Pereiti į pagrindinį turinį

Lietuvos prezidentu siekė tapti masonė

2009-05-20 09:00
Nepopuliarios: 1926 m. Lietuvos Prezidento rinkimuose dvi kandidatės moterys – G.Petkevičaitė-Bitė ir F.Bortkevičienė – surinko mažiausiai Seimo narių balsų.
Nepopuliarios: 1926 m. Lietuvos Prezidento rinkimuose dvi kandidatės moterys – G.Petkevičaitė-Bitė ir F.Bortkevičienė – surinko mažiausiai Seimo narių balsų. / Antano Slavinsko nuotr.

Liepos mėnesį pirmą kartą Lietuvos istorijoje šalies prezidente bus inauguruota moteris. Tačiau ne visi žino, kad moterys šalies prezidento posto siekė dar tarpukariu.

1926 m. rinkimuose, per kuriuos kandidatų buvo gausiausia, šalia dviejų vyrų į prezidento postą kandidatavo dvi moterys – Gabrielė Petkevičaitė-Bitė ir Felicija Bortkevičienė. Tarpukario Lietuvoje šalies prezidentą rinkdavo Seimas. Moterys nesulaukė didelio Seimo narių pasitikėjimo – abi pelnė tik po vieną balsą. Prezidentu šiuose rinkimuose buvo išrinktas Kazys Grinius, surinkęs 50 balsų iš 85 Seimo narių. Įdomu tai, kad ne ką populiaresnis už moteris šiuose rinkimuose buvo Antanas Smetona – jis pelnė du Seimo narių balsus, o vos po pusmečio, įvykdęs perversmą, tapo šalies prezidentu.

Knygnešė, visuomenės veikėja F.Bortkevičienė buvo Valstiečių sąjungos atstovė Steigiamajame Seime, Lietuvos moterų susivienijimo valdybos narė, laikraščių "Lietuvos ūkininkas", "Lietuvos žinios" bendrovių narė, o pastarojo – ir ilgametė atsakingoji redaktorė. Beje, F.Bortkevičienė tapo ir pirmąja moterimi masone Lietuvoje. Amžininkai pasakoja ją išsiskyrus fiziniu grožiu.

Rašytoja, publicistė, visuomenės ir politinė veikėja, viena Lietuvos moterų sąjungos steigėjų G.Petkevičaitė-Bitė buvo vyriausia trečiojo Seimo narė ir kandidatė į prezidento postą – per rinkimus jai buvo 65 metai.

Tai, kad dar tarpukariu prezidento rinkimuose kandidatavo dvi moterys, Istorinės Lietuvos Respublikos Prezidentūros Kaune direktorė Birutė Garbaravičienė vadina visuomenės laisvėjimo ženklu. "Abu nepriklausomybės dešimtmečius Lietuvos visuomenė laisvėjo ir modernėjo. Nors politikoje moterų nebuvo daug, jos labai aktyviai dalyvavo visuomeniniame gyvenime – veikė stiprios moterų organizacijos", – sakė ji.

Lietuvos moterų tarybos pirmininkė Vincenta Lozoraitienė, Prezidento A.Smetonos žmona Sofija Smetonienė – įtakingas Lietuvos moteris vardijo B.Garbaravičienė. Tarpukariu netgi juokauta, kad S.Smetonienė faktiškai valdo Lietuvą, nes Prezidentas jos betarpiškai klausąs.

Daugiau apie Lietuvos moteris politikoje galima sužinoti Istorinėje Prezidentūroje veikiančiose parodose.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų