Pereiti į pagrindinį turinį

Gėlių jūros mieste teks palaukti

2009-04-30 09:00
Kukliai: į merdėjantį senamiestį vakar nepavyko įlieti didelio šurmulio – gėlių turgelis buvo mažytis.
Kukliai: į merdėjantį senamiestį vakar nepavyko įlieti didelio šurmulio – gėlių turgelis buvo mažytis. / Nerijaus Jankausko nuotr.

Užmojų Klaipėdos širdį užlieti šimtais žiedų šią savaitę nepavyko įgyvendinti. Į gėlių turgų Atgimimo aikštėje svajojęs miestiečius pakviesti floristas savivaldybėje liko neišgirstas.

Kainos „nesikandžiojo“

Pirmasis bandymas į Klaipėdą atnešti gražią Vakarų Europos miestų tradiciją dideliu šurmuliu nė nekvepėjo. Prie salono „Gėlių fabrikas“ buvo įrengta miniatiūrinė prekyvietė po atviru dangumi – pastatytos kelios vazos su žiedais ir specialūs stendai.

Savo namus ir biurus mėgstantys papuošti klaipėdiečiai greitai susiprato, kad gali sutaupyti. Dvidešimt rožių ilgais, tačiau kreivokais stiebais buvo galima įsigyti už 39 litus, dešimties smulkiažiedžių gvazdikų pundą – už 11 litų, tulpės kainavo po 1–2 litus, frezijos – po 1,5 lito, irisai – po litą. Praeiviams siūlyta pigiau įsigyti ir lobelijų, petunijų, sansevjerų bei kitų gėlių vazonėliuose.

Pasiūlė kitą aikštę

„Gėlių fabrikui“ vadovaujantis floristas Sigitas Kaminskas apgailestavo, kad idėja organizuoti gėlių turgų Atgimimo aikštėje nesulaukė miesto vyriausiojo dailininko Mindaugo Petrulio palaikymo. „Motyvai: esą aikštė nejudri, nepritaikyta mūsų norams, be to, yra skirta miesto renginiams, nors vasarą, mano supratimu, jie tevyksta du ar tris kartus. Man ši vieta atrodytų tinkamiausia, nes yra daug atviros erdvės – gėlių turgelį puikiai matytų ir pravažiuojantieji autobusais, ir skubantieji pėsčiomis. Tie, kuriems teko lankytis dideliuose Europos miestuose, įsitikino, kad gėlėmis prekiaujama labai lengvai prieinamose vietose. Pavyzdys galėtų būti Kopenhagos centras – žingsniuoji pagrindine gatve ir tiesiog atsiremi į gėlių turgelį. Stabteli žmonės ar ne – čia jau jų pačių reikalas“, – kalbėjo floristas.

Vyriausiojo dailininko M.Petrulio teigimu, gėlių turgų norinčiam organizuoti klaipėdiečiui buvo pasiūlyta erdvė prie Turgaus gatvės, aikštelė šalia „Meridiano“ arba Biržos tilto. S.Kaminskui pastaroji vieta iš pateiktų variantų pasirodė tinkamiausia. „Turbūt apsistosime netoli „Žvejo“ paminklo. Gėlių turgaus idėjos tikrai neatsisakau“, – tvirtino klaipėdietis.

„Blusų turgų“ palaimino

Dėl tinkamos erdvės mieste lengviau sekasi tartis sendaikčių, vadinamąjį „blusų“ turgų norinčiai organizuoti bendrovei „Renginių centras“. Jos prašymą leisti prekiautojams šurmuliuoti Aukštojoje gatvėje nuo Parodų rūmų iki senojo pašto palaikė vakar posėdžiavęs miesto Strateginės plėtros komitetas. Savivaldybės administracija įpareigota parengti sprendimo projektą dėl „blusų turgaus“, kuris bus teikiamas miesto tarybai.

Strateginės plėtros komitetas palaikė bendrovės prašymą suteikti lengvatų. Jei miesto taryba pritars, sendaikčius pardavinėsiantys žmonės bus atleisti nuo rinkliavos už prekybos vietą, nebus reikalaujama mokesčio už renginio organizavimą.

„Renginių centrui“ pasiūlyta organizuoti prekybos sendaikčiais „generalinę repeticiją“ Senajame turguje, kol bus gautas leidimas šurmuliuoti Aukštojoje gatvėje.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų