Pereiti į pagrindinį turinį

Gal užsukime pašokti į "Aldoną"?

2009-10-10 23:59
DMN inf.
Akimirka: senasis Vytauto prospektas ties miesto kapinėmis.
Akimirka: senasis Vytauto prospektas ties miesto kapinėmis. / Jono Palio archyvo nuotr.

Tarpukario Kauno kronika

Kuo gyveno kauniečiai praėjusio amžiaus ketvirtojo dešimtmečio spalio dienomis? Ūkiui vos atsigavus nuo sunkmečio, viešbučių savininkai prašė valdžios sumažinti mokesčius, kavinių savininkai rūpinosi, kad miesto poniutės malonioje aplinkoje galėtų išgerti arbatėlės užkąsdamos pyragaičiais, ponai – pagurkšnoti vyno (vietinio!). Sveikesnio gyvenimo būdo propaguotojai užkąsdavo "Studentuose", rytais pasiturkšdavo Nemune ar Neryje. O kai kurie miestiečiai paleisdavo antis, kurias pasigaudavo nieko nenutuokianti žiniasklaida, arba susigundydavo apgaudinėti verslo partnerius.

Įdomesnius tarpukario Kauno gyvenimo įvykius iš to meto spaudos parinko istorikas Jonas Palys. Visus, turinčius senąjį Kauną įamžinusių nuotraukų, jis kviečia susisiekti tel. 8 628 44 630. Kronikos kalba netaisyta.

LIETUVOS AIDAS

1934 X 05

A.Perkausko kavinė virto Aldona. A.Perkausko kavinė Kaune išsilaikė jau 37 metus. Ilgai buvo vienoje vietoje. Ir patarnautojus –as laikė dar iš tų laikų, kur ir ligšiol negalėjai susikalbėti gerai lietuviškai. Dabar ši kavinė persikėlė į naują vietą, kur kadaise buvo baras Pale-Ale. Patalpas atsiremontavo, visur švaru. Apačioje – pyragaičiai, kava, alus ir keliolika staliukų nuolatiniams dieniniams lankytojams. Viršuje, kaip Kaune, pirma tokia erdvi kavinės salė, specialiai vyno (vietinio) bufetas, muzika, vakarais šokiai. Visos naujos patarnautojos, jau tokios, su kuriomis galima gerai lietuviškai susišnekėti. Uniformuotos. Ir kavinės vardas visai naujas: Aldona. Vakar atidaryta. Jaunasis p. Penkauskas pirmučiausia kava pavaišino spaudos atstovus. Pasisakė laikysiąs specialiai laikraštininkams nuolat rezervuotą geriausią stalą viršuje. Business is business.

1934 X 09

Nauja civilinių lakūnų laida. Rugsėjo 10 d. pradėjusi mokslo darbą nauja Lietuvos aeroklubo civ. Lakūnų grupė jau visai baigė mokytis ir, jei tik bus gražus oras, jau bus laikomi egzaminai. Šiemet lakūnų grupę sudarė: Kinaitis, Oškinis, Paknys, Ašmenskas, Butkevičius ir P.Žaltauskas. Visi jie yra Lietuvos aeroklubo stipendijantai, tik P.Žaltauskas mokėsi savo lėšomis. Inspektorius buvo ats. av. kpt. Tumavičius. Greitą jų parengimo darbą labai daug palengvino Nidos sklandymo mokykla. Jie visi ten vasarą išėjo atitinkamą pasirengimą. Egzaminus į pirmą civ. lakūno laipsnį laikys tik 5, nes Oškinis atlieką karinę prievolę P.L.P. karo mokykloje.

1938 X 05

Atsiranda spaudos apgaudinėtojų. Šiandien rytiniame L.A. buvo įdėta žinutė, kad Kalniečių gatvėje vakar vakare nusišovęs Stasys Karalius. Patikrinus policijoje, pasirodė, kad ta žinia tik kažkokio nesąžiningo žmogaus, pasivadinusio policijos tarnautoju, išgalvotas pranešimas. Ko tuo siekta, dar neišsiaiškinta, bet tik reikia konstatuoti, kad atsiranda tokių nesąžiningų žmonių, tiesiog šantažistų.

Pagaliau ir Šančiai turi valgyklą – užkandinę. Lietuvių Studentų Vartotojų B-vė "Studentai" nuo š.m. spalių mėn. 1 d. atidarė, Šančiuose, Juozapavičiaus prosp. 53 nr., valgyklą – užkandinę, kurioje galima gauti iš šviežių produktų sveikus ir skanius pusryčius, pietus ir vakarienę. Pietų kaina iš 3-4 valgių Lt. 1,- 0,80. be to, užkandinėj galima gauti visus "Pienocentro" užkandinėse gaunamus užkandžius ir gėrimus. Naujoji studentų b-vės valgykla – užkandinė yra duktė studentų valgyklos Kaune, kuri veikia jau 16 metų, maitindama kiekvieną dieną 400-450 valgytojų, kas rodo, kad ir Šančiuose studentų valgykla – užkandinė yra geros kokybės, kaip ir jos motina Kaune.

1938 X 06

Lietuvių studentai Lisabonos universitete. Portugalijoje, Lisabonos universitete teologijos ir filosofijos fakultete studijuoja penki lietuviai studentai: kun. A.Patalavičius, A.Senkevičius, M.Gaidys, kun. J.Juras ir P.Paulaitis. Portugalijoje gyvena ir daugiau lietuvių, bet jie iki šiol neturi savo bendrijos. Draugija Užsienių Lietuviams Remti deda pastangų Portugalijoje gyvenančius lietuvius suburti į draugiją.

Šiuo metu Nemune ir Neryje dar maudosi kauniečiai. Vakar rytą 7 val. Nemune ir Neryje vandens temperatūra buvo 14 laipsnių šilimos. Šį rytą yra 13 laipsnių šilimos. Palyginus su ankstesniais metais pasirodo, kad šiemet vandens temperatūra yra keletą laipsnių aukštesnė. 1936 m. spalių 6 d. Nemune ir Neryje vandens temperatūra buvo 7,6 laipsnių šilimos, 1937 m. spalių 6 d. – 11 laipsnių šilimos, o 7 d. jau 10 laipsnių šilimos. Tad šis ruduo, palyginus su praėjusiais dvejais metais, yra žymiai šiltesnis. Už tat šiuo metu dar nuo ankstaus ryto matyti besimaudančių kauniečių.

1938 X 07

Turistinius viešbučius prašo atleisti nuo mokesčio. Ne tik Kaune, bet ir didesniuose mūsų miestuose bei vasarvietėse jaučiamas tinkamai įrengtų viešbučių trūkumas. Turizmo Draugija, norėdama paskatinti viešbučių statybą kreipėsi į vyriausybę, prašydama tinkamai įrengtus viešbučius atleisti nuo valstybinių ir savivaldybinių mokesčių penkeriems metams.

Nubaudė "Palemoną" ir S.Gudinską. Kai kurios plytinės, norėdamos gauti už plytas aukštesnes kainas, negu nustatyta Kainų tvarkytojo įsakymu, prie plytų kainos paskaitydavo didesnes transporto išlaidas, kaip tikrumoje sumokėtos, parduodavo II rūšies plytas už I rūšį ir kitais būdais stengėsi apeiti Kainų Tvarkytojo įsakymą. Už tai Kainų Tvarkytojas nubaudė plytinės "Palemonas" vadovybę 2.500, - Lt bauda ir plytinės savininką S.Gudinską – 2.000 Lt bauda.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų