Išties svetimšaliams Tekančios saulės šalyje gali apsisukti galva nuo keistenybių. Maistas – ne išimtis. Kartais gardumynai maloniai nustebina, kartais primena adrenalino kupiną avantiūrą, o kartais palieka be amo.
Štai kraitė japoniškų skanumynų: ar drįstumėte jų paragauti?
Natto – gleivėtos pupelės
Bene populiariausias japonų pusryčių maistas, dažniausiai valgomas su sojų padažu ir svogūnėliais, ryžiais. Tai troškintos sojų pupelės, kurios rauginamos, kol suyra, ir taip susidaro tąsios skaidulos. Turi specifinį kvapą, todėl turistai nuo patiekalo dažnai suka nosį, tačiau jau pradėtas gamintis ir bekvapis natto.
Shirako – žuvų sperma
Rusų nenustebinsi tuo – patys gardžiuojasi marinuotų silkių „pieniais“, tačiau plačiojo pasaulio turistai pakraupsta vien nuo šios minties. Japonijoje maistui vartojama bet kokių žuvų patinėlių, moliuskų reprodukcinės liaukos, pilnos spermos: menkių, lašišų, jūrų velnių, net kalmarų.
Gruzdinti krabų jaunikliai
Japonai apskritai mėgsta gruzdinti maistą, krabus – juolab. Ir ruošia juos taip visus, nedarinėdami. Belieka juos sukrimsti.
Arklienos ar anglies skonio ledai
Kad japonai mėgsta patiekti žalios arklienos gabaliukus, jokia naujiena. Bet kad iš tos žalios arklienos gamina ledus, priverčia išsižioti daugelį atvykėlių. Ne mažiau nustebina ir vištienos, jautienos ledai, geležies skonio juodi ledai, arbatos ledai, žuvų skonio ar net ryklio pelekų ledai.
Gazuotas pieno gėrimas
Vanduo, sodos vanduo ir pieno milteliai – ir prašom ragauti populiarų gėrimą „Calpis Soda“.
Tuno akių obuoliai
Tokį produktą nesunkiai įsigysite Japonijos prekybos centruose. Tuno akių obuoliai paruošiami nesudėtingai: pakanka pavirti ir patiekti su mėgstamu padažu ir garnyru. Vaizdas gal ir baido, bet skonis – ne toks ir keistas: primena kiaušinius ar kalmarus.
Kario limonadas
Rožių limonado jau galima paragauti ir Lietuvoje, o štai japonai mėgaujasi kariu pagardintu gėrimu.
Kitoks „Pepsi“
„Pepsi“ skonis mums gerai pažįstamas, bet japonams pabodęs. Savo „Pepsi“ skonį jie tobulina agurkų, jogurto ar shiso (kažkas tarp mėtų ir bazilikų) aromatais.
Fugu
Garsus japonų delikatesas – nuodingiausia pasaulio žuvis. Ji net 200 kartų nuodingesnė už kalio cianidą, o gaminti patiekalus iš šių keturdančių pūsliažuvių leidžiama tik specialias licencijas turintiems virėjams.
„Ungurių“ vanduo
Jūrų gėrybės japonų virtuvėje užima svarbią dalį. Tokią svarbią, kad net ir sodos vandenį pagardinti unguriais jiems atrodo šaunu.
Traškučiai su jūrų šukutėmis ar šokoladu
Labai rafinuotas užkandis – traškučiai, pagardinti prancūzų dievinamomis jūrų šukutėmis su majonezu. Bet, žinoma, triaukšti galima ir traškučius, aplietus šokoladu.
Rožių skonio kramtomoji guma
Burnos kvapą galima gaivinti ne tik mėtomis ar saldinti braškėmis, bet ir rožėmis su mentoliu. Perpildytuose metro vagonuose uostyti rožes irgi maloniau.
Sausainiai su bitėmis
Patiekiami kaip užkandis prie sakės, Omachi miesto pasididžiavimas.
„Kit-Kat“ staigmena
Pamatę pažįstamą šokolado pavadinimą Japonijoje, neskubėte pirkti – galite būti labai nustebinti. Tekančios saulės šalis mėgsta įvairovę: nuo braškių, citrinų, kriaušių, obuolių, cinamono, karamelės, sūrio pyrago ir kitų patrauklių skonių pereina prie pipirų, wasabi, saldžiųjų bulvių, sojų padažo skonių. Kitaip sakant, ilgas sąrašas kiekvieno netikėčiausiams įgeidžiams.
Šokolado riekelės
Sūrio riekelės jau nieko nestebina, o kodėl taip nepasilengvinti gyvenimo šokolado mėgėjams? Tinka tiek ant baltos duonos, tiek kepiniams, vyniotiniams ir kaip tik norisi – išvengiama šokolado tepimo ar liejimo.
Naujausi komentarai