Pereiti į pagrindinį turinį

Jachta "Ambersail" – pakeliui į Europą

2009-05-05 09:00
Perplauks: Lietuvos buriuotojai jachtą "Ambersail" iš Šiaurės Amerikos pasuko į Europą, čia pakeliui į Lietuvą planuojama aplankyti 13 lietuvių bendruomenių.
Perplauks: Lietuvos buriuotojai jachtą "Ambersail" iš Šiaurės Amerikos pasuko į Europą, čia pakeliui į Lietuvą planuojama aplankyti 13 lietuvių bendruomenių. / Klubo "Ambersail" nuotr.

Sėkmingai įveikę Pietų ir Šiaurės Amerikų etapus, aplink pasaulį plaukiantys Lietuvos buriuotojai pasuko atgal į Europos žemyną.

Praėjusią savaitę Iš Kanados Halifakso uosto išplaukusi kapitono Viktoro Golubovskio vadovaujama devintoji "Ambersail" įgula pastaruoju metu sėkmingai skrodžia Atlanto vandenis ir su kiekviena diena artėja prie Europos. Buriuotojus vandenynas pasitiko permainingais orais.

"Vos išplaukus iš Kanados Atlanto vandenynas pasitiko permainingu oru. Pūtė apie 20–25 mazgų pietvakarių vėjas. Bangos, siekusios apie keturis metrus, mums buvo palankios. Tačiau svarbiausia buvo ne didelis momentinis greitis, kurį pasiekdavo jachta, o kiek įmanoma ilgiau tą greitį išlaikyti. Plaukiant lydėjo vėsus oras, net ir saulei šviečiant, temperatūra nepakildavo aukščiau nei 10 laipsnių šilumos, naktį temperatūra nukrisdavo perpus.

Nekantriai laukėme, kada įplauksime į Golfo srovę, nes ten šilčiau. Ant denio teko segėti saugos diržus. Apie vaikščiojimą be gelbėjimo liemenės nebuvo nė kalbos. Įsirangius gulte atrodė, kad leki dideliu automobiliu per vingiuotus ir kalnuotus kaimo keliukus ir nelabai gali suvaldyti to automobilio", – apie plaukimo sąlygas pasakojo "Ambersail" įgulos narys Mindaugas Rutkauskas.

Tačiau vos po poros dienų oro sąlygos buriuotojams kardinaliai pasikeitė.

"Tik prieš keletą dienų buvo velniškai šalta ir drėgna. Budėti eidami vilkdavomės nespėjusius išdžiūti drabužius, batus bei pirštines. Stovėdami prie jachtos vairo sužvarbdavome ne juokais. Dabar – oro temperatūra apie 20 laipsnių, dangus sodriai žydras, nematyti nė vieno debesėlio. Plaukiame golfo srove – čia vandens temperatūra apie 17 laipsnių. Vanduo tamsiai žydras ir skaidrus. Stipresnių vėjų bent jau kol kas nežadama, esame štilio zonoje", – naujienomis dalijosi M.Rutkauskas.

Atlantui įveikti ir pasiekti Ispanijos miestą Almeriją, buriuotojai yra numatę 17 parų. Per šį laiką bus įveiktas beveik 3 tūkst. jūrmylių atstumas. Pabaigus kelionę devintajai įgulai, plaukimo aplink pasaulį liks dar du etapai, per kuriuos bus aplankytos 13 Europoje gyvenančių lietuvių bendruomenių. Kelionę ketinama užbaigti liepos 5 d.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų