laiką suorganizavo 12 batalionų ir dalinius prie komendatūrų. Manoma, kad į Vietinę rinktinę atvyko apie 20 tūkst. vyrų, kurie pradėjo stabdyti SSRS siųstų partizanų ir Armijos krajovos veiklą. Kai vokiečių karinė vadovybė mėgino VR panaudoti savo reikalams, P.Plechavičius karius paleido. Anot buvusio VR kario kauniečio Kazimiero Giedraičio, įsiutę naciai suėmė VR vadovybę ir pradėjo naikinti rinktinę. Dalį nespėjusių pasislėpti karių vokiečiai sušaudė (Paneriuose atidengtas paminklas nacių nužudytiems VR kariams), dalį išvežė į Vokietiją. P.Plechavičius buvo suimtas ir išvežtas į Salaspilio koncentracijos stovyklą. Tūkstančiai išvengusių nacių represijų VR karių papildė Lietuvos partizanų gretas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų