Pereiti į pagrindinį turinį

Kauno pilies gynėjams — atminimo ženklai

2008-03-04 00:00

Prie Kauno pilies iki gegužės mėnesio turėtų iškilti atminimo ženklas kunigaikščiui Vaidotui ir pilies gynėjams.

Prie Kauno pilies iki gegužės mėnesio turėtų iškilti atminimo ženklas kunigaikščiui Vaidotui ir pilies gynėjams.

Jau paskelbtas konkursas atminimo akmeniui sukurti. Iki šiol gautas skulptoriaus Algio Šlapiko pasiūlymas. „Turime keletą eskizų. Vienas variantų – riedulys su bronziniu monetos ar medalio formos akcentu. Taip pat norima pavaizduoti XIV amžiaus lietuvių karį. Yra žinoma, kaip jie atrodė“, – teigė Kultūros paveldo skyriaus istorikė Danutė Rūkienė.

Užrašas ant riedulio skelbs, kad atminimo ženklas skirtas 1362 metais Kauno pilį gynusiems kunigaikščiui Vaidotui ir pilies įgulai.

Taip pat ketinama pilies viduje pastatyti kunigaikščio Vaidoto biustą. „Vienas biustas yra Vytauto Didžiojo karo muziejuje. Tai įsivaizduojamas Vaidotas, nes jo išvaizdos aprašymų nėra išlikę, niekas nežino, kaip jis atrodė“, – sakė D.Rūkienė.

„Sutarėme, kad atminimo ženklas bus pastatytas pilies prieigose matomoje vietoje. Manau, kad tai labai svarbu. Šis atminimo ženklas bus tarpinis variantas. Vėliau reikėtų pastatyti didelį Vaidoto paminklą. Tai ne tik kauniečių, bet ir visos Lietuvos rūpestis. Juk Vaidotas 1362 metais sustabdė kryžiuočių žygį į Vilnių“, – kalbėjo Kauno miesto vicemeras Stanislovas Buškevičius.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų