Japonas aukcione už milžinišką tuną paklojo 1,6 mln. eurų

Japonijoje garsus sušių restoranų tinklo savininkas, pramintas „tuno karaliumi“, per sekmadienį Tokijo pagrindiniame žuvies turguje surengtą Naujųjų metų aukcioną nusipirko milžinišką tuną už 1,6 mln. eurų.

Aukcioną laimėjęs „tunų karaliumi“ pasivadinęs Kiyoshi Kimura (Kijošis Kimura) sumokėjo 193 mln. jenų (1,6 mln. eurų, 1,8 mln. JAV dolerių) už 276 kilogramus sveriantį tuną, kuris buvo pagautas Japonijos šiauriniame Aomorio regione.

„Šis yra geriausias, – žurnalistams po paryčiais įvykusio aukciono sakė K. Kimura. – Taip, jis yra brangus, ar ne? Noriu, kad mano klientai ir šiais metais valgytų labai skanius tunus.“

Žiniasklaidos dėmesio nevengiantis verslininkas dažnai sumoka didžiausią kainą už tuną per pirmąjį metų aukcioną, kuris rengiamas Japonijos sostinės pagrindiniame žuvų turguje.

Pernai už 278 kilogramus sveriantį tuną jis sumokėjo 333,6 mln. jenų (2,7 mln. eurų tuometiniu kursu). Tuomet aukcionas pirmą kartą buvo rengtas Tokijo naujajame žuvies turguje, 2018 metų pabaigoje pakeitusiame visame pasaulyje garsėjusį Cukidžio turgų.

2018-ųjų spalį turgavietė buvo perkelta į kiek ryčiau esantį Tojosu rajoną, kur anksčiau veikė dujinė elektrinė.

Noriu, kad mano klientai ir šiais metais valgytų labai skanius tunus.

1935 metais atidarytas Cukidžio turgus buvo geriausiai žinomas paryčiais rengiamomis varžytinėmis, per kurias buvo parduodami tunai iš visų pasaulio kampelių. Šiuose aukcionuose galėjo dalyvauti visi – nuo „Michelin“ žvaigždučių pelniusių sušių šefų iki paprastų maisto prekių parduotuvių atstovų.

Už didžiausias ir geriausias žuvis didmenininkai ir sušių magnatai neretai mokėdavo didžiulius pinigus, ypač per Naujųjų metų aukcionus.

Nors turgavietė buvo perkelta, varžytinių ritualas nepakito.

Japonijoje suvartojama didelė dalis visame pasaulyje sugaunamų Ramiojo vandenyno tunų – jų mėsa yra itin vertinamas sušių ingredientas, žinomas kaip „kuro maguro“ (juodasis tunas), dėl savo retumo sušių žinovų priminta „juoduoju deimantu“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių