Mėlynasis deimantas nupirktas už rekordinius 51 mln. eurų

  • Teksto dydis:

Įstabus mėlynas deimantas, kažkada priklausęs kasybos magnatui Philipui Oppenheimeriui (Filipui Openhemeriui), trečiadienį aukcione Ženevoje buvo parduotas už rekordinius 45 mln. eurų, paskelbė „Christie's“.

14,62 karato „Oppenheimer Blue“ yra didžiausias kada nors aukcionui pasiūlytas deimantas itin retų „prašmatnios“ ryškios mėlynos spalvos deimantų kategorijoje, nurodo „Christie's“.

Aukciono anoniminis pirkėjas turės atsisveikinti iš viso su 51 mln. eurų – priskaičiavus visus mokesčius ir komisinius, sakė aukciono atstovas.

„Christie's“ atstovė Alexandra Kindermann (Aleksandra Kinderman) sakė, kad kainų siūlymai truko maždaug 25 minutes ir prasidėjo nuo 27 mln. eurų. Laukimą dažnai lydėjo įtemptos pauzės, aimanos ir juokas.

Prieš aukcioną, kuris vyko vienuose Ženevos rūmuose ir kuriame dalyvavo šimtai žmonių, ekspertai sakė, jog yra galimybė viršyti ankstesnį 43 mln. eurų rekordą, kuris lapkričio mėnesį buvo pasiektas aukcione „Sotheby's“, Honkongo milijardieriui Josephui Lau (Džozefui Lau) nusipirkus 12,03 karato „Blue Moon of Josephine“.

Taip ir įvyko po kiek daugiau nei 20-ies minučių varžymosi: „Oppenheimer Blue“, kuris prieš aukcioną buvo vertinamas 34-40 mln. eurų, tapo brangiausiu kada nors aukcione parduotu šlifuotu deimantu.

Antradienį aukcionas „Sotheby's“ gavo rekordinę sumą „prašmatnios“ ryškiai rožinės spalvos deimantų kategorijoje: privatus pirkėjas iš Azijos už 15,38 karato kriaušės formos briliantą „Unique Pink“ paklojo 27,88 mln. eurų.

Šį briliantą pardavusios kompanijos „Cora International“ prezidentas Ehudas Laniado (Ehudas Laniadas) sakė, jog „labai džiaugiasi pardavimo kaina“, ir išreiškė įsitikinimą, kad brangakmenio vertė su laiku tik kils.

„Kai nusiperki (Pablo) Picasso (Pablo Pikaso paveikslą), sumoki daug, bet žinai, kad parduosi jį dar brangiau“ – sakė jis.

„Sotheby's“ antradienį taip pat pardavė mėlyną 7,32 karato deimantą, už 15,15 mln. eurų.

Pastarojo meto įspūdingos sumos kas pusmetį Ženevoje rengiamuose puikių brangakmenių aukcionuose akcentavo kylančią jų vertę. Kai kurie pasaulio ultraturtuoliai vis dažniau investuoja į tokias patikimas vertybes siekdami apsisaugoti nuo akcijų rinkos nepastovumo.

Kasybos magnatų šeima

Didžiosios Britanijos seras Philipas Oppenheimeris (1911-1995) 45 metus vadovavo įtakingam karteliui „Central Selling Organization“ ir griežtai kontroliavo maždaug 80 proc. tarptautinės prekybos deimantais, tuo siekdamas užkirsti kelią dideliems kainų svyravimams.

Tarp didelių jo pasiekimų yra Sovietų Sąjungos įtikinimas parduoti reikšmingas savo deimantų atsargas per Londone įsikūrusį jo kartelį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių