Pereiti į pagrindinį turinį

Medunešis bitininkų nedžiugino

2013-06-12 22:10
Medunešis     bitininkų       nedžiugino
Medunešis bitininkų nedžiugino / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Pusė litro šiųmetinio medaus – 15 litų. Pasak bitininkų, pavasarį medus visada brangesnis, nes jo yra mažai.

Šilutės rajone jau 25 metus bites kartu su vyru auginanti Svetlana Petkienė sako, jog šių metų pavasarinio medunešio net lyginti nenorinti su pernykščiu. Moteris teigė, kad šiuo metu jų ūkyje yra 170 bičių šeimų, o medaus šį pavasarį teprisuko apie devyniasdešimt kilogramų.

S.Petkienė neabejoja, jog viską lėmė šaltas ir trumpas pavasaris. Moteris vylėsi, kad vasaros derlius bus geresnis. Esą sėkmingais metais per sezoną prisukdavo 5 tonas medaus.

„Pavasarinis medus visada būna brangesnis. Jei bitininkai per vasarą surinks daugiau medaus, jo kaina rudeniop, žinoma, nukris. Tačiau medaus kaina daugmaž laikosi panaši, nesvarbu, ar tai liepų, ar viržių medus. Tik grikių visada būna brangesnis“, – sakė medumi prekiaujanti moteris.

S.Petkienės teigimu, Lietuvoje grikių ūkininkai augina labai mažai, todėl ir iš jų suneštas medus yra brangesnis. Grikių medus yra kur kas tamsesnis, nei iš kitų augalų surinktas nektaras.

Moters teigimu, jų bityne per žiemą pražuvo 10 bičių šeimų. Šį pavasarį bitės esą buvo labai silpnos ir tik dabar pradeda atsigauti.

„Dabar prekiauju iš pavasarinių pievų gėlių suneštu medumi, tačiau tiksliai kokių, nustatyti sunku. Bitės skubėjo rinkti nektarą soduose, paskui žydėjo pienės, klevai, dabar žydi dobiliukai. Tai – įvairių gėlių medus“, – pasakojo S.Petkienė.

Dabar jau žydi avietės, netrukus pražys liepos, jų medus, pasak žinovų, skystesnis, aromatingas ir labai maistingas. Bitininkai tikisi, kad bitės dar atsigriebs už vėlyvą pavasarį.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų