Du didžiulius tanzanito kristalus radęs kalnakasys tapo milijonieriumi

Tanzanijoje vienas brangakmenių ieškotojas tapo milijonieriumi, radęs du didžiausius kada nors aptiktus tanzanito kristalus ir nusprendęs parduoti juos vyriausybei.

52 metų Saniniu Kuryanas Laizeras (Saniniu Kurjanas Lezeras) 9,27 ir 5,1 kg sveriančius brangakmenius rado šiaurinėse Mireranio kalvose. Tanzanijos prezidentas Johnas Magufuli (Džonas Magufulis) 2018 metais šią teritoriją įsakė uždaryti, kad iš jos nebūtų kontrabanda išvežami už deimantus retesni tanzanitai, kurių aptinkama tik šioje šalyje.

Vyras rastus kristalus pardavė vyriausybei už 7,7 mlrd. Tanzanijos šilingų (2,9 mln. eurų).

Tanzanitų buvo pirmąkart rasta 1967 metais šalies šiaurėje netoli Kilimandžaro ugnikalnio esančiame Manjaros regione. Šis regionas yra vienintelė vieta, kur aptinkama šių brangakmenių, itin vertinamų juvelyrų dėl jų violetinio ar mėlyno tviskesio.

Per radinio proga trečiadienį Manjaroje surengtą šventę kasybos ministras Dotto Biteko (Dotas Bitekas) sakė, kad S. K. Laizero rasti kristalai yra visų didžiausi, kada nors iškasti šalyje.

„Laizeras yra mūsų milijardierius [skaičiuojant uždirbtą sumą šilingais], ir pasirūpinkime, kad jis būtų saugus“, – pridūrė ministras.

„Iš padėties, kai smulkieji kalnakasiai išgabendavo tanzanitus kontrabandininkams, dabar pereiname prie padėties, kai laikomasi procedūrų ir vyriausybei mokami mokesčiai bei apmokami patentai“, – kalbėjo D. Bitekas.

S. K. Laizeras sakė turįs vilčių pasinaudoti uždirbtais pinigais savo bendruomenės labui.

„Planuoju pastatyti prekybos centrą Arušoje ir mokyklą – netoli savo namų“, – tikino jis.

„Dėkoju Dievui už šį pasiekimą, nes tokio dydžio [akmenų rasta] pirmąkart. Kai juos radau, pranešiau vyriausybės pareigūnams, šie įvertino akmenis ir šiandien iškvietė mane, kad išmokėtų pinigus“, – pridūrė S. K. Laizeras.

Vyriausybė per „Twitter“ parašė, kad akmenys bus eksponuojami nacionaliniame muziejuje.

Per ceremoniją J. Magufuli telefonu pasikalbėjo su S. K. Laizeru ir jį pasveikino. Šis pokalbis šventės dalyviams buvo transliuojamas per garsiakalbius.

„Tai yra nauda smulkiesiems kalnakasiams ir liudija faktą, kad Tanzanija yra turtinga“, – sakė jis.

Kai tanzanito gavybos teritorija buvo apjuosta 24 km ilgio siena, J. Magufuli sakė, kad 40 proc. visų iškasamų brangakmenių prarandama dėl kontrabandos.

Prezidentas J. Magufuli ėmėsi virtinės priemonių kasybos sektoriui reguliuoti, tvyrant pasipiktinimui dėl įtariamo sukčiavimo ir klaidinamų deklaracijų apie gavybos mastą ir uždirbamą pelną.

2017 metais Tanzanijoje įvestos nauja tvarka, įpareigojanti užsienio įmones nemokamai perleisti vyriausybei 16 proc. savo akcijų.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

123

123 portretas
Pats, glušiau ir važiuok , kitų nevarinėjęs.

Anonimui

Anonimui portretas
Tai važiuok į Tanzaniją ir gyvenk, jei nepatinka Lietuvos įstatymą.

Sveikinu, \\\\\.../////

Sveikinu,  \\\\\...///// portretas
linkiu protingai panaudoti milijonus,kad nesusimaišytų protas.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių