Indijos opozicijos lyderio kėslas - aukščiausia statula pasaulyje už 340 mln. dolerių

  • Teksto dydis:

Indijos opozicijos lyderis Narendra Modi (Narendra Modis) užsimojo pastatyti aukščiausią pasaulyje vieno valstybės tėvų kūrėjų statulą, kuri atsieis beveik 340 mln. dolerių ir kurią jis pasitelks kaip priemonę savo pagrindiniams varžovams - Gandhi (Gandžių) ir Nehru (Nerų) politinei dinastijai - pakirsti.

Pirmojo Indijos premjero Jawaharlalo Nehru (Džavaharlalo Nehraus) pavaduotojo ir vidaus reikalų ministro Sardaro Vallabhbhai Patelio (Sardaro Valabhbhajaus Patelio), kuris dažnai nesutardavo su savo bosu, statula iš perlydytų žemės ūkio įrengimų metalo turi būti pastatyta upės saloje Gudžarate - gimtojoje S.V.Patelio ir N.Modi valstijoje.

N.Modi, kuris yra Gudžarato vyriausiasis ministras ir pagrindinis opozicijos kandidatas į premjerus kitais metais įvyksiančiuose visuotiniuose rinkimuose, ketvirtadienį - per 138-ąsias "Geležiniu žmogumi" vadinto S.V.Patelio gimimo metines - turi simboliškai pradėti statulos statybas.

"Visi indai apgailestauja, kad Sardaras Patelis netapo pirmuoju premjeru. Jei jis būtų buvęs pirmasis premjeras, šalies likimas ir veidas būtų visiškai kitokie", - antradienį per vieną renginį sakė N.Modi.

Anksčiau jis kvietė ūkininkus paaukoti po geležies gabalą "Vienybės statulai", kuri stovės ant didžiulio akmens cokolio.

"Noriu geležies gabalų iš jūsų kaimų, - birželio mėnesį sakė N.Modi, pradėdamas projektą per vieną žemės ūkio susitikimą. - Tačiau norime ne bet kokio geležies gabalo, norime geležies iš įnagių, kuriuos ūkininkas naudojo žemės ūkyje".

Surinktas metalas bus išlydytas ir panaudotas statulai, kurią stato kompanija "Turner Construction", pastačiusi ir aukščiausią pasaulio pastatą - "Burj Khalifa" Dubajuje.

Statula, kuri bus dvigubai aukštesnė už Laisvės statulą Niujorke ir keturgubai aukštesnė už Kristaus Atpirkėjo statulą Rio de Žaneire, laikoma ne itin subtiliu N.Modi ir jo hinduistų nacionalistų partijos "Bharatiya Janata" (BJP) bandymu savintis nepriklausomybės laikų didvyrį, susijusį su valdančiąja Kongreso partija, kurią valdo daugiausia Nehru ir Gandhi šeima.

J.Nehru, jo dukra Indira Gandhi ir vaikaitis Rajivas Gandhi (Radživas Gandhis), buvo premjerai, šeima valdė daugiau kaip pusę iš 66 Indijos nepriklausomybės metų.

Rajivo našlė Sonia Gandhi yra dabartinė Kongreso lyderė, o jos sūnus ir J.Nehru provaikaitis Rahulas Gandhi (Rahulas Gandhis) vadovauja partijos rinkimų kampanijai. Rinkimai Indijoje turi įvykti iki kitų metų gegužės.

Kongreso partijos iškeltas premjeras Manmohanas Singhas, kuris drauge su N.Modi dalyvavo minėtame renginyje, sakė: "Aš didžiuojuosi ir džiaugiuosi, kad priklausau politinei partijai, su kuria Sardaras Patelis buvo susijęs. Sardaras Patelis buvo visiškai pasaulietiškas ir tikėjo Indijos vienybe".

182 m aukščio geležies ir bronzos statula, kuri atsieis 20,63 mlrd. rupijų (338 mln. dolerių), buvo daugelio kritikuojama kaip nebūtina šaliai, kurioje trečdalis iš 1,2 mlrd. žmonių gyvena skurde. Statulą finansuoja Gudžarato vyriausybė ir visuomenės aukos.

Vienas projekte dalyvaujantis Gudžarato vyriausybės pareigūnas sakė, kad projektas iš dalies finansuojamas mažomis aukomis, o likusią dalį skirs valstija. Jis neigė, kad švaistomi pinigai ir sakė, kad statula paskatins turizmą.

Prieštaringų vertinimų potekstė yra tai, koks yra 1950-aisiais mirusio S.V.Patelio politinis palikimas ir kuri iš dviejų pagrindinių Indijos partijų gali į jį pretenduoti.

Kai kurie istorikai teigė, kad S.V.Patelis labiau rėmė hinduistus nei J.Nehru, kuris laikėsi kategoriškai sekuliaraus šalies plėtros kurso ir nepritarė britų valdytos Indijos padalijimui 1947 metais į nepriklausomas Indijos, kur gyventojų daugumą sudaro hinduistai, ir musulmonišką Pakistano valstybes.

S.V.Patelis, kaip teigiama, buvo pragmatiškesnis ir garsėja kaip šiuolaikinės Indijos valstybės kūrėjas, kuris įkalbinėjimais ir spaudimu įtikino radžų valdytas kunigaikštystes prisijungti prie naujosios respublikos.

Keli komentatoriai atkreipė dėmesį į tai, kad ironiška N.Modi remti S.V.Patelį, kuris, būdamas vidaus reikalų ministras, 1948 metais padėjo uždrausti hinduistų organizaciją "Savanorių tautos tarnų sąjunga" ("Rashtriya Swayamsevak Sangh", RSS), su kuria N.Modi buvo glaudžiai susijęs. Tai buvo padaryta po to, kai vienas buvusių RSS narių nužudė nepriklausomybės didvyrį Mahatmą Gandhi (Mahatmą Gandhį).

"Patelis nepripažino RSS. Tačiau tiesa ir tai, kad Kongresas nepripažino Sardaro Patelio", - sakė Guruswamy (Gurusvamis) iš organizacijos "Centre for Policy Alternatives".



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių