Pereiti į pagrindinį turinį

Gražiausio Lietuvos jaunimo uostas

2009-03-14 09:00
DMN inf.

Tarpukario Kauno kronika

"Kaunas – laikinoji sostinė ir nedidelis miestas, kurs viskuo galėtu kristale gulėti", – taip apie mūsų miestą rašė tėvynainis žurnalistas tolimaisiais 1920-aisiais. Ar daug kas nuo to meto pasikeitė? Rasti atsakymą tebūnie kiekvieno skaitytojo užduotis. Peno pamąstymams galima rasti senųjų laikraščių puslapiuose, kuriuos sklaidė istorikas Jonas Palys, kuris visus kauniečius, turinčiuosius nuotraukų, įamžinusių mūsų miesto praeitį, kviečia skambinti tel. 8 628 44 630. Kronikos kalba netaisyta.

LIETUVA

1919 III 13

Krašto Apsaugos štabo pranešimas. Kovo 10 d. Krekenavos srityje mūsų kariuomenė užpuolė rusus. Užpulti rusai, gavę nuostolių užmuštais, pabėgo. Mes paėmėme rusų belaisvių. Be to, mums teko viena rusų vėliava, šautuvų ir kitos karo medžiagos. Kituose frontuose nieko ypatingo. L.e.p. Štabo viršininko Karininkas Adamkevičius.

1920 III 12

Einant į tarnybą iš Šancų į Kauną teko pastebėti tokių dalykų: Šancų gale, toj vietoj, kur susidaro trikampis – tarp geležinio tilto, kelio iš Šancų ir geležinkelio šakelės, bėgančios Nemuno salos link, pilami miesto nešvarumai, kurie iš čia subėga stačiai į Nemuną. Paskui, už geležinio tilto, kur kelias daro vingį į dešinę geležinkelio stoties link, įtaisyta antra vieta nešvarumams vežti. Paėjus toliau Ligoninių gatve, už Karmelitų bažnyčios, yra trečia vieta tam pačiam tikslui, kur Nemuno uostas yra žemiau gatvės ir visi nešvarumai bėga į uostą; Ligoninių gatvė nuo Tilmanso dirbyklos iki Daukanto gatvės prilieta srutų. Tokiu būdu, nuo Šancų iki Daukanto gatvės prirengti keturi asenizacijos plotai, iš kurių visi nešvarumai, pavasario lietaus plaunami, bėga į Nemuną. Pravažiuojantieji vežikai per Ligoninių gatvę veža ant apsivėlusių ratų geroką nešvarumų dalį į vidurį Kauno. Dėl tų reiškinių pasekmių, sanitarijos atžvilgiu, nereikėtų gal ir minėt. Kauniečiams šiam klausime gal būt svarbiau žinot, kam jie privalo būti dėkingi už tokį nenuilstantį jų sveikata rūpinimasi. Patikrinti virš išdėstytą gali kariškiai, keliaujantieji kas rytą iš Kauno Šančuosna ir iš Šančių Kaunan.

Kiekvienas kaunietis, eidamas gatve, gal ne kartą susidomėjo ypatingos rūšies mergaitėmis, kurios ypač žymiai švaistosi gatvėmis vakaro metu. Tai pasigailėjimo aukos! Nežnia kodėl, jos pastaraisiais laikasi ypač nesidrovi viešai užkalinėt praeinančių vyriškių ir su jais derėtis. Ką gi tai reiškia? Ar žino tai, kam reikia žinot? Kaunas, kur suplaukia gražiausias mūsų Lietuvos jaunimas kelti aukštų ir tyrų obalsių, Kaunas – laikinoji sostinė ir nedidelis miestas, kurs viskuo galėtu kristale gulėti, - žymisi srutomis, lengvų moteriškių užkabinėjimais, vargšų klydinėjimais ir t.t.

1922 III 12

Streikas. Barenblatto mineralinių vandenų fabriko darbininkai kovo 8 d. pradėjo streiką, reikalaudami pakelti mokesnį ligi 50 %. Streikuoja 36 žmonės. Savininkas pasiūlė pridėti 15 %, bet darbininkai nesutiko. Darbininkai streikuoja 3 dieną.

Pamestas kūdikis. Kovo 8 d. 2 val. p.p. prie Pilies g-vės, ant Neries kranto rasta negyvo kūdikio lavonas vyriškos lyties. Kaltininkai ieškomi.

1922 III 12

Pavojus tiltams. Vietomis užšalusių upių ledas siekiąs iki 1 ½ met. Storumo, be to, kadangi šiemet yra daug sniego, numatoma didelis potvynis ir pavojus tiltams geležinkelių pilimams ir kt. Todėl Geležinkelių Valdyba jau dabar yra susirūpinusi tiltus ir kelius apsaugoti ir imasi tam tikrų priruošiamųjų darbų.

Neatsargus važiavimas. Kovo 6d. 9 ½ val. ryto ties stotimi užkliudė arklių tramvajų važiuojąs pro šalį sunkusis kariškas automobilius. Nuostoliai nedideli: vienas langas visai išmuštas, o kito tik dalis. Žmonių nė vienas nesužeistas. Užkliudžiusio tramvajų automobilio numerį pastebėti nepavyko.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų