Pereiti į pagrindinį turinį

Lietuvą įamžins ir Žemės gelmėse

2008-12-03 09:00
Lietuvą įamžins ir Žemės gelmėse
Lietuvą įamžins ir Žemės gelmėse / Redakcijos archyvo nuotr. Iššūkis: į "pasaulio dugną" nusileisiantys Lietuvos speleologai pasieks šalies rekordą.

Lietuvos speleologų klubas "Aenigma" nori prisidėti prie Lietuvos vardo tūkstantmečio paminėjimo ir 2009 m. vasarą organizuoja ekspediciją "Gilyn į Žemės centrą".

Per ekspediciją urvų tyrinėtojai nusileis į Voronją – giliausią planetos urvą, esantį Kaukaze, ir daugiau kaip 2 km gylyje po žeme pritvirtins Lietuvos vardo tūkstantmečio minėjimo ženklą.

Ekspedicijos vadovas Aidas Gudaitis sakė, kad Voronjos urvas šiuo metu yra giliausias žinomas urvas pasaulyje, dar vadinamas "Everestu po žeme" arba "Pasaulio dugnu".

"Per visą šio urvo tyrinėjimo istoriją jo dugne yra apsilankę vos kelios dešimtys pasaulio speleologų", – sakė A.Gudaitis.

Iš labiausiai patyrusių 20 Lietuvos speleologų suburta komanda ne tik nusileis į urvo dugną, pasieks Lietuvos rekordą, bet ir jame sumontuos vandens lygio matavimo įrangą. Šie prietaisai ateityje padės užtikrinti kitų ekspedicijų saugumą.

Žygio dalyvių teigimu, speleologų ekspedicija į "Žemės centrą" yra pirmoji tokia sudėtinga Lietuvos istorijoje.

"Į giliausio pasaulio urvo dugną iki šiol nėra nusileidę net JAV ar Vokietijos urvų tyrinėtojai", – aiškino A.Gudaitis.

Kitų metų rugpjūtį prasidėsianti ekspedicija turėtų trukti keturias savaites. Beveik pusę laiko speleologai praleis po žeme. Jie gyvens požeminėse stovyklose, kurios įrengtos tam, kad urvų tyrinėtojai galėtų pailsėti ir atgauti jėgas.

Iki ekspedicijos lietuvių speleologai ypatingą dėmesį skirs pasirengimui ir treniruotėms. Artimiausia ekspedicija planuojama jau po mėnesio į atšiaurų Kaukazo regioną, kur komanda nusileis į kilometro gylį. Vėliau planuojamos kelionės į Pirėnų bei kitus kalnynus.

Voronjos urvą 1960 m. atrado Gruzijos tyrinėtojai. 2191 m gylio urvas yra Vakarų Kaukazo kalnuose, Gagros kalnyne (Abchazija). Įėjimas į urvą yra 2256 m aukštyje virš jūros lygio.

Speleologija – mokslas ir ekstremalus sportas, tyrinėjantis urvus ir požemines ertmes. Ši veikla reikalauja didelės fizinės ištvermės, gero psichologinio pasirengimo ir specialios įrangos.

"Aenigmos" klubas yra didžiausia speleologų organizacija Baltijos šalyse. Kasmet klubo nariai surengia daugiau kaip dešimt tiriamųjų ir pažintinių ekspedicijų įvairiose Europos ir Azijos valstybėse. Lietuvių speleologų Ispanijos Pirėnų kalnuose atrastas urvas oficialiai pavadintas lietuvišku Ūlos vardu.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų