Pereiti į pagrindinį turinį

Kodėl Kaune nugelto visi kaštonai?

2010-08-11 10:42
Kodėl Kaune nugelto visi kaštonai?
Kodėl Kaune nugelto visi kaštonai? / Antano Slavinsko nuotr.

Žaluma Kaune besididžiuojantys miestiečiai jau ne pirmus metus pastebi nerimą keliantį reiškinį: kaštonų lapai paruduoja anksčiau nei įprasta ir dar nė neprasidėjus kalendoriniam rudeniui juos numeta. Kauno miesto aplinkos apsaugos skyriaus vedėja Radeta Savickienė teigia, kad šiemet tai prasidėjo jau daugiau nei prieš mėnesį.

"Ne tik Kaune, o ir visoje Lietuvoje yra paplitusi tokia erkinė lapų liga, kurią sukelia erkutės", – pasakojo Radeta Savickienė. Šia liga gali apsikrėsti įvairaus amžiaus medžiai, o susirgusiųjų lapai yra pažeidžiami, jie paruduoja, deformuojasi, medžiai netenka dekoratyvumo, lėčiau auga ir tampa mažiau atsparūs.

Dėl šių erkučių atsiradimo ir plitimo gali būti kaltinamas vis šylantis klimatas. Anot R.Savickienės, erkutės atsiranda susidarius joms gyventi ir veistis tinkamam klimatui: "Jau prieš keletą metų pastebėjome, kad šiltesnis klimatas joms tinka daugintis ir jos vis plinta."

Vienintelis efektyvus miesto lapuočius užpuolusios ligos malšinimo būdas – cheminės medžiagos. Kol kas miesto savivaldybė nežada išnaikinti parazitų ir išgelbėti jau daugelį metų miestą puošusių kaštonų. "Kitokio būdo joms naikinti nėra, reikalinga chemija. Tačiau, viena vertus, naudoti ją mieste – sudėtinga, kita vertus, šiemet šiam tikslui net neturime pinigų", – sakė valdininkė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų