Advento valgiai
Kepta silkė su rasalu – neatskiriama senojo lietuvių adventinio meniu dalis. Garbaus amžiaus kaunietis Edmundas Barkauskas puikiai žino, kaip paruošti šį patiekalą. Pono Edmundo senelis, Kražių skerdynių dalyvis (nubaustas už aktyvų pasipriešinimą caro valdžiai), gimė XIX a. pirmoje pusėje, o mama – XX a. pradžioje, tad jis prisimena ir valgė daug senų valgių, buvusių populiarių Kražių apylinkėse prieš 100 metų ir daugiau.
Receptą teko pritaikyti šioms dienoms, nes ne kiekvienas miestietis gali kepti silkę karštuose pelenuose ar žarijose. Produktų kiekiai nenurodyti, bet lengvai numanomi.
Neišdarinėtas, riebias su galvomis silkes įvynioti į popierių (pavyzdžiui, į sviestinį ar kitokį, bet ne į kepimo foliją) ir dėti į įkaitintą orkaitę. Iškepusias silkes išimti, atskirti nuo galvų ir kaulų, supjaustyti nedideliais gabaliukais, gausiai užberti pjaustytos svogūno ropelės, pabarstyti pipirais, užpilti aliejaus ir vandens. Leisti bent pusvalandį pastovėti. E.Barkauskas tvirtina, kad jam itin skanus rasalas, t.y. sūrymas. Prie šio patiekalo tinka karštos bulvės, virtos su lupenomis.
Naujausi komentarai