Pereiti į pagrindinį turinį

Gatves užliejo lapų cunamis

2008-10-07 09:00
Gatves užliejo lapų cunamis
Gatves užliejo lapų cunamis / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Po kojomis šiugždantys lapų kilimai primena, kad reikia skubėti džiaugtis rudeniu. Jau greitai geltonus ir rausvus tonus dargana pakeis pilkais atspalviais.

Ievos bei alksniai savo rūbą numeta anksčiausiai. Dar kelios dienos – ir šie medžiai bus visiškai nuogi. Liepos, kurių prie miesto gatvių yra daugiausiai, irgi gan anksti atsisveikina su savo gelsvomis karūnomis. Spalio viduryje jos jau įpusėja mesti lapus.
Atkakliau su rudeniu bando kovoti paprastieji ir uosialapiai klevai, dovanojantys miestui daugybę spalvų. „Kelerius metus iš eilės stebint tuos pačius medžius galima įsitikinti, kad jie turi individualių savybių, kurias lemia genetika, ekologinės sąlygos. Vienų klevų lapams rudenį labiau būdingi gelsvi, kitiems – raudoni atspalviai“, – aiškino Klaipėdos universiteto Botanikos sodo mokslo darbuotoja Rita Nekrošienė.

Yra pastebėta, kad gamta pažeria daugiau spalvų, kai ruduo palepina šiluma. Anksti užklupus šalnoms medžių vainikai dažniau būna murzinai gelsvi.

Ilgiausiai žaluma džiugina riešutmedžiai, bukai, ąžuolai, uosiai. Šie medžiai savo rūbą baigia mesti jau lapkritį.

Geriausiai rudens spalvų paletė atsiskleidžia Klaipėdos parkuose. Botanikai juose yra suskaičiavę apie 100 skirtingų rūšių medžių ir krūmų.

Ypatumai: lapai romantikams dovanoja daug džiaugsmo, o gatvių šlavėjams – darbo.
Vytauto Liaudanskio nuotr.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų